Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Στο σκοτάδι οι έρευνες της πρωτοφανούς βεβήλωσης του τάφου του Τάσσου Παπαδόπουλου


Yπόνοιες για ξένο δάκτυλο

Λευκωσία: Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι ανακρίσεις της Αστυνομίας, σχετικά με την σύληση του τάφου του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, στο κοιμητήριο Δευτεράς. Τρία πρόσωπα που ανακρίθηκαν την Παρασκευή επί πολλές ώρες από την Αστυνομία, με εμπλοκή και της Εθνικής Φρουράς, αποδεσμεύθηκαν αφού πρόβαλαν άλλοθι.

Οι ανακριτές της υπόθεσης που είχαν στραφεί προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, ερευνούν και πάλι όλες τις πιθανότητες.

Η ηγεσία της Αστυνομίας σε πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης αξιολόγησε πληροφορίες και τεκμήρια που συνέλεξε και αποφάσισε την περαιτέρω δράση της για εξιχνίαση της υπόθεσης.

* Το πρώτο σενάριο που εξετάζουν οι Αρχές αφορά τη διασύνδεση ορισμένων στοιχείων αλλά και προσώπων με εθνικιστική οργάνωση. Διερευνήθηκε η πιθανότητα να ήρθαν κάποιοι πυρήνες της εν λόγω οργάνωσης από το εξωτερικό και να υποκίνησαν την κλοπή της σορού, με απώτερο στόχο τη δημιουργία αναταραχής. Το σενάριο αυτό ενδυνάμωσε πληροφορία ότι θεάθηκε να διέρχεται έξω από το κοιμητήριο από το οποίο έγινε η κλοπή, ένα στρατιωτικό όχημα (πιθανόν ασθενοφόρο).

Το δεύτερο σενάριο που τέθηκε στο τραπέζι απογευματινής σύσκεψης στο Αρχηγείο Αστυνομίας, υπό την παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, σχετίζεται με τη δράση κυκλώματος που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη και αποτελείται από Ρουμάνους. Πρόσφατα είχαν προβεί σε εκταφή Αυστριακού και ζήτησαν λύτρα από τη σύζυγό του. Οι Αρχές αποτάθηκαν στην πρέσβειρα της Ρουμανίας για παροχή στοιχείων σε σχέση με την υπόθεση αυτή.

Εξάλλου το πρωί τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Κάτω Δευτερά, το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου.

Στο μνημόσυνο, που έγινε υπό το βάρος των χθεσινών γεγονότων της σύλησης του τάφου του τέως Προέδρου και την εξαφάνιση της σορού του, παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης. Στο μνημόσυνο παρευρέθηκαν, ακόμη, ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης ως εκπρόσωπος της ελληνικής Κυβέρνησης, αρχηγοί και εκπρόσωποι κυπριακών και ελληνικών κομμάτων, υπουργοί, συγγενείς, φίλοι και πρώην συνεργάτες του Τάσσου Παπαδόπουλου και πλήθος κόσμου.

Στο επιμνημόσυνο λόγο του, ο Δρ. Κύπρος Νικολαΐδης σημείωσε πως ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν «ένας ηγέτης που γνώριζε ότι διαχειρίζεται τη μελλοντική πορεία ενός ολόκληρου έθνους» και πως γι’ αυτό το λόγο «δεν λογάριαζε απειλές και πιέσεις».

Ο κ. Νικολαΐδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο του Τάσσου Παπαδόπουλου ως «ο σημαιοφόρος του κυπριακού λαού» τον Απρίλιο του 2004 κατά την απόρριψη του «αγγλοαμερικανικού», όπως το χαρακτήρισε, Σχεδίου Ανάν, το οποίο, όπως είπε, «κατέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία και νομιμοποιούσε την τουρκική κατοχή στην Κύπρο».

Είπε, επίσης, πως το «Οχι του Τάσσου, ήταν Οχι στο συγκεκριμένο σχέδιο και όχι Οχι στη λύση», προσθέτοντας πως «σκοπό είχε να πετάξει στα σκουπίδια τις διαιρετικές μεθοδεύσεις των ξένων και όχι να διχάσει το λαό».

Ο κ. Νικολαΐδης είπε ακόμη πως ο Τάσος Παπαδόπουλος με τη στάση του εξύψωσε το αίσθημα αυτοσεβασμού και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καταγράφοντας παράλληλα στην ανθρώπινη μνήμη «μια ηρωική κληρονομιά αντίστασης στην πίεση του ξένου παράγοντα» και στέλλοντας παντού το μήνυμα πως «είναι οι λαοί αυτοί που τελικά αποφασίζουν για τη μοίρα τους και όχι οι κατακτητές ή οι ισχυροί του κόσμου».

Του μνημοσύνου ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κοιμητήριο Κάτω Δευτεράς.

Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου μετα το μνημόσυνο

Την πεποίθηση ότι παρά την κλοπή της σορού του, ο Τάσσος Παπαδόπουλος όχι μόνο δεν έχει χαθεί ούτε υλικά ούτε πνευματικά, αλλά «έχει χαραχτεί πιο βαθιά μέσα στις καρδιές όλων των Κυπρίων», εξέφρασε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου ετήσιου μνημόσυνου του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο προέστη, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε ότι η Εκκλησία καταδικάζει αυτό το ανοσιούργημα και θα συμβάλει έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες συμπεριφορές.

Δήλωσε πως «αυτοί που έκαναν αυτό το ανοσιούργημα, δεν πέτυχαν τίποτε» ούτε τον αποπροσανατολισμό του λαού αλλά ούτε και τη διαίρεση του, προσθέτοντας πως «ο Τάσσος δεν έχει εξαφανιστεί» αλλά «είναι παρών» και πως «η αντίσταση του λαού γίνεται πιο δυναμική πλέον».

«Τέτοιες καταστάσεις και τέτοιες συμπεριφορές πιστεύω ότι ο λαός μας δεν θα επιτρέψει ποτέ να συμβαίνουν μέσα στην κυπριακή κοινωνία», είπε, σημειώνοντας παράλληλα πως θα «πρέπει από το λαό να πέσει βαρύς ο πέλεκυς πάνω σ’ αυτούς τους ανόητους».

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

* Σχετικά με το πρώτο σενάριο, αφορά την Χρυσή Αυγή γιατί 150 οργανωμένοι Χρυσαυγίτες πήγαν στην Κύπρο για τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΠΟΕΛ - Ομόνοιας. Η Χρυσή Αυγή δεν κατονομάζεται αλλά αναφέρεται ως Εθνικιστική οργάνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: