Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Μικρός που είναι ο κόσμος!


Από τον ΠΕΤΡΟ ΜΑΝΤΑΙΟ

Ενδιαφέρουσα θεματογραφία στο τελευταίο τεύχος της εφημερίδας «Μικρασιατική Ηχώ» (φ. 402, τηλ.: 210-3633618):

Κατηγορηματική άρνηση της Ενωσης Σμυρναίων στην αναψηλάφηση της «Δίκης των Εξι» που αποφάσισε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Αναφορά στον Μικρασιάτη απόγονο τρίτης γενεάς, Αμερικανό διοικητή του ΝΑΤΟ και των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, Δημήτρη Σταυρίδη, του οποίου ο παππούς, Δημήτρης Σταυρίδης, δάσκαλος στη Μικρασία, έφυγε από τη Σμύρνη με τον Διωγμό.

Μικρό αφιέρωμα-προαναγγελία επετειακών εκδηλώσεων για τα 120 χρόνια από την ίδρυση (στη Σμύρνη) του Πανιώνιου. Κυρίως, εμπεριστατωμένη πρόταση της Ενωσης Σμυρναίων για «Μουσείο Ελληνισμού Μικράς Ασίας και Ανατολής» σε κτίρια των προσφυγικών πολυκατοικιών λεωφόρου Αλεξάνδρας. Προσωπικά, με γοήτευσε «λεπτομέρεια», από εκείνες που μονολογείς: Μικρός που είναι ο κόσμος!

Παλαιά έγγραφα, φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ και άλλα πειστήρια από Σμύρνη και Λέσβο συλλέγει, χρόνια, ο Θεόδωρος Πελεκάνος, από τον Παπάδο Λέσβου. Προ δύο ετών, σε στοίβα με χαρτιά έξω από πολυκατοικία, βρήκε ενυπόγραφο έγγραφο δεκαετίας του '50 επιχείρησης υπό επωνυμία «Λεωνιδόπουλος». Κάτι θυμήθηκε, «σκάλισε» το αρχείο του και ανακάλυψε την ίδια υπογραφή σε έγγραφο του μηχανουργείου Σμύρνης «Χαρ. Λεωνιδόπουλου», χρονολόγησης 18 Αυγούστου 1922, το οποίο είχε αποκτήσει, κάποτε, σε δημοπρασία στη Θεσσαλονίκη!

Εψαξε τα κουδούνια της πολυκατοικίας όπου βρέθηκαν τα -«άχρηστα- χαρτιά... Ετσι γνώρισε τον γιο του Σμυρνιού βιομήχανου Χαρ. Λεωνιδόπουλου και τη σύζυγο του γιου του, Μυρσίνη Αλεπουδέλη, εγγονή της ...πατριώτισσας του συλλέκτη, Μαρίας Βρανά, από τον Παπάδο Λέσβου, και του Παναγιώτη Αλεπουδέλη, πατέρα του... Οδυσσέα Ελύτη! Εάν δεν υπήρχαν οι συλλέκτες, είναι αμφίβολο εάν υπήρχε... Ιστορία -ή, εάν υπήρχε, κατά πόσο θα ήταν ...αρτιμελής. Δύσκολο επάγγελμα (η Ιστορία) για να την εμπιστευτείς σε «νυστέρια» ...οικονομολόγων, κακιά η ώρα!

Πηγή: Foreign Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: