Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Περιβαλλοντικό έγκλημα στη Χανιώτη Χαλκιδικής


Καταγγελίες ότι τα αστικά λύματα καταλήγουν στην παραλία

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι και οι παραθεριστές της Χανιώτης στη Χαλκιδική, αφού, όπως καταγγέλλουν, λίγα μετρά μπροστά από τα σπίτια τους, στην παραλία της περιοχής συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα.

Τα αστικά λύματα, όπως αναφέρουν, αντί να μεταφέρονται στο βιολογικό καθαρισμό καταλήγουν στην παραλία, δίπλα ακριβώς στους λουομένους και η μόλυνση είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού. Για μεμονωμένο περιστατικό κάνει λόγο από την πλευρά της η δημοτική αρχή της Παλλήνης επισημαίνοντας πως η ποιότητα του νερού της θάλασσας ελέγχεται τακτικά, χωρίς να έχει διαπιστωθεί κάποια μόλυνση.

«Μαύρισε» η θάλασσα

«Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια αλλά φέτος, η κατάσταση έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο. Πριν από λίγες ημέρες, όταν πλημμύρισαν πάλι τα φρεάτια, η θάλασσα “μαύρισε” από τα λύματα», δήλωσε στον «Α» ο Ιωάννης Καρακατσάνης, ιδιοκτήτης εξοχικού σε συγκρότημα κατοικιών μπροστά στην παραλία. Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω της παλαιότητας των αγωγών κάθε φορά που υπάρχει μεγάλη εισροή υδάτων τα φρεάτια υπερχειλίζουν, τα λύματα πλημμυρίζουν την παραλία και καταλήγουν στη θάλασσα δημιουργώντας εστίες μόλυνσης τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους κατοίκους και τους λουομένους. Παρόμοια είναι η εικόνα που αντικρίζουν οι παραθεριστές στην παραλία της Χανιώτης και κάθε φορά που προκαλείται κάποια βλάβη στις αντλίες των αγωγών.

Ανυπόφορη δυσοσμία

«Ολο το καλοκαίρι φοβόμασταν να αφήσουμε τα παιδιά μας να κάνουν μπάνιο γιατί στο βυθό της θάλασσας είχαν σωρευτεί τα λύματα», συμπλήρωσε και ο Κώστας Μπόζας, πρόεδρος του συγκροτήματος κατοικιών στο οποίο διαμένουν 85 οικογένειες. «Ολοι μας υποφέρουμε από αυτήν την τραγική κατάσταση. Πολλές φορές, μάλιστα, η δυσοσμία είναι τόσο ανυπόφορη που δεν μπορούμε ούτε να κάτσουμε στα μπαλκόνια των σπιτιών μας», δήλωσε.

Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες τους, πάντως, οι παραθεριστές καταγγέλλουν πως η δημοτική αρχή αρνείται να παραδεχτεί την ύπαρξη της μόλυνσης, ενώ αναφέρουν χαρακτηριστικά πως όποτε βρέθηκαν στην περιοχή τα συνεργεία του δήμου, αντί να καθαρίσουν τα υπολείμματα των λυμάτων τα διασκορπούσαν στην ακτή. Εντός των ημερών, άλλωστε, έχουν προγραμματίσει γενική συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους. «Κάθε φορά που πλημμυρίζουν τα φρεάτια η ρύπανση είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού σε ολόκληρη την παραλία και, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, τα λύματα λιμνάζουν σε παρακείμενο αλσύλλιο στο οποίο μαζεύονται πολλές οικογένειες με βρέφη. Ανησυχούμε γι΄αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται μπροστά στα μάτια μας και για τις ενδεχόμενες συνέπειες στη δημόσια υγεία», ανέφερε και η Κατερίνα Στεφανίδου, κάτοικος της περιοχής.

Δήμος Παλλήνης: Μεμονωμένο περιστατικό

Η δημοτική αρχή Παλλήνης, πάντως, κάνει λόγο για ένα μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο σημειώθηκε στα τέλη Αυγούστου λόγω βλάβης που προέκυψε σε αντλία της δεξαμενής και είχε ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση των φρεατίων. «Μόλις ενημερωθήκαμε για το περιστατικό, τα συνεργεία του δήμου έσπευσαν αμέσως στο σημείο, αποκατέστησαν τη βλάβη και καθάρισαν την παραλία από τα αστικά λύματα», δήλωσε χαρακτηριστικά στον «Α» ο δήμαρχος Παλλήνης, Κωνσταντίνος Καπούλας αποδίδοντας τις καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής σε παλαιότερες διενέξεις τους με τη δημοτική αρχή. «Τα νερά της περιοχής μας είναι πεντακάθαρα και αυτός είναι ο λόγος που είμαστε κάτοχοι γαλάζιας σημαίας. Αλλωστε, η ποιότητα των νερών μας διαπιστώνεται κάθε 15 ημέρες, καθώς υποβάλλονται σε αναλύσεις χωρίς να έχει καταγραφεί κανένα πρόβλημα μέχρι σήμερα», κατέληξε ο κ. Καπούλας.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: