Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

"Σκιώδης Κυβέρνηση" Σαμαρά - Τα νέα πρόσωπα


Τα πρόσωπα που θα λάβουν θέσεις στη «σκιώδη κυβέρνηση» εν όψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2010 στη Βουλή που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 23 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινώσει εντός των επόμενων ημερών ο πρόεδρος της ΝΔ, Α. Σαμαράς. Παράλληλα, την ερχόμενη Τρίτη, στο συνέδριο της ΚΟ της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει τις θέσεις του για την οικονομία, οι οποίες θα τονίζουν τη στήριξη της μεσαίας τάξης και τον εποπτικό ρόλο του κράτους.

Μεταξύ των στελεχών που πρόκειται να αξιοποιηθούν περιλαμβάνονται οι κ. Σαλμάς, Τασούλας, Δένδιας, Φ. Πιπιλή, αναφέρει το «Έθνος». Για αξιοποίηση στελεχών που στήριξαν τη Ντόρα Μπακογιάννη στη μάχη για την προεδρία του κόμματος, όπως ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, κάνει λόγο η «Ελευθεροτυπία». Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναδεικνύεται σε Νο. 2 της ΝΔ, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να αναλάβει τα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και τις διεθνείς σχέσεις του κόμματος.

Στόχος του προέδρου της ΝΔ τόσο ενώπιον της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος όσο και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου αναμένεται να τεθούν τα θέματα της οικονομίας, είναι η κατάθεση προτάσεων, χωρίς την πρόθεση να προχωρήσει σε καταλογισμό ευθυνών για την εκτόξευση του ελλείμματος στο 12,7%.

Μεταξύ των προτάσεων του κ. Σαμαρά θα περιλαμβάνονται:

-Στήριξη της «μεσαίας τάξης», δηλαδή όχι επιπλέον φορολογική επιβάρυνσή της

- Στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μέσω παροχής κινήτρων για επενδύσεις, καθώς και διατήρησης των θέσεων εργασίας

- Διεύρυνση της φορολογικής βάσης

- Στήριξη και διεύρυνση του προγράμματος ΤΕΜΠΕ για τις επιχειρήσεις

- Ελαστικοποίηση των προϋποθέσεων για χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα

- Πλήρης αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και άμεση προώθηση έργων υποδομής με σκοπό τη παροχή δυνατότητας εργασίας σε πολίτες στην περιφέρεια

- Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου

Τέλος, αναμένεται να ασκήσει κριτική στο Γιώργο Παπανδρέου για τον ενδεχόμενο κίνδυνο να ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα σε εθνικά θέματα, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης.

Στόχος ένα «φρέσκο» κόμμα

Η οργανωτική ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας τίθενται ως προτεραιότητα από τον Α. Σαμαρά, ενόψει του συνεδρίου του κόμματος στα τέλη Ιουνίου 2010. Η «επανίδρυση της ΝΔ» πριν από το συνέδριο, ώστε να παρουσιαστεί σε αυτό ένα «φρέσκο κόμμα», περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ουσιαστική λειτουργία των τοπικών και νομαρχιακών του οργανώσεων, αρκετές από τις οποίες χαρακτηρίζονται από τον ίδιο τον πρόεδρο ως «φαντάσματα» και οργανώσεις-«σφραγίδα».

Η διαμόρφωση των θέσεων του κόμματος σε θέματα όπως ο νέος εκλογικός νόμος, η διαφάνεια στην πολιτική και στο «πολιτικό χρήμα», η σχέση της εκτελεστικής εξουσίας με τα ΜΜΕ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, το περιβάλλον, η χωροταξία, η ασφάλεια, η καθημερινότητα του πολίτη, η κοινωνική συνοχή και τα κοινωνικά θέματα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τις γιορτές.

Στις προσυνεδριακές διαδικασίες που θα ξεκινήσουν στις αρχές του νέου έτους κύριο ρόλο θα διαδραματίσει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος ήδη έχει αρχίσει να μελετά τις οργανωτικές δομές άλλων ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων.

Πηγές: «Ελευθεροτυπία», «Έθνος», «Βήμα»

Πηγή: Foreign Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: