Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Στόλισε τη βίλα του με αρχαία


Ο "υπαρχηγός" του κυκλώματος λαθρεμπορίας τσιγάρων.

Άφωνοι οι αστυνομικοί από το... ντεκόρ που έστησε μαζί με τον πατέρα του.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Πλούσιο φαίνεται ότι ήταν το… μενού της παράνομης δράσης μελών του κυκλώματος λαθρεμπορίας τσιγάρων, που αποκαλύφτηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης στη Χαλκιδική. Χθες, ένας εξ αυτών συνελήφθη εκ νέου, αυτή τη φορά για αρχαιοκαπηλία, αφού είχε “ντύσει” το πολυτελές του σπίτι στη Χαλκιδική με αρχαίες πλάκες και άλλα αντικείμενα.

Η Ασφάλεια πλέον καλείται να επανεξετάσει υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας που είχαν εξιχνιαστεί από την αστυνομία της Χαλκιδικής και είχαν παρουσιαστεί σαν “επιτυχίες”.

Μετά το λαθρεμπόριο, τις καταγγελίες για προστασία σε καταστήματα της χρυσοφόρου χερσονήσου της Κασσάνδρας, τα αιματηρά επεισόδια με πυροβολισμούς σε καταστήματα και τους στημένους ελέγχους με την εμπλοκή αστυνομικών, προέκυψε και η αρχαιοκαπηλία.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια εφόδου στο σπίτι του 35χρονου, που έχει χαρακτηριστεί από την Ασφάλεια “υπαρχηγός” του κυκλώματος λαθρεμπορίας τσιγάρων και ο οποίος έχει ήδη προφυλακιστεί, αστυνομικοί είδαν στην αυλή ανάγλυφες πλάκες που είχαν τοποθετηθεί σε τοίχο -ακόμη και μαρμάρινο χέρι σαν διακοσμητικό- που τους προξένησαν εντύπωση.

Το γεγονός αναφέρθηκε στην Υποδιεύθυνση Οικονομικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας και το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας διεξήγαγε έρευνα στο σπίτι του 35χρονου στην Κασσανδρεία, όπου κατασχέθηκαν, παρουσία αρχαιολόγου και δικαστικού, τα αρχαία αντικείμενα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για περίπου είκοσι μαρμάρινα τμήματα επιμήλων, ρόδακα και κοσμήτη, ένα τμήμα με εγχάρακτες γραμμές, ένα μαρμάρινο χέρι με σφαίρα και ένα λιθανάγλυφο τμήμα. Ο αρχαιολόγος έκρινε ότι τα περισσότερα εκ των αντικειμένων εμπίπτουν στον νόμο περί αρχαιοτήτων και αναμένεται η έκθεσή του για να προσδιοριστούν χρονολογικά.

Ο 35χρονος κατά τη διάρκεια της προανάκρισης για τα συγκεκριμένα ευρήματα υπέδειξε τον 65χρονο πατέρα του, για τον οποίο είπε ότι του τα είχε προμηθεύσει, με αποτέλεσμα να περιληφθεί και αυτός ως κατηγορούμενος στη δικογραφία.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο 65χρονος δεν αρνήθηκε την κατηγορία, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Μου άρεσαν τα παλιά” -εννοώντας τα αρχαία αντικείμενα. Ο πατέρας του 35χρονου έχει συλληφθεί στο παρελθόν για υποθέσεις χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Η δικογραφία της συγκεκριμένης υπόθεσης παραπέμφθηκε στην εισαγγελία Πολυγύρου, ενώπιον του οποίου οδηγήθηκε ο συλληφθείς.

Πάντως, αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να επανεξετάσουν υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας που είχαν αποκαλυφτεί στη Χαλκιδική, με την έρευνα των οποίων είχαν ασχοληθεί και αστυνομικοί που συνελήφθησαν ως εμπλεκόμενοι στο περιβόητο κύκλωμα.

Κάθε μέρα νέες αποκαλύψεις

“Όσο σκαλίζεις τα μέλη του κυκλώματος, τόσο βγαίνουν υποθέσεις”, είπε χαρακτηριστικά στη “Μ” αξιωματικός της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες για την εξάρθρωση του δικτύου λαθρεμπορίας. Είναι άλλωστε ενδεικτικό το γεγονός ότι εκτός της ογκώδους δικογραφίας για τα τσιγάρα καθημερινά προκύπτει ακόμη μία νέα έρευνα που σχετίζεται με τους συλληφθέντες και αφορά άλλα αδικήματα.

Ήδη, οι εσωτερικές υποθέσεις της ΕΛΑΣ μελετούν τα ευρήματα από τις χιλιάδες σελίδες των τηλεφωνικών συνομιλιών, διερευνώντας την εμπλοκή και άλλων προσώπων σε διαφορετικές υποθέσεις.

Έτσι, στο μικροσκόπιο των “αδιάφθορων” της αστυνομίας βρίσκονται οι σχέσεις ακόμη δύο αξιωματικών της ΕΛΑΣ, εκτός αυτών που έχουν συλληφθεί, με τους κατηγορούμενους συναδέλφους τους, αλλά και δημόσιοι λειτουργοί, εκπρόσωποι υπηρεσιών της Χαλκιδικής, σχετιζόμενοι με την έκδοση άδειας εγκατάστασης ξηραντηρίου καπνού μέσα σε τρεις ημέρες στο όνομα του 53χρονου ιδιοκτήτη εταιρείας σεκιούριτι, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί “εγκέφαλος” του κυκλώματος.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: