Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Χαλκιδική: Με αγωνία αναμένουν οι ελαιοπαραγωγοί τη γνωμοδότηση για την παραχώρηση σφραγίδας "Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης"


Μια ανάσα πριν να αποκτήσει νέα ταυτότητα, που θα της προσδίδει μεγαλύτερο κύρος και…δύναμη, βρίσκεται η ελιά Χαλκιδικής. «Όχι μόνο θα αναγνωριστεί η αξία και η ποιότητα του προϊόντος μας, αλλά θα βγούμε και στις αγορές του εξωτερικού με ενισχυμένη διαπραγματευτική δύναμη σε επίπεδο τιμής», λένε ελαιοπαραγωγοί του νομού Χαλκιδικής, οι οποίοι και περιμένουν με αγωνία εντός των ημερών, την τελική γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής της ΕΕ, για την παραχώρηση της σφραγίδας Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Η προθεσμία υποβολής ενστάσεων για να αποκτήσει η ελιά Χαλκιδικής τη σφραγίδα ΠΟΠ, έληγε στις 17 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατατέθηκαν συνολικά δύο από Βέλγιο και Καναδά.

Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων φαίνεται ότι μετά από διαπραγματεύσεις και συζητήσεις έκλεισε το θέμα των ενστάσεων, και έτσι απέστειλε εκ νέου το φάκελο στην Ευρωπαϊκή αρμόδια επιτροπή παραχώρησης ΠΟΠ, η οποία και εντός των ημερών αναμένεται να κλειδώσει και τυπικά το θέμα, προσφέροντας έτσι στην ελιά Χαλκιδικής ένα ακόμα πιο ευοίωνο μέλλον.

Καλύτερες ημέρες περιμένουν οι ελαιοπαραγωγοί παρά τις φετινές.. αναποδιές

Και μπορεί η φετινή παραγωγή ελιάς στο νομό Χαλκιδικής να καταγράφεται μειωμένη έως και 70% για τους απαισιόδοξους και 50% για τους αισιόδοξους, έναντι της περσινής, οπότε και υπολογίζεται ότι ανήλθε σε 65.000 τόνους, αλλά οι 19.000 παραγωγοί της περιοχής, δεν πτοούνται και ευελπιστούν σε καλύτερες ημέρες. Όπως υποστηρίζουν «ο καιρός θα συμμαχήσει τελικά μαζί μας στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε σαν χώρα». Με αυτή τη φράση, ελαιοπαραγωγοί του Νομού Χαλκιδικής εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την πορεία του προϊόντος, χαρακτηρίζοντας τη φετινή δύσκολη χρονιά ως ένα «μεμονωμένο περιστατικό».

Ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Ορμύλιας στη Χαλκιδική, Χριστόφορος Στεφανίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επεσήμανε ότι ελέω των άσχημων καιρικών συνθηκών το χειμώνα του 2010, η φετινή παραγωγή στην περιοχή υπολογίζεται στους 5.000 τόνους, έναντι 17.000 τόνων πέρυσι. Στην περιοχή Ορμύλιας στη Χαλκιδική οι παραγωγοί ελιάς ανέρχονται σε 1000 οικογένειες και η καλλιεργούμενη έκταση διαμορφώνεται στα 32.000 στρέμματα. Καταγγέλλοντας δε την ύπαρξη καρτέλ στον κλάδο της ελιάς στην περιοχή, ο κ. Στεφανίδης ζήτησε την ενίσχυση του θεσμού των ενώσεων και την απεμπλοκή του προϊόντος από τους μεσάζοντες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Χαλκιδικής, Φώτης Γλαράκης, υπογραμμίζοντας ότι στο 95% η ελιά είναι εξαγώγιμο προϊόν, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την τύχη του προϊόντος, την επόμενη κιόλας ημέρα από αυτήν που θα γίνει ΠΟΠ.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι ελαιοπαραγωγοί του νομού, που εξαρτώνται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες, πλήττονται από τους μεταποιητές και τους μεσάζοντες, που δίνουν «εξευτελιστικές τιμές, παρόλο που μάλιστα αυξάνεται συνεχώς το κόστος παραγωγής».

Όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ιδιοτήτων ο ελαιοπαραγωγός του νομού, Φιλαλήθης Καπάνδρια, ενώ η μέση τιμή κόστους για τον παραγωγό υπερβαίνει πλέον το 1,13 ευρώ/κιλό, οι τιμές που εξασφαλίζουν από τους εμπόρους βρίσκονται κολλημένες σε επίπεδα τριετίας. Η καλύτερης ποιότητας ελιά προσφέρει στους ελαιοπαραγωγούς μέχρι και 1 ευρώ/κιλό, ενώ η κατώτερης δεν υπερβαίνει τα 40 λεπτά/κιλό.

Κοινή συνισταμένη των ελαιοπαραγωγών νομού Χαλκιδικής η πίστη τους στην άριστη ποιότητα, όπως λένε, τους προϊόντος τους και η πεποίθηση ότι με την σφραγίδα ΠΟΠ και συντονισμένες κινήσεις, η ελιά της περιοχής θα κερδίσει τη θέση που της αξίζει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: