Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

"Θύμωσαν" με την Ελλάδα στα Σκόπια για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων


Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, υπέδειξαν την Ελλάδα ως «υπεύθυνη» για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ παρέπεμψε στην επόμενη Προεδρία της ΕΕ, το θέμα για τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

«Δεν μας εξέπληξε πολύ, αλλά αυτή τη φορά έχει γίνει με πιο εκλεπτυσμένο τρόπο, σε σχέση με αυτόν στη Σύνοδο στο Βουκουρέστι, παρά το γεγονός ότι η δυνατότητα να επανέλθουμε στο ζήτημα του ονόματος στους επόμενους έξι μήνες αφήνει την ελπίδα ότι ίσως θα υπάρξει κάποια προσέγγιση προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο κ. Γκρούεφσκι, μετά την γνωστοποίηση του κειμένου των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων σχετικά με την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

Πρόσθεσε ότι «αυτό το οποίο εξαρτιόταν από εμάς το κάναμε. Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα 18 χρόνων και με μια κυβέρνηση η οποία δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μία λύση», ενώ σημείωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς την πορεία της στη Ε.Ε.

«Εμείς κάναμε το δικό μας μέρος, εκπληρώσαμε τις προϋποθέσεις ένταξης, τώρα υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς. Η Ελλάδα προφανώς ζητά πράγματα από εμάς τα οποία κανένας στον κόσμο δεν θα ζητούσε από κανέναν», προσέθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, έκανε λόγο για «νέα ελληνική υποκρισία».

«Η χώρα, η οποία δήθεν τίθεται υπέρ της προσχώρησης στην ΕΕ όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, το συντομότερο δυνατόν, στην πρώτη ευκαιρία που της δόθηκε να αποδείξει κάτι τέτοιο, προτίμησε να μας μπλοκάρει, αρνούμενη να μας παραχωρηθεί η δυνατότητα να αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», δήλωσε ο κ. Μιλόσοσκι.

Σύμφωνα με τον κ. Μιλόσοσκι «η παρεμπόδιση εκ μέρους της επίσημης Αθήνας της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν θα συνεισφέρει στη βελτίωση του κλίματος των διμερών συνομιλιών για το ζήτημα της ονομασίας».

Ο αρχηγός της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης » (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, κάλεσε τον πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι να εκμεταλλευθεί το διάστημα των επόμενων έξι μηνών και να εμπλακεί σε ουσιαστικές και εντατικές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Πηγή: Foreign Press

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΞΥΔΙ

Ανώνυμος είπε...

Ξυδάκι ξυδάκι ξυδάκι