Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Πρόταση Σαμαρά για την καταπολέμηση της διαφθοράς


Αναφορικά με τη στάση της Ν.Δ. στις προτάσεις του κ. Παπανδρέου, ο κ. Σαμαράς συμφώνησε στη θέσπιση ενός λογικού και δίκαιου πλαισίου τεκμηρίων διαβίωσης

Του Ηλία Μπενέκου

Με πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών με στόχο την καταπολέμηση της Διαφθοράς, αμέσως μετά τις γιορτές, προσήλθε στη χθεσινή σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών ο Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με την πρόταση του προέδρου της ΝΔ, η οποία έγινε δεκτή, αμέσως μετά τη συζήτηση, θα συγκροτηθεί Ειδική Επιτροπή της Βουλής, με την εντολή, μέχρι τον Ιούνιο να προτείνει συγκεκριμένα νομοσχέδια που θα εκτείνονται σε ευρύ φάσμα τομέων, και θα καταπολεμούν τη διαφθορά παντού.

Ο κ. Σαμαράς τοποθετήθηκε θετικά και στην πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών, προκειμένου να διερευνηθούν υποθέσεις ακόμα και σε περιπτώσεις που οι ευθύνες έχουν παραγραφεί, τονίζοντας όμως πως θα πρέπει να αφορά και το «σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου».

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Σαμαράς για την καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτείται μεν «αρραγές μέτωπο όλης της κοινωνίας σε ένα αγώνα που θα έχει διάρκεια», ωστόσο «σε κάθε βήμα, το αποτέλεσμα πρέπει να είναι συγκεκριμένο και μετρήσιμο».

Εκλογικός νόμος

Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, τάχθηκε κατά του λεγόμενου «γερμανικού μοντέλου» στον εκλογικό νόμο, λέγοντας πως «αποτελεί οπισθοδρόμηση κι όχι πρόοδο σε θέματα διαφάνειας του πολιτικού συστήματος». Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη σύσκεψη, ο κ. Σαμαράς εξειδίκευσε τις προτάσεις που κατέθεσε το κόμμα του και στις οποίες υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον πρωθυπουργό. Μεταξύ άλλων προβλέπουν:

Να αλλάξει ο Νόμος περί Ευθύνης υπουργών, ώστε ο χρόνος παραγραφής που ισχύει για κάθε πολίτη, να ισχύει και για τους υπουργούς.

Να γίνεται δημοσιοποίηση του τελικού κόστους των μεγάλων έργων και των προμηθειών του Δημοσίου.

Να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Να εξασφαλιστεί Οικονομική Αυτοτέλεια με πόρους σταθερούς για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

Να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό ΚΕΠ ώστε η εξυπηρέτηση του πολίτη να γίνεται ηλεκτρονικά.

Να γενικευθεί η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος σε νοσοκομεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Δημόσιους Φορείς.

Απαντήσεις

Αναφορικά με τη στάση της ΝΔ στις προτάσεις του κ. Παπανδρέου:

Ο κ. Σαμαράς συμφώνησε στη θέσπιση ενός λογικού και δίκαιου πλαισίου τεκμηρίων διαβίωσης, διαφωνώντας όμως, κατηγορηματικά, με την ανεξέλεγκτη φοροεπιδρομή.

Συμφώνησε επίσης στην ένταξη των μεταναστών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, εφόσον υπάρξουν ευρύτερα μέτρα κοινωνικής τους ενσωμάτωσης.

Θετικά τοποθετήθηκε και αναφορικά με την πρόταση για κωδικοποίηση των διάσπαρτων νόμων και Π.Δ.

«Πράσινο φως» έδωσε η Ν.Δ. και για την αλλαγή του πλαισίου που ισχύει για το «Πόθεν Έσχες» των πολιτικών προσώπων, αλλά και όλων των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα. Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πρόταση για διαρκή έλεγχο της εφαρμογής του Προϋπολογισμού ανά τακτά χρονικά διαστήματα από αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο κ. Σαμαράς συμφώνησε προτείνοντας να γίνεται έλεγχος και του Απολογισμού.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: