Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Πωλητήριο σε 400 ξενοδοχεία λόγω της οικονομικής κρίσης


Του Σταθη Κουσουνη

Kύμα πωλήσεων ξενοδοχειακών μονάδων, συγκροτημάτων ενοικιαζόμενων δωματίων και εκτάσεων για τουριστική χρήση σαρώνει τους τελευταίους μήνες τη χώρα.

Σύμφωνα με τελευταία εκτίμηση που διατύπωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης ο κατ’ ελάχιστον αριθμός των ξενοδοχείων που προσφέρονται αυτήν τη στιγμή προς πώληση φθάνει τα 400 έναντι συνολικού τιμήματος 2 δισ. ευρώ. Οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του αριθμού των προς πώληση ξενοδοχείων.

Ο κ. Ανδρεάδης τονίζει ότι, πέραν των ξενοδοχείων που πωλούνται, δεκάδες είναι αυτά που βρίσκονται ένα βήμα πριν από το λουκέτο. Μάλιστα, σημειώνει ότι τα ξενοδοχεία της χώρας απώλεσαν το 2009 το 16% του τζίρου τους, δηλαδή 1 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζοντας καταστροφική μια, ενδεχόμενη, παρόμοια ζημία και το 2010.

Οι μονάδες που πωλούνται είναι μικρομεσαίες και η τιμή τους κυμαίνεται μεταξύ 1 και 5 εκατ. ευρώ. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εξ αυτών έχουν αναθέσει την πώληση των τουριστικών τους συγκροτημάτων σε μεσιτικά γραφεία. Οπως εκτιμάται από τουριστικούς φορείς, ο αριθμός των προς πώληση μονάδων είναι ακόμη μεγαλύτερος, αλλά οι σχετικές διαδικασίες κινούνται από τους ιδιοκτήτες τους με μυστικότητα, γι’ αυτόν το λόγο δεν υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία.

Μάλιστα, στην ξενοδοχειακή αγορά έχουν ακουστεί κατά καιρούς και μεγάλα ονόματα της ελληνικής ξενοδοχίας που επιθυμούν να πωλήσουν τις μονάδες τους.

Ωστόσο, παρατηρείται απόκλιση στις τιμές-στόχους των πωλητών και των ποσών που διαθέτουν οι επίδοξοι αγοραστές. Θεωρούν ότι τα ποσά που ζητάνε οι ξενοδόχοι για την πώληση των μονάδων τους στη χώρα μας είναι υψηλά και ότι υπάρχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες σε ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Ισπανία για την αγορά καλύτερων ξενοδοχειακών μονάδων σε χαμηλότερες τιμές.

Οι ξενοδοχειακές μονάδες διατίθενται προς πώληση σε περισσότερους από 50 δημοφιλείς ή μη προορισμούς της Ελλάδας. Μόνο στην περιοχή και στα νησιά του νομού Αττικής πωλούνται κατ’ ελάχιστον 49 μονάδες.

Ειδικότερα, πωλούνται μονάδες στο κέντρο της Αθήνας, στον Πειραιά, στο Μοσχάτο, στη Γλυφάδα, τη Βουλιαγμένη, τη Βάρκιζα, την Καστέλλα, στο Μαρκόπουλο, στην Ανοιξη, την Ελευσίνα, την Καλλιθέα, στον Αγιο Στέφανο, στη Σαλαμίνα, στις Σπέτσες, στην Αίγινα και στα Κύθηρα. Στην Αττική πωλούνται μονάδες έναντι των υψηλότερων τιμημάτων, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων. Συνολικά, υπολογίζεται ότι τα 49 ξενοδοχεία στο νομό της Αττικής έχουν βάλει πωλητήριο έναντι του ποσού, περίπου, των 587 εκατ. ευρώ.

Περί τα 70 ξενοδοχεία πωλούνται στα νησιά του Ιονίου, εκ των οποίων τα περισσότερα στην Κέρκυρα. Στην Κρήτη πωλούνται 38 μονάδες, 31 ξενοδοχεία πωλούνται στη Χαλκιδική και 58 στα Δωδεκάνησα, εκ των οποίων τα περισσότερα στη Ρόδο και την Κω.

Επίσης, στο σφυρί έχουν βγει μονάδες στη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Πάρο, τη Νάξο, την Ιο, την Πιερία, στον Βόλο, στο Πήλιο, στη Σκιάθο, τη Σκόπελο, τη Χαλκίδα, την Αιδηψό, την Κάρυστο, την Κοζάνη, τη Μεσσηνία, τη Θάσο, τη Λακωνία, τη Φθιώτιδα, την Κορινθία, την Αχαΐα, τη Φωκίδα, την Καρδίτσα, στις Σέρρες, στον Εβρο και στη Ροδόπη.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: