Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Βανδαλισμοί στο νεκροταφείο Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη


Ρεπορτάζ - φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Εκατό παρά μία ταφόπλακες κατέστρεψαν στο νεκροταφείο του Βαλουκλή βάνδαλοι στις αρχές του Σεπτεμβρίου, φέρνοντας στην μνήμη τα τραγικά γεγονότα των Σεπτεμβριανών του 1955.

Το ατυχές αυτό γεγονός διαπιστώθηκε το πρωί της 2ας Σεπτεμβρίου από τους αρμοδίους φύλακες της παρακείμενης ιστορικής Πατριαρχικής Μονής της Ζωοδόχου Πηγής του Βαλουκλή.

Οι άγνωστοι που διέπραξαν το ανοσιούργημα εισήλθαν από ένα τοίχο του νεκροταφείου δίπλα σε δρόμο. Μετά το συμβάν αυτό η Εφοροεπιτροπή των Νοσοκομείων Βαλουκλή έχει προχωρήσει στην πραγματοποίηση έργων ανέγερσης υψηλότερου και ανθεκτικότερου τοίχου για να αποτρέψει την πρόσβαση στο νεκροταφείο των κακοπροαίρετων αυτών στοιχείων.

Στους τάφους αυτούς στην πλειοψηφία τους είναι θαμμένοι ομογενείς, οι οποίοι πέρασαν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους στο Γηροκομείο του Βαλουκλή. Οι άγνωστοι ισοπέδωσαν τις πλάκες των τάφων, οι οποίες φέρουν πάνω τον σταυρό, τα ονόματα των αποθανόντων και χρονολογία. Οι Αρχές έχουν επιληφθεί της υπόθεσης.

Το γεγονός αυτό, που δεν έχει γίνει ακόμη ευρύτερα γνωστό, συγκαταλέγεται μέσα στα άλλα ποικίλα θέματα που απασχολούν την Ομογένεια και δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας.

Οι ζημιές θα αποκατασταθούν αφού ολοκληρωθούν τα έργα ανέγερσης του εξωτερικού τοίχου, προκειμένου να αποτραπεί μια πιθανή νέα "εισβολή" βανδάλων.


Πηγή: Ιδιωτική Οδός

Δεν υπάρχουν σχόλια: