Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Αρχαίο εργαστήριο πολυτελείας


Την ταξινόμηση της εγχώριας κεραμικής που προέρχεται από το βορειοανατολικό Αιγαίο επιχειρεί ο καθηγητής Αρχαιολογίας, Μιχάλης Τιβέριος, ο οποίος ομαδοποιεί το υπάρχον υλικό σε τέσσερις κατηγορίες, με σημαντικότερη αυτή της αποικιακής κεραμικής, που θεωρείται και η σημαντικότερη.

Ο κ. Τιβέριος θα παρουσιάσει τις προτάσεις του, μαζί και με τα ευρήματα της κεραμικής από τον αρχαίο οικισμό στο Καραμπουρνάκι της Θεσσαλονίκης, σε ημερίδα που θα γίνει την Παρασκευή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με θέμα: «Κεραμικά εργαστήρια στο βορειοανατολικό Αιγαίο».

«Πρέπει κάποτε να γίνει μια ομαδοποίηση της εγχώριας κεραμικής παραγωγής που έχει βρεθεί στον Θερμαϊκό Κόλπο και στη Χαλκιδική, και στη συνέχεια μια ταξινόμησή τους, αφού εκατοντάδες αγγεία στοιβάζονται στις αποθήκες των μουσείων όλης της χώρας», μας είπε ο κ. Τιβέριος.

Η ημερίδα αφορά κυρίως τα τοπικά εργαστήρια κεραμικής στο βορειοανατολικό Αιγαίο κατά την εποχή του Σιδήρου και τους αρχαϊκούς χρόνους (από τον 8ο έως τις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα), μια περίοδο που είναι ιδιαίτερα σκοτεινή και πρέπει να τη φωτίσουμε για να εμπλουτίσουμε τη γνώση μας.

Ο κ. Τιβέριος ανασκάπτει εδώ και χρόνια τον αρχαιολογικό χώρο στο Καραμπουρνάκι, που αποτελεί το βασικό λιμάνι της αρχαίας Θέρμης και όλο και περισσότερο ενισχύεται η άποψή του για την ύπαρξη ενός κορινθιακού κεραμικού εργαστηρίου, το οποίο παρήγαγε αγγεία πολυτελείας για συμποσιακή χρήση. Το συγκεκριμένο εργαστήριο δεν χρησιμοποιούσε τον γνωστό κορινθιακό πηλό, αλλά έναν ερυθρό, πολύ λεπτό και καθαρό πηλό, γιατί και η κεραμική είναι γνωστή ως «ωοκέλυφη», δηλαδή πολύ λεπτή σαν το τσόφλι ενός αβγού.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: