Σάββατο 14 Μαΐου 2011

"Ανακαλύψαμε τον τάφο της Μόνα Λίζα" ισχυρίζονται Ιταλοί


Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν στην Ιταλία τον τάφο της γυναίκας, που ποζάρει για τον πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Τζοκόντα», γράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

 Ο τάφος ανακαλύφθηκε από εμπειρογνώμονες στην Ιερά Μονή της Αγίας Ορσούλας στη Φλωρεντία. Όπως πιστεύεται, η «Τζοκόντα» είναι το πορτρέτο της Λίζας Γκεραρντίνι, γυναίκας του εμπόρου μεταξωτών Φραντσίσκο ντελ Τζοκόντο. Ωστόσο αυτή η διαδεδομένη εκδοχή ως σήμερα δεν έχει αποδειχτεί.

Η κρύπτη ανακαλύφθηκε μετά από έρευνα δύο εβδομάδων σε  ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι από εμπειρογνώμονες που χρησιμοποίησαν αρχαίους χάρτες και έγγραφα. Οι ερευνητές αφού αφαίρεσαν το τσιμέντο έφεραν στο φως ένα στρώμα αρχαίων τούβλων.


Ο καθηγητής Βινσέτι  δήλωσε στην Βρετανική Daily Telegraph  "Κάτω από το βωμό  έχουμε βρει  δύο κρύπτες , η μια  μεγαλύτερη  από το άλλη και θεωρούμε ότι  μια από αυτές είναι ο τάφος της Λίζας Γκεραρντίνι" και πρόσθεσε "Έχουμε  ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Θα   πρέπει να εργαστούμε  μερικές μέρες ακόμα πριν φτάσουμε στον τάφο και να τον  ανοίξουμε  για να πάρουμε  τα οστά. "



Παρόντες στην ανασκαφή ήταν και Natalia Gucciardini Strozzi, πρόγονος της  Γκεραρντίνι. Σύμφωνα με τους ιστορικούς η  Λίζα Γκεραρντίνι πέθανε το 1542 και ήταν σύζυγος ενός πλούσιου εμπόρου μεταξιού  του Francesco del Giocondo.

Η ομάδα έχει βρει μέχρι τώρα κάποια όμορφα κομμάτια  αγγειοπλαστικής και πολλά οστά. Ο στόχος της ανασκαφής είναι να συγκρίνουν οι επιστήμονες το DNA  της  Λίζας Γκεραρντίνι με δυο από τα παιδιά της τα οποία είναι θαμμένα στη εκκλησιά Santissima Annunziata της Φλωρεντίας και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να συγκρίνουν το πρόσωπό της με αυτό του πίνακα του Ντα Βίντσι.

Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: