Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Τουρκία: Μετατρέπουν εκκλησία 600 ετών σε τζαμί


Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Νίκαια της Βιθυνίας η απόφαση των τοπικών αρχών να μετατρέψουν την εκκλησία της Αγίας Σοφίας που είναι 600 ετών και ένας από τους σημαντικότερους χώρους του Χριστιανισμού όπου είχε γίνει η Α' Οικουμενική Σύνοδος, σε τέμενος.

Η τουρκική Cumhuriyet σημειώνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη μπορεί να αντιδράσουν στην απόφαση των τουρκικών αρχών. Προσθέτει ότι το εν λόγω τέμενος θα ανοίξει στο προσκύνημα αύριο, Κυριακή, την 1η ημέρα της Εορτής των Θυσιών.

Το γεγονός ότι η εκκλησία της Αγίας Σοφίας μετετράπη σε τέμενος προκάλεσε αντιδράσεις στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Νίκαιας Μαμούτ Ντεντέ, είπε: « Εάν όντως χρειαζόμαστε τέμενος, εμείς ως Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, μπορούμε να κατασκευάσουμε στην περιοχή δεκάδες τεμένη».

Από την άλλη ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γεωργίας της περιοχής Βαχίτ Μουτλού είπε: «Δεν πιστεύω σε αυτά που ακούω. Εάν κάνουν την Αγία Σοφία Τζαμί, τότε που θα ξεναγήσουν τους τουρίστες που θα έρθουν στην περιοχή;».

Το γεγονός επέκριναν επίσης ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του CHP Ισαμήλ Γκιουλέτς και ο Πρόεδρος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Νίκαιας Καντίρ Ακτσααλάν.

Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: