Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Απειλή λουκέτου για το Παπάφειο


Χρέη 390.000 ευρώ πνίγουν το ίδρυμα.

Αναξιοποίητη η τεράστια ακίνητη περιουσία του.    


Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Σε δύσκολη οικονομική κατάσταση έχει περιέλθει το Παπάφειο Ίδρυμα λόγω των οφειλών του, οι οποίες φθάνουν τα 390.000 ευρώ και υπολογίζεται ότι στα τέλη του έτους θα ξεπεράσουν το μισό εκατομμύριο.

Το ίδρυμα με δυσκολία καλύπτει τις στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες του, όπως είναι η καθαριότητα και η σίτιση των περίπου σαράντα οικότροφων αγοριών, ενώ οι προμηθευτές απειλούν να διακόψουν την τροφοδοσία αν δεν εξοφληθούν μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων. Πιθανόν μέχρι τότε τα παιδιά να μείνουν και χωρίς θέρμανση και ηλεκτρικό, καθώς παραμένουν απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ.


Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ως πρόεδρος του ιδρύματος, δέχεται εισηγήσεις ακόμη και να διακόψει τη λειτουργία του ιδρύματος για κάποιο διάστημα, μέχρι να εξασφαλιστεί η ομαλή ροή της χρηματοδότησής του και η απρόσκοπτη είσπραξη εσόδων. Το εποπτεύον υπουργείο Υγείας έχει χρηματοδοτήσει το τελευταίο έτος το Παπάφειο με 135.000 ευρώ και το επόμενο διάστημα πρόκειται να δώσει επιπλέον 35.000 ευρώ, σε δύο δόσεις των 17.500 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά, ωστόσο, θεωρούνται ελάχιστα και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ιδρύματος. Οι δωρητές, επίσης, έχουν περιορίσει τις προσφορές τους, γεγονός που αποδίδεται αφενός στην οικονομική κρίση, αφετέρου στη δυσπιστία που δείχνουν απέναντι στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας.

“Η κατάσταση είναι οικτρή. Η κρατική επιχορήγηση είναι ελάχιστη μπροστά στα έξοδα που έχει το ίδρυμα. Επίσης, χρειάζεται καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών. Μπορεί να ενισχυθεί το ίδρυμα με προσωπικό και να έρθουν παιδιά από άλλα ιδρύματα να φιλοξενηθούν”, δήλωσε στη “Μ” ο κ. Βησαρίων Κωνσταντούλας, νομικός σύμβουλος του ιδρύματος, ο οποίος χθες υπέβαλε εκ νέου την παραίτησή του στο δ.σ. του Παπάφειου (η πρώτη δεν είχε γίνει δεκτή), με επιστολή στην οποία περιγράφει τις δυσκολίες διαχείρισης των οικονομικών ζητημάτων.

Αναξιοποίητη τεράστια η περιουσία

Το Παπάφειο Ίδρυμα διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία, αλλά λόγω της κακής, όπως φαίνεται, διαχείρισης χάνονται σημαντικά έσοδα, τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες. Σε αυτήν την περιουσία περιλαμβάνονται 17 σπίτια, τρεις αποθήκες, ένας κινηματογράφος, πέντε καταστήματα, εννέα γραφεία και δύο αγροτεμάχια. Τα ενοίκια, όμως, για τα περισσότερα ακίνητα είναι σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν εισπράττονται καν.

Οι οφειλές κάποιων ενοικιαστών έχουν φθάσει τα 30.000 ευρώ, όταν ένα γραφείο 120 τ.μ. στο κέντρο της Θεσσαλονίκης νοικιάζεται στην τιμή των 400 ευρώ τον μήνα, ενώ θα μπορούσε να μισθωθεί προς 800-1.000 ευρώ. Επίσης, πολλά διαμερίσματα είναι ανοίκιαστα λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται, αφού δεν έχουν συντηρηθεί ποτέ.

Η είσπραξη ενοικίων γινόταν από εθελοντή διαχειριστή, καθώς το Παπάφειο δεν έχει οργανωμένη έμμισθη νομική υπηρεσία, για να αναλάβει επισήμως τον ρόλο του διαχειριστή. Απουσία διαχειριστή, λοιπόν, δεν γίνονται εισπράξεις. Η οικονομική υπηρεσία στελεχώνεται πλέον από μια γυμνάστρια και έναν επιμελητή, οι οποίοι, παρά το φιλότιμο που επιδεικνύουν, δεν διαθέτουν γνώσεις οικονομικών.

 * Υπάρχει ελπίδα. Οι ελπίδες της διοίκησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων εναποτίθενται πλέον στην καταβολή της αποζημίωσης, ύψους 2.500.000 ευρώ, που ορίστηκε από τα δικαστήρια για την αναγκαστική απαλλοτρίωση 900 τ.μ. του αύλειου χώρου του ιδρύματος, για να κατασκευαστεί ο σταθμός του μετρό Θεσσαλονίκης.

Ο μητροπολίτης Άθιμος, όμως, έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης απαλλοτρίωσης και η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί την ερχόμενη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου. Λόγω των οικονομικών προβλημάτων, εξάλλου, το Παπάφειο έχει δυσκολία να καταβάλει ακόμη και τα παράβολα και τα έξοδα παράστασης στο ΣτΕ. Η διοίκηση του ιδρύματος επιδεικνύει διάθεση συμβιβασμού με την πολιτεία, αλλά τελικά η δικαιοσύνη θα αποφανθεί.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: