Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Στην παγίδα... της Θεσσαλονίκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Καμιά υποδομή για την περίθαλψη των ζώων δεν υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα με ευθύνη της Πολιτείας. Τα χιλιάδες περιστατικά που έχουν σημειωθεί με ζώα που έχουν ανάγκη από βοήθεια και περίθαλψη δε συγκινούν κανέναν, παρά μόνον ορισμένους... ρομαντικούς, οι οποίοι μάχονται να δώσουν πίσω τη ζωή που στερούν από τα ζωντανά κάποιοι άλλοι.

Ρύπανση, ασυνείδητοι, ανθρώπινες παρεμβάσεις πάσης φύσεως οδηγούν στο θάνατο χιλιάδες ζωντανά. Πολλά από αυτά θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν, πέρα από τον εθελοντισμό και τις φιλότιμες προσπάθειες φιλόζωων, υπήρχε ένα μίνιμουμ κρατικής μέριμνας.

Η Βόρεια Ελλάδα, όμως, στο συγκεκριμένο τομέα είναι εκτός χάρτη για την Πολιτεία. Οι κορόνες... περί ενίσχυσης του εθελοντισμού και τα... παγκόσμια έτη αφιερωμένα σ' αυτόν δεν περιλαμβάνουν καν μια αξιοπρεπή υποδομή υποδοχής των ζωντανών που έχουν ανάγκη περίθαλψης και μέριμνας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του σωματείου «Δράση για την Αγρια Ζωή», μέλη του οποίου προέρχονται από μακρά πορεία συμμετοχής σε αντίστοιχους φορείς (Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πουλιών). Το σωματείο στεγάζεται και εξυπηρετεί τις ανάγκες χιλιάδων ζώων κάθε χρόνο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στον κοινωνικό χώρο «Μικρόπολις», που είναι ακατάλληλος για τέτοιες δράσεις.

Οπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του σωματείου, Σταύρος Καπλάνης, «ένας τέτοιος χώρος είναι απαραίτητος στη Θεσσαλονίκη, για να καλύπτει τις ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας. Στη νότια Ελλάδα υπάρχουν δύο τέτοιοι χώροι και ετοιμάζεται ο τρίτος».

1.088 κρούσματα σε 11 μήνες

Χαρακτηριστικό της ανάγκης για τη δημιουργία ενός κέντρου υποδοχής τέτοιων κρουσμάτων και παροχής βοήθειας είναι τα μέχρι σήμερα στοιχεία από τα περιστατικά που περιέθαλψε η «Δράση για την Αγρια Ζωή». Σύμφωνα με τον κ. Καπλάνη, μόνο φέτος παραλήφθηκαν 1.088 ζώα. Τα περισσότερα από αυτά είναι πουλιά (πελεκάνοι, πελαργοί, ερωδιοί, αετοί, γεράκια κ.λπ.), χωρίς να λείπουν και θηλαστικά (ζαρκάδια κ.λπ.). Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι από το νομό Θεσσαλονίκης, ενώ στο 10% υπολογίζονται τα περιστατικά από ανατολική Μακεδονία και από Θράκη και επίσης 10% από Χαλκιδική.

«Η Θεσσαλονίκη είναι στο επίκεντρο τέτοιων περιστατικών, επειδή έχει μεγάλο αριθμό πτηνών όχι μόνο μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα, αλλά και σε περιοχές με μεγάλο φυσικό ενδιαφέρον, όπως το Δέλτα του Αξιού και γενικότερα το Εθνικό Πάρκο ή οι λίμνες Κορώνεια και Βόλβη», είπε ο κ. Καπλάνης.

Στο μεταξύ, μετά τη χτεσινή αποκάλυψη του «Α» για το επεισόδιο ρύπανσης στο Θερμαϊκό, που είχε ως αποτέλεσμα να πνιγούν στο πετρέλαιο 13 θαλασσοπούλια, αποκαλύπτονται περιπτώσεις αιχμαλωσίας άγριων πουλιών (καρδερίνες, φλώροι, σκαθάρια, γαλιάντρες) από ασυνείδητους, προκειμένου να απολαμβάνουν το τραγούδι τους, τα οποία όμως δεν αντέχουν και πεθαίνουν... τραγουδώντας.

Τα πουλιά αιχμαλωτίζονται με μεθόδους παγίδευσης, ώστε να πουληθούν παράνομα. Οπως τόνισε ο υπεύθυνος του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων στη Θεσσαλονίκη, Στέλιος Γερονυμάκης, τα πουλιά πετούν στις πόλεις σε αναζήτηση τροφής το χειμώνα και πέφτουν θύματα των ασυνείδητων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: