Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Οι Τσέχοι αποχαιρετούν τον Βάτσλαβ Χάβελ

Χ. Κλίντον, Ν. Σαρκοζί και Ντ. Κάμερον είναι μερικοί από τους ξένους πολιτικούς που θα παραστούν στην κηδεία

Ένα φορτισμένο «αντίο» στον Βάτσλαβ Χάβελ λένε Τσέχοι πολίτες και παγκόσμιοι ηγέτες που έχουν συγκεντρωθεί στην Πράγα για την κηδεία.

Η σύζυγος του Β. Χάβελ, μέλη της οικογένειά του, φίλοι και ηγέτες από δεκάδες χώρες, συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στον καθεδρικό ναό του Σαιντ Βίτους, τη μεγαλύτερη εκκλησία της χώρας, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο της χώρας.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είναι μόνο μερικοί από τους ηγέτες που θα παραστούν στην κηδεία.

Η σορός τοποθετήθηκε σε κιλλίβαντα και μεταφέρθηκε από την κεντρική πύλη του κάστρου στην αίθουσα Βλαντισλάβ. Χιλιάδες Τσέχοι έχουν περάσει από την αίθουσα, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη του πρώην προέδρου.

Το μεσημέρι της Παρασκευής η Τσεχία θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του Βάτσλαβ Χάβελ.

Ο Χάβελ είχε πρωτοστατήσει στην Άνοιξη της Πράγας το 1968 αλλά και στην επόμενη δεκαετία, διεκδικώντας περισσότερα πολιτικά δικαιώματα για τους συμπολίτες του.

Μετά την πτώση του κομμουνισμού, το 1989, έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και αργότερα, μετά το... βελούδινο διαζύγιο με τη Σλοβακία το 1993, πρόεδρος και της Τσεχίας -θέση την οποία διατήρησε ως το 2003.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: