Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Θεσσαλονίκη: Ξεσκόνισαν τον δήμο οι ελεγκτές των Βρυξελλών

(Στο μέσον, ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής του κλιμακίου της Eurostat Λάζαρος Μακαρονίδης με δύο στελέχη της υπηρεσίας.)

Στις 11 χθες το πρωί το κλιμάκιο της Eurostat κατέφθασε στο νέο δημαρχιακό μέγαρο.

Αρκετές ώρες μετά μετέβη και στη νομαρχία Θεσσαλονίκης.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
Φωτογραφίες: Σίσσυ Βασιλειάδη

Επί ώρες “ξεσκόνιζε” τα οικονομικά του δήμου και της νομαρχίας Θεσσαλονίκης το πενταμελές κλιμάκιο της Eurostat, που έφτασε χθες το πρωί στην πόλη.

Τα στελέχη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας επικεντρώθηκαν στους δύο συγκεκριμένους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, εξαιτίας των “προβληματικών” στοιχείων που συναντούν στις καταγραφές τους και φαίνεται ότι προέρχονται από το σκάνδαλο με τη “μαύρη τρύπα” στον δήμο, αλλά και από τις απευθείας αναθέσεις έργων στη νομαρχία.


Στον δήμο Θεσσαλονίκης το πενταμελές κλιμάκιο, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Λάζαρο Μακαρονίδη και με τη συμμετοχή της προϊσταμένης της γενικής διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Αθανασίας Ξενάκη, έμεινε για δύο ώρες και πραγματοποίησε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Νίκο Μακραντωνάκη, τον γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, αλλά και προϊσταμένους οικονομικών υπηρεσιών.

Επισήμως, η Eurostat έκανε ελέγχους αναφορικά με τη στατιστική μεθοδολογία που ακολουθούν δήμος και νομαρχία στην καταγραφή των οικονομικών τους στοιχείων, “προκειμένου να γίνει βελτίωση σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με αυτό”, όπως είπε στέλεχος της Eurostat στη “Μ”. “Η συνάντηση είναι μεθοδολογική, συζητάμε πώς βγαίνουν τα στατιστικά στοιχεία, δεν είμαστε ελεγκτές”, είπε χαρακτηριστικά μέλος του κλιμακίου.

Ωστόσο άφηναν να εννοηθεί ότι η επιλογή και των δύο οργανισμών έγινε μετά τα στοιχεία που έλαβαν από το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τις αποκλίσεις των οικονομικών τους και τις καταγραφές περί κακοδιαχείρισης. Άλλωστε, στελέχη ευρωπαϊκών οργανισμών αλλά και της Eurostat στο παρελθόν μίλησαν για “καθεστώς κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας στους ελληνικούς ΟΤΑ”. Πάντως τα περισσότερα μέλη του κλιμακίου απέφυγαν να απαντήσουν σχετικά με τους λόγους για τους οποίους επελέγησαν ο δήμος και η νομαρχία Θεσσαλονίκης.

Το γεγονός ότι παρατηρούνται προβλήματα έγινε φανερό όταν καθ’ όλη τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης υπάλληλοι μπαινόβγαιναν διαρκώς από το γραφείο συσκέψεων του τρίτου ορόφου του δημαρχείου, καθώς οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ζητούσαν ολοένα και περισσότερα στοιχεία. Είναι ενδεικτικό ότι βγαίνοντας από τη σύσκεψη υπάλληλος κρατούσε μια στοίβα εγγράφων στην αγκαλιά της, τα οποία είχε ζητήσει να ελέγξει το κλιμάκιο της Eurostat.

“Χρωστάμε 28 εκατομμύρια ευρώ”

Πάντως ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Μακραντωνάκης, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, υποστήριξε πως αυτή ήταν προγραμματισμένη από μέρες, αφού είχαν ειδοποιηθεί από την ευρωπαϊκή υπηρεσία οι εκπρόσωποι του δήμου, ενώ διαβεβαίωσε πως όσα αναλύθηκαν αφορούσαν αποκλειστικά τα στατιστικά στοιχεία, “προκειμένου να ξέρουμε πώς θα βελτιωθούν οι στατιστικές συνθήκες όταν ολοκληρωθούν. Δεν ήταν οικονομικός έλεγχος”, όπως είπε.

