Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Ο Λαγκαδάς αποχαιρέτησε τον Σπυρίδωνα

Ο Μακαριστός μητροπολίτης Σπυρίδων

Ορίστηκε τοποτηρητής στην μητρόπολη Λαγκαδά ο μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Νικόδημος.

Σε κλίμα οδύνης, παρουσία πλήθους κόσμου, τελέστηκε το απόγευμα της Κυριακής η κηδεία του μακαριστού μητροπολίτη Λαγκαδά κυρού Σπυρίδωνος.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στο μητροπολιτικό ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, προεξάρχοντος του μακαριοτάτου αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, παρουσία μητροπολιτών, εκπροσώπων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων και συλλόγων και χιλιάδων πιστών που έσπευσαν να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στον αγαπητό ποιμενάρχη τους.

Το σεπτό σκήνωμα του μακαριστού γέροντα τάφηκε σε χώρο δίπλα στο μητροπολιτικό ναό, συνοδεία στρατιωτικού αγήματος, το οποίο απέδωσε τιμές υπό τους ήχους της μπάντας της αστυνομίας. Η λειτουργία έγινε από τον τοποτηρητή της μητρόπολης Λαγκαδά, μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Νικόδημο.

“Όταν επανιδρύθηκε η μητρόπολη Λαγκαδά, το 1967, ο τότε 42χρονος μητροπολίτης έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν. Και όμως δεν δείλιασε, δεν φοβήθηκε. Δεν σταμάτησε μπροστά σε κανένα εμπόδιο και σε καμία δυσκολία. Έτρεξε, δούλεψε, αγωνίστηκε, έκανε τα προβλήματα θέμα προσευχής και μέσα σε λίγο καιρό ο Λαγκαδάς αποκτούσε επισκοπείο, μοναστήρι, μαθητικό οικοτροφείο, νέους ναούς περικαλλείς, φοιτητικό οικοτροφείο στη Θεσσαλονίκη σε σπίτι που αγόρασε ο ίδιος για να φιλοξενήσει τα παιδιά της επαρχίας μας που σπούδαζαν στην πόλη και ένοιωθαν τη μέριμνα της εκκλησίας και την αγάπη του δεσπότη να τα συνοδεύει στο δικό τους αγώνα”, ανέφερε στον επικήδειο λόγο του ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης.

Ο μακαριστός μητροπολίτης Λαγκαδά Σπυρίδων εκοιμήθη σε ηλικία 83 ετών, περίπου στις 3 μ.μ. της προηγούμενης Παρασκευής. Αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας και η κατάσταση της υγείας του είχε χειροτερέψει τον τελευταίο χρόνο. Το σκήνωμά του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα από το βράδυ της Παρασκευής και χιλιάδες πιστών προσέτρεξαν για να προσκυνήσουν. Το πρωί της Κυριακής, μετά τη θεία λειτουργία, έγινε περιφορά του σκηνώματος του εκδημήσαντος στην πόλη του Λαγκαδά, ενώ στις 3 μ.μ. εψάλη η εξόδιος ακολουθία και ακολούθησε η ταφή του. Η μητρόπολη Λαγκαδά αμέσως μετά προσέφερε γεύμα στους πιστούς σε αίθουσα των λουτρών.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ

Ο μακαριστός γεννήθηκε το 1926 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Θεολογική σχολή του ΑΠΘ. Διάκονος και πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1952. Υπηρέτησε ως καθηγητής των θρησκευτικών στη μέση εκπαίδευση, ως στρατιωτικός ιερεύς, ως καθηγούμενος της ιεράς μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, ως εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Θεσσαλονίκης και ως ιεροκήρυκας και πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Κασσανδρείας.

Ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με τη χριστιανική αρθρογραφία, έγραψε πολλά βιβλία και άρθρα χριστιανικού και κοινωνικού περιεχομένου. Μητροπολίτης Λαγκαδά χειροτονήθηκε στις 26 Ιουνίου 1967. Ίδρυσε διαβαλκανικό κέντρο, γηροκομείο, βρεφονηπιακό σταθμό, καθώς και ραδιοφωνικό σταθμό, από τον οποίο κατά το παρελθόν απηύθυνε κηρύγματα.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: