Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Με απειλή καταβύθισης των τουρκικών φρεγατών απαντά το Ισραήλ!


Το Ισραήλ «σήκωσε το γάντι» που του πέταξε η Τουρκία και για πρώτη φορά στην μεταξύ τους διαμάχη απειλεί με χρήση στρατιωτικής δύναμης και καταβύθιση των τουρκικών πολεμικών σκαφών που θα θελήσουν να συνοδεύσουν τα τουρκικά εμπορικά που θα επιχειρήσουν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζα.

Περισσότερο ευθεία προειδοποίηση δεν θα μπορούσε να υπάρξει καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απαντώντας στις απειλές μέσω του Αλ Τζαζίρα που διατύπωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι «Το Ισραήλ για την ανατολική Μεσόγειο έχει δύο πολύ δυνατά χέρια. Το ένα είναι το Ναυτικό του και το άλλο η Αεροπορία του. Και όταν λέμε για ισραηλινή Αεροπορία, όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει»!

Το Ισραήλ φαίνεται ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει την κατευναστική πολιτική των τελευταίων δύο ημερών, που είχαν ως βασικό εκφραστή τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπάρακ και μετά από τις δύο δηλώσεις σε διαφορετικά μέρη του Ρ.Τ.Ερντογάν, η μία για την «Παράνομη κατοχή και κατασκευή πυρηνικών από το Ισραήλ» και η δεύτερη για «την αποστολή τουρκικών πολεμικών σκαφών προστασίας της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα» αποφάσισε να αλλάξει τακτική και να απειλήσει και αυτό ευθέως την Άγκυρα.

Και μάλιστα κάπως μαξιμαλιστικά σε ότι αφορά το Ναυτικό του, αφού πέραν τριών κορβετών Sa’ar 5, δεν έχει άλλα αξιόλογα off-shore σκάφη. Έχει βέβαια τρία υποβρύχια Dolphin με πυρηνικά βλήματα cruise, αλλά υπάρχει τεράστια τακτική αναντιστοιχία για να θεωρήσουμε ότι πρέπει να μπουν στο ισοζύγιο ισχύος στην Α.Μεσόγειο.

Βέβαια για την Αεροπορία του κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα και βέβαια αυτή είναι που «δαγκώνει».

Πληροφορίες από το Τελ Αβίβ αναφέρουν ότι αυτό που ενόχλησε περισσότερο το Ισραήλ είναι ότι η Τουρκία του αρνήθηκε το δικαίωμα να προχωρήσει σε αξιοποίηση βάσει των υφιστάμενων διεθνών νόμων, των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Α.Μεσόγειο. Φαίνεται ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν κτύπησε το ευαίσθητο σημείο του Τελ Αβίβ και πήρε την κατάλληλη απάντηση.

Και επειδή τέθηκε από τον Μ.Νετανιάχου θέμα Αεροπορίας του Ισραήλ ας δούμε τι ακριβώς διαθέτει:

Διαβάστε περισσότερα εδώ: DefenceNet

Δεν υπάρχουν σχόλια: