Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς... συνεργάτες


Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, μια εξέλιξη που στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ επιτυγχάνει μια ανακωχή απροσδιόριστης διάρκειας, ενώ βέβαιη θεωρείται η συμφωνία Παπανδρέου-Βενιζέλου, ώστε ο μεν πρώτος να παραμείνει αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος, με τον δεύτερο να... προορίζεται για πρωθυπουργός κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Αλλά με ποιους;

Θολό και αβέβαιο παραμένει το τοπίο μετά την οργισμένη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, που ζήτησε και πάλι εκλογές τώρα. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, όπως αναμενόταν, απέρριψε στήριξη μίας πολύμηνης κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης και επέμεινε σε ένα βραχύβιο μεταβατικό σχήμα που θα έχει αντικείμενο τη διασφάλιση της δανειακής σύμβασης, την εκταμίευση της έκτης δόσης και την ομαλή πορεία προς εθνικές κάλπες εντός διμήνου.

Χωρίς την παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στην «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας», αρνητικοί παρουσιάζονται ο Φώτης Κουβέλης (κατηγορηματικά όχι), η Ντόρα Μπακογιάννη («Εθνική ενότητα δεν νοείται χωρίς την παρουσία της Νέας Δημοκρατίας») και Γιώργος Καρατζαφέρης («δεν συμμετέχω σε κυβέρνηση που δεν θα είναι η Νέα Δημοκρατία»).

Ο Γιώργος Παπανδρέου βγήκε αλώβητος από ακόμα μια πολύ δύσκολη ψηφοφορία, ωστόσο το πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό.

Ορατό είναι το ενδεχόμενο η χθεσινή μέρα να αποτελέσει πολύ γρήγορα μακρινό «παρελθόν», αφού οι εξελίξεις προδικάζονται και θα είναι καταιγιστικές.

Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: