Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΚ για αυθαίρετα και σε αρχαιολογικούς χώρους


Συγχωροχάρτι για το… ταμείο των προστίμων


Μόνο τα δάση έχει εξαιρέσει προς το παρόν το υπουργείο Περιβάλλοντος από την διαδικασία «νομιμοποίησης» των αυθαιρέτων.

Με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, συγχωροχάρτι δίνεται σε αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, ενώ διάταξη «τακτοποιεί» ακόμη και αυθαιρεσίες που εντοπίζονται σε προστατευόμενες περιοχές, προκαλώντας το μένος των περιβαλλοντικών οργανώσεων. 

Το τρικ που χρησιμοποιεί το υπουργείο για να εξευμενίσει τις αντιδράσεις της αγοράς είναι ότι νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα, που είναι σε ευαίσθητες περιοχές,
στην περίπτωση που στον χρόνο που εκτελέστηκαν δεν απαγορευόταν η δόμηση.     

Τις αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων προκαλεί μια παρόμοια διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 23, η οποία προστέθηκε κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου και ευνοεί τα αυθαίρετα σε ρέματα, παράκτια ζώνη και προστατευόμενες περιοχές.

Αντίστοιχα, η διάταξη αυτή προβλέπει ότι «νομιμοποιούνται» ακόμη και κτίσματα που βρίσκονται μέσα σε αυτές τις περιοχές αρκεί να μην απαγορευόταν η δόμηση κατά τον χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής.

Όπως αναφέρουν μέλη των περιβαλλοντικών οργανώσεων, με τον τρόπο αυτό θα απαγορεύεται μεν η νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε ζώνες προστασίας, αλλά μόνο εάν εκεί ισχύει καθολική απαγόρευση της δόμησης χωρίς να υπολογίζονται συντελεστές δόμησης ή οποιεσδήποτε άλλες ειδικές ρυθμίσεις.

«Τέτοια όμως καθολική απαγόρευση της δόμησης ισχύει μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών», σημειώνουν.

Το νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση αποτελεί πλέον νόμο του κράτους και αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ μέσα στον μήνα. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να σταλούν προς τις πολεοδομίες οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι που θα εξειδικεύσουν τα μέτρα ώστε να ξεκινήσει η είσπραξη των προστίμων.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: