Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

«Φυτρώνουν» νέα μπλόκα αγροτών σε όλη τη χώρα


Σε επ' αόριστον αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών και της Εγνατίας οδού προχώρησαν την Παρασκευή με εκατοντάδες τρακτέρ αγρότες από τη Βόρεια και Στερεά Ελλάδα.

Οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις των αγροτών αναμένεται να «φουντώσουν» τις επόμενες μέρες, αφού σε Μακεδονία - Θράκη και Θεσσαλία θα στηθούν ακόμη περισσότερα μπλόκα, ενώ οι αγρότες των Σερρών, του Κιλκίς, της Δράμας και του Έβρου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αποκόψουν από μεθαύριο την πρόσβαση στα τελωνεία των αντίστοιχων νομών.


Στη Χρυσούπολη

Ισχυρό μπλόκο στην Εγνατία οδό, στον κόμβο της Χρυσούπολης, έστησαν την Παρασκευή με περίπου 250 τρακτέρ αγρότες του νομού Καβάλας. Οι αγρότες της περιοχής αποφάσισαν γύρω στις δύο το μεσημέρι να αποκλείσουν επ' αόριστον την Εγνατία οδό. «Βασικό μας αίτημα είναι η σωστή διαχείριση και κατανομή των χρημάτων που προορίζονται για τους αγρότες από την Πολιτεία. Επιπλέον ζητάμε το «πάγωμα» των αγροτικών χρεών, την πάταξη των καρτέλ, αλλά και εντατικότερους ελέγχους στην αγορά», είπε ο Γιάννης Πασσαλίδης, αγροτοσυνδικαλιστής από την Καβάλα.


Φθιώτιδα και Βοιωτία

Ιδιαίτερα αισθητή έκαναν την παρουσία τους οι αγρότες της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας, που απέκλεισαν με εκατοντάδες αγροτικά μηχανήματα επ' αόριστον την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ύψος της Αλαμάνας (355 τρακτέρ) και του Κάστρου Βοιωτίας (350 τρακτέρ). «Διεκδικούμε καλύτερες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα και ζητάμε να ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση για να μειωθεί η ''ψαλίδα'' μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή», δήλωσε ο Βάιος Γκανής, αγροτοσυνδικαλιστής από τη βόρεια Φθιώτιδα. Οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής παρέταξαν επιπλέον περίπου 100 τρακτέρ στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ύψος της Τιθορέας, χωρίς όμως να εμποδίσουν τη διέλευση των οχημάτων.


Κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Εκτός από την Καβάλα, τα αγροτικά μπλόκα που πρωτοστάτησαν την Παρασκευή στη Βόρεια Ελλάδα είναι αυτά των Σερρών και της Δράμας. Οι Σερραίοι παραγωγοί συγκέντρωσαν στον κόμβο των Κερδυλλίων περίπου 180 τρακτέρ και απέκλεισαν από το μεσημέρι επ' αόριστον το συγκεκριμένο οδικό κομβικό σημείο. Αντίστοιχα, οι αγρότες του νομού που βρίσκονται από προχτές με 60 τρακτέρ στο Στρυμονικό δεν έκλεισαν το δρόμο, ωστόσο ανακοίνωσαν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, όπως άλλωστε και οι παραγωγοί από την επαρχία Βισαλτίας, που θα μεταβούν στον Προμαχώνα. Οι αγρότες της Δράμας συγκεντρώθηκαν στο τελωνείο της Εξοχής με περίπου 150 τρακτέρ, ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι δε θα εμποδίσουν το Σαββατοκύριακο τη διέλευση των οχημάτων.


Στη Χαλκιδική

Οι αγρότες της Χαλκιδικής παρέμειναν και την Παρασκευή στον κόμβο της Τρίγλιας με περίπου 60 τρακτέρ, ενώ οι αγρότες του Κιλκίς θα μεταβούν το Σάββατο στο τελωνείο της Δοϊράνης. Επίσης, οι αγρότες του Έβρου αναμένεται να συγκεντρώσουν το Σάββατο τρακτέρ στο τελωνείο των Κήπων και του Ορμενίου, αλλά και στην Κορνοφωλιά Σουφλίου. Στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν ενεργά από την Τρίτη και οι αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης, που θα στήσουν μπλόκα σε τρία σημεία και ειδικότερα στη Χαλκηδόνα, τα Μάλγαρα και τα «Πράσινα Φανάρια» στην περιοχή του αεροδρομίου.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: