Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Εκδηλώσεις για το περιβάλλον και τον πολιτισμό


Σε μια γιορτή ανοικτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, εκεί όπου τα μνημεία συμβιώνουν αρμονικά με τη φύση καλεί το κοινό, το σαββατοκύριακο 9 και 10 Οκτωβρίου, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με κεντρικό θέμα για το 2010 «Φωνές νερού μυριάδες».

Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, 150 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μνημεία και χώροι πολιτισμού της χώρας θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό με μια σειρά από ποικίλες εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, επιχειρώντας να αναδείξουν τη σημασία, την αξία και τα νοήματα του νερού στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Ο τίτλος της δράσης «Φωνές νερού μυριάδες» είναι εμπνευσμένος από την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και αναφέρεται στην ποικιλία, τόσο των μορφών του νερού και του υδάτινου τοπίου, όσο και της έμπνευσης που αυτά χάρισαν στα ανθρώπινα έργα.

Για την εναρκτήρια εκδήλωση του 2010, η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης έχει ετοιμάσει ένα δρώμενο με τίτλο «Η Μνημοσύνη» που θα παρουσιαστεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς των Αθηνών. Το νερό που έως και σήμερα ρέει στον χώρο, εξυπηρετούσε τις ανάγκες της αρχαίας πόλης και των κατοίκων της. Αδιάψευστοι μάρτυρες είναι η μαρμάρινη κρήνη και το Ωρολόγιον του Ανδρονίκου, γνωστό και ως «ο Πύργος των Ανέμων».

Το δρώμενο ξεκινά με αναφορά στον Ορφικό Ύμνο της Μνημοσύνης και ολοκληρώνει τη διαδρομή του με μια νύξη στη σκέψη του σύγχρονου φιλοσόφου Gaston Bechelard, από το έργο του «To νερό και τα όνειρα».

Στο πλαίσιο του εορτασμού θα πραγματοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της επικράτειας κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους. Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα δημόσια μουσεία θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες στους οποίους θα διανέμεται δωρεάν ενημερωτικό έντυπο υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: