Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Νίκος Παπανδρέου εναντίον... Γιώργου για λιτότητα και ανάκαμψη


Σε άρθρο του στο οικονομικό περιοδικό "Οικονομική Επιθεώρηση", ο αδελφός του πρωθυπουργού, Νίκος Παπανδρέου, ασκεί έμμεση αλλά σαφέστατη κριτική στη κυβερνητική πολιτική και αναφέρεται στην παντελή έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής της λιτότητας, την οποία ωστόσο θεωρεί μονόδρομο.

Στην ανάλυση των σημερινών δεδομένων, ο κ. Παπανδρέου εξηγεί πώς η επιβολή περικοπών δεν είναι δυνατόν να οδηγήσουν τη χώρα σε ανάκαμψη.

Ωστόσο επισημαίνει, ότι "η αντιλαϊκή πολιτική δεν είναι επιλογή του ΠΑΣΟΚ, αλλά επιβάλλεται από το διεθνές σύστημα".

"Η λιτότητα δε φέρνει την άνοιξη. Δε χρειάζεται να είναι κανείς νομπελίστας στα οικονομικά, για να το καταλάβει", αναφέρει χαρακτηριστικά.

"Εδώ και τριάντα χρόνια, είναι γνωστό το πρόγραμμα λιτότητας που επιβάλλει το ΔΝΤ σε όσες χώρες αναγκάζονται να προσφύγουν σ' αυτό, για να μη χρεοκοπήσουν", αναφέρει ασκώντας κριτική και στο διεθνή Οργανισμό.

"Γι' αυτό μου φαίνεται αδιανόητο, όλες αυτές οι ομάδες διανοούμενων, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην έχουν διαβάσει έστω ένα βιβλίο για αυτά τα θέματα. Τα βέλη της αντιπολίτευσης πρέπει να έχουν αποδέκτη όχι την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά τους δανειστές μας, τους οποίους θα πρέπει να προσπαθήσουν να πείσουν με σοβαρά και τεχνοκρατικά επεξεργασμένες προτάσεις, να υιοθετήσουν άλλες πολιτικές, εκτός των επώδυνων μέτρων", συμπληρώνει.

Ο κ. Παπανδρέου αναγνωρίζει, ότι η λιτότητα δεν έχει καμία αναπτυξιακή προοπτική μεν, ότι ήταν επιβεβλημένη δε, καθώς χωρίς την επιβολή σκληρού προγράμματος, "η Ελλάδα εγκαταλείπεται στην τύχη της, δηλαδή την πτώχευση".

"Πρέπει να πάρουμε το φάρμακο το πικρό για ένα διάστημα. Εάν είχαμε με το καλημέρα προτείνει μέτρα αναπτυξιακά, δε θα γινόμασταν πιστευτοί", τονίζει.

Κατά τον ίδιο, ο στόχος εξόδου από την κρίση βρίσκεται μακριά από τις "τεράστιες περικοπές, που επιβάλλει ένα συντηρητικό σύστημα".

Στο πλαίσιο αυτό, η λύση συνοψίζεται στο τρίπτυχο: "Ένα μεγάλο σχέδιο Μάρσαλ, ευρωομόλογο και δημοκρατική ανατροπή των συντηρητικών κυβερνήσεων της Ευρώπης".

Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: