Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Απόλυτη πλειοψηφία για τον Μαριάνο Ραχόι (Video)


Θριαμβευτική νίκη του λαϊκού κόμματος στην Ισπανία

Με απόλυτη πλειοψηφία στις κάλπες της Ισπανίας, ο Μαριάνο Ραχόι είναι ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία.

Το μοναδικό exit poll που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης RTVE δείχνει θριαμβευτική νίκη του Λαϊκού Κόμματος το οποίο με 43,5% των έγκυρων ψήφων θα έχει μια πλειοψηφία 181-185 εδρών στην ισπανική Κάτω Βουλή.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα του Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα με περίπου 30% των έγκυρων ψήφων θα έχει 115-119 έδρες.

Ο Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ψήφισε σε εκλογικό κέντρο κοντά στην Μονκλόα, έδρα της κυβέρνησης, κάλεσε τους συμπατριώτες του να «μιλήσουν και να αποφασίσουν» μέσω της κάλπης. Ο ηγέτης των Συντηρητικών, ανέφερε ακόμη ότι είναι «έτοιμος για αυτό που θέλουν οι Ισπανοί».

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα δήλωσε την ώρα που ψήφιζε ότι «η Ισπανία βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι».

«Το μέλλον, περισσότερο από ποτέ, βρίσκεται στα χέρια των πολιτών» δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, φτάνοντας στο εκλογικό κέντρο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο διάδοχος του Θαπατέρο, ο οποίος έχει προαναγγείλει την αποχώρησή του από την πολιτική σκηνή, καλείται να αντιμετωπίσει τις αγορές που δεν δείχνουν διατεθειμένες να αφήσουν την Ισπανία να πάρει ανάσες.

Την ίδια ώρα ο 56χρονος ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος, που όπως όλα δείχνουν θα αναλάβει τα ηνία της χώρας, καλείται να δώσει ελπίδα – και να ζητήσει ανοχή χρόνου – και από τους αγανακτισμένους Ισπανούς. Όχι μόνον αυτούς της Πλατείας ντελ Σολ, αλλά σχεδόν απ’ όλους τους κατοίκους της χώρας της Ιβηρικής χερσονήσου, οι οποίοι «βράζουν» από οργή για τα συνεχόμενα μέτρα λιτότητας, τους νέους φόρους και το … μηδενικό , προσώρας, αποτέλεσμα των θυσιών τους.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας δύσκολα θα μπορέσει να αποφύγει τη λήψη και νέων μέτρων «δημοσιονομικής εξυγίανσης», κυρίως τώρα που το κόστος δανεισμού της χώρας γίνεται καθημερινά όλο και λιγότερο «βιώσιμο» με την τελευταία έκδοση ομολόγων να ξεπερνά σε επιτόκιο το 7%.

Ο ίδιος ο Ραχόι αναφέρθηκε στις «πρώτες 100 μέρες του», υποσχέθηκε «διπλασιασμό των προσπαθειών περικοπής του ελλείμματος» και μια σειρά από έκτακτα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Κάτι που διόλου ευχάριστα δεν ηχεί στα αυτιά των ψηφοφόρων!

Στον αντίποδα, ο κ. Ραχόι δεσμεύτηκε ότι αμέσως μόλις διορίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επιβάλλει αυτόματα φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν υπαλλήλους και έκανε λόγο για λήψη συγκεκριμένων μέτρων τόνωσης της επιχειρηματικής δράσης.



Πηγή: Πρώτο Θέμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: