Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Νέο δημαρχείο Θεσσαλονίκης: Και κλειστό και ...τρύπιος κουμπαράς


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ

Σε... τρύπιο κουμπαρά για τα οικονομικά του δήμου Θεσσαλονίκης -και κατ' επέκταση των δημοτών- έχει μετατραπεί το νέο δημαρχείο, στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Τσιρογιάννη.

Κάθε μήνα που περνά, εκτιμάται ότι το «πορτοφόλι» του δήμου αδειάζει κατά περισσότερα από 125.000 ευρώ από τη μη λειτουργία του μεγαλοπρεπούς κτιρίου.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί όχι μόνο στα ενοίκια που θα «γλίτωνε» ο δήμος τόσο από το Καραβάν Σαράι όσο και από τα άλλα κτίρια στα οποία σήμερα στεγάζονται οι υπηρεσίες του (τα μισθώματα φτάνουν τα περίπου 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο), αλλά και στα λειτουργικά έξοδα που σήμερα καλείται να πληρώσει για τη θέρμανση και τον ηλεκτροφωτισμό των κτιρίων αυτών. Επίσης, από τη μη λειτουργία του νέου δημαρχείου «χάνουμε» και το 20% επί των ακαθάριστων εσόδων από το νέο υπόγειο πάρκινγκ, που επίσης δε λειτουργεί.

Ολα έτοιμα, αλλά...

Εδώ και πέντε μήνες, το κτίριο είναι και τυπικά έτοιμο να υποδεχτεί τις υπηρεσίες και τους πολίτες σε καθημερινή βάση. Τα εγκαίνια του νέου δημαρχιακού μεγάρου πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα τον περασμένο Οκτώβριο. Ακολούθησε η σχεδόν ταυτόχρονη ανακοίνωση της τιμολογιακής πολιτικής για το νέο υπόγειο πάρκινγκ των 851 θέσεων, που θεωρείται ανάσα για το πρόβλημα στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.

Λίγο αργότερα, το νέο κτίριο φωταγωγήθηκε μεγαλοπρεπώς κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης. Εξάλλου, υπογράφηκε και σύμβαση με μια μεταφορική εταιρία για να προχωρήσει η μεγάλη υπόθεση της μετακόμισης των υπηρεσιών του δήμου στο νέο κτίριο.

Τυπικά, λοιπόν, όλα είναι έτοιμα για τη λειτουργία του. «Μετά από 140 χρόνια, ο δήμος Θεσσαλονίκης απέκτησε επιτέλους έναν ιδιόκτητο χώρο, όπου θα συγκεντρώσει τις περισσότερες υπηρεσίες του, με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη. Επίσης, το υπόγειο πάρκινγκ που τόσο έχει ανάγκη η πόλη ακόμη δε λειτουργεί, παρά το γεγονός ότι και αυτό έχει ολοκληρωθεί. Είναι κρίμα να χάνουμε καθημερινά τόσα χρήματα, ενώ τα πάντα είναι έτοιμα», εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

Ανεξόφλητοι λογαριασμοί

Συνολικά 6,5 εκατ. ευρώ «χωρίζουν» το νέο δημαρχείο από την καθημερινή του λειτουργία. Στο ποσό αυτό ανέρχεται ο λογαριασμός μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και κατασκευάστριας κοινοπραξίας που παραμένει ανεξόφλητος.

Από τα 6,5 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε ένα κονδύλι ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, για το οποίο υπέγραψε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, δεν υπέγραψε όμως ακόμη για την εκταμίευσή του το υπουργείο Οικονομικών. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας του την εξόφληση της τελευταίας δόσης προς την κοινοπραξία, αλλά το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Στα ταμεία της κοινοπραξίας δεν έχει εισρεύσει ακόμη ούτε ένα ευρώ από το προς εξόφληση ποσό.

Την ίδια ώρα, ο δήμος καλείται να καταβάλει ένα επιπλέον ποσό για τον ηλεκτροφωτισμό του νέου κτιρίου, αλλά και για μια υποτυπώδη θέρμανση, που μπαίνει σε λειτουργία όταν γίνονται μεμονωμένες εκδηλώσεις στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Στελέχη, αλλά και υπάλληλοι στο δήμο επισημαίνουν, πάντως, ότι, όσο ο χρόνος περνά (και με δεδομένο και το διάστημα του ενός τριμήνου που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για τη μετακόμιση των υπηρεσιών), είναι αμφίβολο αν το νέο κτίριο θα λειτουργήσει πριν από τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές...

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: