Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Φυλλορροεί η Νέα Δημοκρατία


Αρνήσεις και αποχωρήσεις στελεχών του κόμματος καθιστούν δύσκολη την κατάρτιση των ψηφοδελτίων

Φυλλορροεί η Νέα Δημοκρατία και στη Ρηγίλλης δυσκολεύονται να καταρτίσουν αξιοπρεπή και αξιόμαχα ψηφοδέλτια. Τα προβλήματα είναι αρκετά σε περισσότερους από 20 νομούς και πολλά στελέχη της ΝΔ αρνούνται πεισματικά την ένταξή τους στις «γαλάζιες» λίστες. Το κλίμα ηττοπάθειας και η αίσθηση ότι το κυβερνών κόμμα θα ηττηθεί στις εκλογές οδηγούν πολλά στελέχη σε αναθεώρηση της αρχικής τους επιθυμίας να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια.

Ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης, ο οποίος κάνει «αγώνα δρόμου» μαζί με τον γενικό διευθυντή της ΝΔ κ. Μεν.Δασκαλάκη να κλείσει τα ψηφοδέλτια, διαπιστώνει ότι αρκετά στελέχη που συμμετείχαν στην τελευταία Βουλή αλλά και άλλα στελέχη που είχαν «επικοινωνιακό αέρα» και αρκετά πολιτικά πλεονεκτήματα με το πρόσχημα είτε «προσωπικών» είτε επαγγελματικών λόγων απέχουν.

Από αρκετές νομαρχιακές επιτροπές, παρά την προσπάθεια που καταβάλλουν οι κκ. Ζαγορίτης και Δασκαλάκης, καταφθάνουν μηνύματα απροθυμίας πολλών για εκλογική συστράτευση μέσω της ένταξης στα ψηφοδέλτια. Το «ξεκαθάρισμα» λογαριασμών που γίνεται στο παρασκήνιο σε πολλές περιφέρειες και τα εσωκομματικά μαχαιρώματα που κυριαρχούν, αλλά και η «γραμμή» που δίδεται- κατά απαράδεκτο τρόπο- σε ορισμένες περιοχές για συγκεκριμένους υποψηφίους από προέδρους νομαρχιακών επιτροπών, δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα.

Αυτή η κατάσταση επιβαρύνεται και από τις εκτιμήσεις ότι η ΝΔ θα είναι δεύτερο κόμμα. Και αυτό διότι πολλά στελέχη, γνωρίζοντας ότι η ΝΔ θα εκλέξει περίπου 90-96 βουλευτές, αντί για 151 που διαθέτει σήμερα, αποτρέπουν πολλούς να δοκιμάσουν την τύχη τους. Επίσης, το γεγονός ότι έχουν ελάχιστο χρόνο να ασχοληθούν με τον προεκλογικό τους αγώνα αποτρέπει αρκετούς. Ο κυριότερος αποτρεπτικός λόγος είναι ότι από την κομματική βάση ακούγονται οργισμένες φωνές για την κυβέρνηση και για τα σκάνδαλα του παρελθόντος και πολλοί από τα στελέχη που προορίζονταν για τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια δεν ήταν διατεθειμένοι να απολογούνται για τις... αμαρτίες άλλων.

Οι αρνήσεις είναι συνεχείς και προστίθενται στις αποχωρήσεις δημιουργώντας κλίμα πολιτικού αναχωρητισμού για τη ΝΔ. Ο Γραμματέας της ΝΔ ακούει έκπληκτος πολλά καλά στελέχη να αρνούνται τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια.

Στη Ρηγίλλης διαπιστώνουν ότι κομματική «ανυπακοή» δηλώνουν και στελέχη από τον χώρο της αυτοδιοίκησης. Παρά τις υποσχέσεις για μελλοντικά χρίσματα, κυρίως για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, τα «γαλάζια» στελέχη δεν κάμπτονται. Ξαφνικά το κεντρικό κομματικό σύστημα θυμάται στελέχη τα οποία κυριολεκτικά τα τελευταία χρόνια είχε ξεχάσει, ενώ συνεχίζεται το «σαφάρι» για εξεύρεση γυναικών από την αυτοδιοίκηση.

Ενδεικτικά η Ρηγίλλης, που ζήτησε να σταλούν ως σήμερα οι αιτήσεις των υποψηφιοτήτων με σύντομο βιογραφικό, κατέγραψε αρνήσεις για διαφορετικούς λόγους, μεταξύ άλλων, στις εξής περιοχές: στην Α΄ Θεσσαλονίκης η κυρία Λιάνα Γούτα επικαλέστηκε τελικά, ξαφνιάζοντας τη Ρηγίλλης, αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις και ο πολιτευτής κ. Κ. Μαργαρίτης, που απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό, ανέφερε ότι λόγω οικονομικών λόγων δεν μπορεί να είναι υποψήφιος.

Επίσης αρνήθηκαν η κυρία Εύα Τσουρέκα, ο αντιδήμαρχος και μέλος της ΚΕ της ΝΔ κ. Ευ. Δημητρίου , ο δικηγόρος και με μεγάλη αναγνωρισιμότητα στην περιοχή κ. Δ. Κούβελας (υιός του πρώην υπουργού κ. Σ. Κούβελα ) κ.ά. Β΄ Θεσσαλονίκης: ο πρώην αντινομάρχης κ. Ι. Μπίκος. Σέρρες: ο πρώην βουλευτής κ. Ευγ. Χαϊτίδης. Καβάλα: ο βουλευτής κ. Δ. Χριστοφιλογιάννης, ο οποίος ανέφερε ότι από το 2004 είχε πει πως θα πολιτευθεί μόνο δύο φορές. Στα Ιωάννινα ο πρώην βουλευτής κ. Αντ. Φούσας, έπειτα από 20 έτη συνεχούς παρουσίας, ανακοίνωσε την αποχώρησή του κατακεραυνώνοντας το πολιτικό σύστημα. Στην Κεφαλλονιά αρνήθηκε ο κ. Π. Αλιβιζάτος, ο οποίος έχει διακομματική στήριξη για τον Δήμο Αργοστολίου.

Στη Ζάκυνθο αρνήθηκε ο δικηγόρος κ. Θ. Καλογερόπουλος, ο οποίος έχει φιλικές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό. Στην Αχαΐα δεν θα πολιτευθεί τελικά η ΓΓ του υπουργείου Παιδείας κυρία Νίκη Γκοτσοπούλου, η οποία επανέλαβε δημοσίως προχθές ότι ουδέποτε είχε πρόθεση να εμπλακεί με τις εκλογές, αν και στη Ρηγίλλης ανέμεναν διαφορετική αντίδραση. Στην Αργολίδα αρνήθηκε να είναι υποψήφιος ο πρόεδρος της ένωσης τέως αιρετών νομαρχών κ. Δ. Σαραβάκος, ο οποίος θα είναι είτε με τη στήριξη της ΝΔ είτε μόνος του υποψήφιος νομάρχης.

Στην Αιτωλοακαρνανία δεν θα είναι τελικά υποψήφιος ο δικηγόρος και αν. γρ. Αυτοδιοίκησης κ. Κ. Ναούμης, ο οποίος έχει αυξημένες αρμοδιότητες στο κόμμα λόγω εκλογών. Στην Εύβοια προκάλεσε έκπληξη η μεταγραφή της κυρίας Ουρανίας Παπανδρέου (ο σύζυγός της διετέλεσε πρώην βουλευτής με τη ΝΔ και πρώην νομάρχης) στον ΛΑΟΣ. Και ο κατάλογος συνεχίζεται...

* Την αποχώρησή του από την εκλογική μάχη ανακοίνωσε χθες και ο βουλευτής Χίου κ. Ι. Κοσμίδης λόγω προσωπικών προβλημάτων υγείας αυξάνοντας τη λίστα των αποχωρούντων.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: