Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές


Στις 4 Οκτωβρίου θα κληθούμε ως πολίτες να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα, επιλέγοντας ο καθένας με τα δικά του, συλλογικά ή ατομικά, κριτήρια σε ποιο κόμμα θα εμπιστευτεί την ψήφο του. Ωστόσο, για να μην ταλαιπωρηθούμε άδικα την ημέρα των εκλογών, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ορισμένες χρηστικές πληροφορίες.

Καταρχήν, δεν ψηφίζουμε από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου, άλλα από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι:

• Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και το έτος 1991).

• Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου ή κοινότητας της χώρας και δεν έχουν στερηθεί το εκλογικό τους δικαίωμα με δικαστική απόφαση.

• Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος παραμένει υποχρεωτική. Στην πράξη, όμως, δεν έχουν εφαρμοστεί πότε οι κυρώσεις που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για όσους αδικαιολόγητα δεν πηγαίνουν να ψηφίσουν.

Δεν είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν όσοι είναι πάνω από εβδομήντα (70) ετών και όσοι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται στο εξωτερικό.

Σταυρός προτίμησης

Στις βουλευτικές εκλογές ισχύει ο σταυρός προτίμησης, που σημαίνει ότι ο ψηφοφόρος μπορεί να βάζει σταυρό στον υποψήφιο βουλευτή προτίμησής του. Τα ψηφοδέλτια που δεν φέρουν σταυρό προτίμησης είναι έγκυρα και η ψήφος πηγαίνει υπέρ του κόμματος. Οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν έναν ή περισσότερους σταυρούς προτίμησης, ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγει η εκλογική τους περιφέρεια.

Συγκεκριμένα:

Μέχρι δύο (2) σταυρούς στις περιφέρειες: Σερρών, Εβρου, Καβάλας, Β΄ Θεσσαλονίκης, Πέλλης, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ηλείας, Φθιώτιδος, Βοιωτίας, Ευβοίας, Α΄ Πειραιώς, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Δωδεκανήσου, Χανίων.

Μέχρι τρεις (3) σταυρούς στις περιφέρειες: Λαρίσης, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Β΄ Πειραιώς, Αττικής, Ηρακλείου. Μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς στις περιφέρειες: Α΄ Θεσσαλονίκης, Α΄ Αθηνών, Β΄ Αθηνών.


Εκλογικές άδειες

Ειδική άδεια απουσίας από την εργασίας τους, ώστε να διευκολυνθούν στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, δικαιούνται οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι. Η άδεια αυτή δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούται κάθε υπάλληλος και, σύμφωνα με την εγκύκλιο, χορηγείται ως εξής:

Εξαήμερη βδομάδα εργασίας

• Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μίας (1) εργάσιμης ημέρας.

• Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια δύο (2) εργάσιμων ημερών.

• Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια τριών (3) εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

• Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Πενθήμερη βδομάδα εργασίας

• Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μίας (1) εργάσιμης ημέρας.

• Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια δύο (2) εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

• Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Άμεσα εκλογικά αποτελέσματα(Καινοτομία των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου)

Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα εφαρμοστεί, πιλοτικά, η μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων από τους δικαστικούς αντιπροσώπους, μέσω κινητού τηλεφώνου, στη Β’ Θεσσαλονίκης και σε περίπου 4.000 εκλογικά τμήματα της χώρας, δηλαδή σε ποσοστό πάνω από το 20% των εκλογικών τμημάτων. Υπολογίζεται ότι με αυτό τον τρόπο, δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα του 1/5 των εκλογικών τμημάτων, ούτως ώστε να υπάρχει ασφαλές δείγμα για την εξαγωγή συμπερασμάτων για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Μιμήκα Τόσιου

Πηγή: Παρατηρητής

Δεν υπάρχουν σχόλια: