Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Μαθήματα για σπηλαιολόγους κάτω από την... πλατεία


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Στα άδυτα των ορεινών όγκων της κεντρικής Μακεδονίας, εκεί που καρτερούν αρχαιολογικοί και γεωλογικοί θησαυροί και η θερμοκρασία παραμένει σταθερή σε όλη τη διάρκεια του έτους, διεισδύει μία ομάδα ατόμων από τη Θεσσαλονίκη.

Η ομάδα σπηλαιολόγων «Πρωτέας» (το όνομα προέρχεται από τη σπηλαιόβια σαλαμάνδρα Proteus Anguinus) αριθμεί 20 άτομα που μοιράζονται την ίδια αγάπη για τα βουνά και τα σπήλαια.

«Μέσα στα σπήλαια συναντάμε έναν εκπληκτικό κόσμο. Εχουμε ήδη ανακαλύψει μοναδικά γεωλογικά σπηλαιοθέματα και κοιλότητες που ήταν άγνωστες μέχρι σήμερα», μας εξηγεί ο πρόεδρος της ομάδας και υποψήφιος διδάκτωρ Γεωλογίας στο ΑΠΘ, Μάρκος Βαξεβανόπουλος.


Εκπαίδευση σε όρυγμα

«Οταν δεν εξερευνούν τα βουνά της Μακεδονίας, πραγματοποιούν σεμινάρια και εκπαιδευτικές ασκήσεις σε όρυγμα που βρίσκεται στο κέντρο των 40 Εκκλησιών και το οποίο εικάζεται πως κατασκευάστηκε την περίοδο της Κατοχής.

Το όρυγμα βρίσκεται κάτω από την κεντρική πλατεία και τα μέλη της ομάδας ανέλαβαν να το καθαρίσουν και να το διαμορφώσουν κατάλληλα, ώστε να εκπαιδεύονται για τις εξερευνήσεις τους. Είναι πράγματι εντυπωσιακό να βρισκεται κάτω από τα πόδια μας ένα τέτοιο σπήλαιο», δηλώνει ο κ. Βαξεβανόπουλος.

Πλούσια δράση

Οι σπηλαιολόγοι της Θεσσαλονίκης μετρούν ένα χρόνο κοινής δράσης και έχουν ήδη εξερευνήσει 1.500 σπήλαια στην κεντρική Μακεδονία, τα 400 εκ των οποίων τα ανακάλυψαν οι ίδιοι στην διάρκεια των περιπλανήσεών τους. «Επεται και συνέχεια, καθώς κανένας δε γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των σπηλαίων στην Ελλάδα. Οι καταγραφές αναφέρουν 11.000 καταγεγραμμένες μορφές σπηλαίων, αλλά υπάρχουν πολλές ακόμη ανεξερεύνητες σπηλιές», περιγράφει.

Κατά τη διάρκεια των περιπλανήσεών τους στο Καϊμακτσαλάν, τον Ολυμπο, τα Πετράλωνα και το Παγγαίο, οι σπηλαιολόγοι συγκινήθηκαν από τις νέες ανακαλύψεις, θύμωσαν με την αδιαφορία του κόσμου, αλλά συνάντησαν και πολλές τραγελαφικές καταστάσεις.

Τα έκαναν χωματερές

«Ο περισσότερος κόσμος αγνοεί την ύπαρξη των σπηλαίων. Ακόμη και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών όμως δείχνουν πρωτοφανή έλλειψη σεβασμού. Αρκετά σπήλαια έχουν μετατραπεί σε χωματερές ή σε... πεδία εξερεύνησης, καθώς πολύς κόσμος σκάβει ελπίζοντας να ανακαλύψει λίρες ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Συναντήσαμε ακόμη και σπήλαια που έχουν μετατραπεί σε αποθήκες τυριών από τους κατοίκους λόγω της σταθερής θερμοκρασίας που ευνοεί τη διατήρησή τους», σημειώνει ο κ. Βαξεβανόπουλος.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, η προστασία των σπηλαίων με αρχαιολογικά ευρήματα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ για τα υπόλοιπα υπεύθυνο είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος. «Στην πράξη, ωστόσο, η προστασία είναι ανύπαρκτη», καταγγέλλει ο ίδιος.

Το κενό που υπάρχει στην προστασία και ανάδειξη των σπηλαίων προσπαθούν να καλύψουν τα μέλη της ομάδας χαρτογραφώντας, φωτογραφίζοντας, καθαρίζοντας και καταγράφοντας τα σπήλαια.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: