Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Έψαχναν αρχαία στο Βασιλούδι


Ένα σπάνιο αθηναϊκό τετράδραχμο βρέθηκε στις τσέπες των δύο ατόμων που έψαχναν για αρχαία αντικείμενα με ανιχνευτές μετάλλων στα οργωμένα χωράφια, σε αγροτική περιοχή στο Βασιλούδι Θεσσαλονίκης.

Οι δύο άνδρες, ένας γεωργός 46 χρόνων και ένας καταστηματάρχης 53 χρόνων, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παράβαση του νόμου “Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς” και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Την ώρα της σύλληψής τους οι δύο άνδρες, που δήλωσαν συλλέκτες, είχαν στις τσέπες τους περισσότερα από 30 αρχαία νομίσματα που είχαν εντοπίσει στην περιοχή με τους ανιχνευτές μετάλλων και είχαν ξεθάψει με τις τσάπες που είχαν μαζί τους.
Ακολούθησε έρευνα των αστυνομικών στα σπίτια των δύο συλληφθέντων. Οι αστυνομικοί του τμήματος δίωξης αρχαιοκαπηλίας βρήκαν στο σπίτι του 46χρονου αγρότη κρυμμένα και κατέσχεσαν άλλα 528 ασημένια και χάλκινα νομίσματα, ένα χάλκινο δαχτυλίδι και έντεκα χάλκινα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και ένα μικρό αγαλματίδιο των ρωμαϊκών χρόνων.

Όλα τα αρχαία μεταφέρθηκαν για εξέταση στην αρχαιολογική υπηρεσία. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη αρχαιολογική αξία είναι το αθηναϊκό τετράδραχμο, καθώς είναι από τα σπανιότερα νομίσματα.

ΒΙΠ

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: