Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Καταστροφές στα Βράσταμα


Μεγάλες καταστροφές κυρίως σε ελαιοκαλλιέργειες προξένησε το χαλάζι που έπεσε το βράδυ της Δευτέρας στα Βράσταμα. Οι καλλιεργητές με το πρώτο φως της ημέρας αντίκρισαν ολοκληρωτική καταστροφή καθώς το χαλάζι που έπεσε είχε μέγεθος καρυδιού σύμφωνα με τους ίδιους.

Από το πρωί βρέθηκε στην περιοχή η επόπτρια του ΕΛΓΑ, ο αντινομάρχης Δημ.Τζηρίτης και ο αντιδήμαρχος Πολυγύρου Γιώργος Γκολόης. Οι καταστροφές σημειώθηκαν σε χιλιάδες στρέμματα ελιών ενώ σε πολλά κτήματα η καταστροφή φθάνει το 100%.

«Το δυνατό χαλάζι δεν έκανε ζημιά μόνο στον καρπό, ο οποίος χάθηκε για φέτος, αλλά και στα δέντρα. Είναι βέβαιο πως του χρόνου θα έχουμε πρόβλημα στην παραγωγή» λένε οι ελαιοπαραγωγοί στα Βραστά.

Ζημιές προξενήθηκαν επίσης και σε κερασιές.

Στο μεταξύ, οι παραγωγοί του δήμου Πολυγύρου που έπαθαν ζημιά σε καλλιέργειες και φυτείες από χαλάζι μπορούν να υποβάλουν δήλωση ζημιάς στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2010. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα, τον ΑΦΜ και τον αριθμό λογαριασμού της ΑΤΕ. Τα τέλη εκτίμησης είναι 10 λεπτά ανά δέντρο.

Η χαλαζόπτωση της Δευτέρας έπληξε όμως και ελαιώνες στην Ολύνθο και στην Ν.Τρίγλια, ενώ οι ζημιές στα σιτηρά είναι μικρότερες.

Οι αγρότες ζητούν από τον ΕΛΓΑ να στείλει άμεσα γεωπόνους για να γίνει εκτίμηση των ζημιών πριν περάσουν οι μέρες και δεν είναι δυνατή η εκτίμηση σε όλο της το μέγεθος.

Πηγή: HalkidikiNews

1 σχόλιο:

Καρακουσης Θ. είπε...

Καρακουσης Θεοδωρος Δημος Πετρας Νομου Πιεριας...Κατασραφικαν οι παραγωγες μου απο τον αερα και τις βροχες....πληρωσα 150 ευρω για τους εκτιμητες του ΕΛΓΑ...Και τελικα μας ειπαν οτι δεν προβλεπετε αποζημιωση...Ο ΕΛΓΑ μας πρωετρεψε να κανουμε δηλωσεις...
Αφου μας εξαπατησαν,απαιτουμε να μας επιστρεψουν τα λευτα που τους δωσαμε για την εκτiμηση ...