Ωστόσο, ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι στη Eurostat δόθηκαν στοιχεία του ισολογισμού του 2009, όπως και οι αριθμοί των χρεών του δήμου σε δημότες και των ποσών που έχει λαμβάνειν. Μάλιστα είπε πως οι αριθμοί που δόθηκαν είναι ότι ο δήμος χρωστάει 28 εκατομμύρια ευρώ και έχει λαμβάνειν 42 εκατομμύρια ευρώ, για το έτος 2009.

“Είμαστε μάλλον σε πλεονεκτική θέση”, παρατήρησε. Διέψευσε ότι ζητήθηκε από τους ελεγκτές ο ισολογισμός του 2008, παρότι ο κ. Λεμούσιας πριν την έναρξη της σύσκεψης τον ζητούσε από υπαλλήλους.

“Ούτε μαύρη τρύπα, ούτε άσπρη, δεν έχουν καμία σχέση αυτά, όλα είναι πεντακάθαρα κι εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτε”, κατέληξε ο κ. Μακραντωνάκης.

Άλλες δύο ώρες στη νομαρχία

Στη νομαρχία το κλιμάκιο της Eurostat είχε αντίστοιχη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Λευκόπουλο και παράγοντες των οικονομικών υπηρεσιών. “Εμείς είμαστε καθαροί, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτε, όλα είναι σωστά”, είπε ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, που κράτησε περισσότερο από δύο ώρες. Ο κ. Ψωμιάδης συναντήθηκε με τα μέλη του κλιμακίου στην έναρξη και στη λήξη της σύσκεψης για τα στοιχεία, χωρίς να παρέμβει σ’ αυτήν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής υπηρεσίας κατέγραψαν στους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους όλα τα στοιχεία που θεώρησαν ότι δημιουργούν προβλήματα στην καταγραφή των στατιστικών και των ελλειμμάτων και διαμορφώνουν έτσι διαστρεβλωμένη εικόνα του ελλείμματος της χώρας.

Πάντως στελέχη της νομαρχίας, σε αντίθεση με τον δήμο, έκαναν λόγο για “διαχειριστικό έλεγχο του κλιμακίου” και όχι για απλή καταγραφή στατιστικών στοιχείων και μεθόδων, υπογραμμίζοντας ότι τα αιτήματα των ελεγκτών δεν περιορίστηκαν μόνο στο 2008, αλλά και σε άλλα οικονομικά έτη. “Όσα στοιχεία ζητήθηκαν δόθηκαν”, διαβεβαίωσαν.


Μετά τους ελέγχους τα στοιχεία

Τα ελληνικά στοιχεία για το έλλειμμα είναι τα μοναδικά που απομένουν, καθώς η Eurostat ολοκλήρωσε την αποτίμηση των ελλειμμάτων σε όλα τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ενδεικτικά η υπηρεσία ανακοίνωσε πως “η Eurostat ολοκλήρωσε τις έρευνές της σχετικά με τη στατιστική συλλογή των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων και αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει τη διαδικασία αποτίμησης της ποιότητας η οποία αφορά τις πηγές των στατιστικών στοιχείων από τους κρατικούς λογαριασμούς, σε συνεργασία με την ελληνική στατιστική υπηρεσία και με το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο”, εννοώντας σαφώς τους ελέγχους οι οποίοι έγιναν και χθες στη Θεσσαλονίκη.

“Ενόψει της περάτωσης αυτής της διαδικασίας, αλλά και της ετήσιας έκθεσης του ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θα δημοσιοποιηθεί περί τις αρχές Νοεμβρίου, η Eurostat δηλώνει ότι θα ανακοινώσει τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία περί τα μέσα Νοεμβρίου”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: