Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Περί οδικών αξόνων


Προκειμένου να βοηθήσουμε τη συζήτηση που άνοιξαν πάλι Τα Ανήλια και η ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ για το δρόμο Γαλάτιστας - Θέρμης, παραθέτουμε τμήμα κειμένου από καταχώρηση της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Χαλκιδικής στην τοπική εφημερίδα Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των Εθνικών εκλογών του 2007.

Ελεγε, λοιπόν, η ΝΟΔΕ Χαλκιδικής τον Σεπτέμβρη του 2007:

"Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε προς διετίας στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, την χρηματοδότηση μελετών μεγάλων οδικών και υδραυλικών έργων του Νομού από το Γ΄ΚΠΣ έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η κατασκευή των έργων αυτών από το Δ΄ΚΠΣ.

Με αποφάσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, οι ανακοινώσεις γίνονται πράξη:

Α. ΝΕΟΙ ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

Οδικό τμήμα Κ11-Θέρμη (του άξονα Θεσσαλονίκη - Πολύγυρος). Η υπόψη μελέτη προκηρύχθηκε με χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ, υποβλήθηκαν οι προσφορές, έγινε η αξιολόγηση τους και ήδη ανατέθηκε με την υπ αριθμ. ΔΜΕΟ/οικ./2292/27-3-07 Απόφαση. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί σε 12 μήνες και έπεται η προκήρυξη της κατασκευής του έργου το οποίο έχει ήδη ενταχθεί με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ στο Δ΄ΚΠΣ.

Οδικό τμήμα Θέρμη - Γαλάτιστα (του άξονα Θεσσα-λονίκη - Πολύγυρος). Η υπόψη μελέτη έχει αντικείμενο τη βελτίωση του τμήματος, μήκους 20 περίπου χλμ. με εφαρμογή τετράϊχνης διατομής αυτοκινητοδρόμου και κεντρική νησίδα. Επίσης προβλέπεται και η μελέτη παράπλευρου δικτύου όπου απαιτείται. Το εκτιμώμενο κόστος του έργου ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ και έχει ήδη ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Δ΄ΚΠΣ.

Οδικό τμήμα Κόμβος Γερακαρούς - Αγιος Πρόδρομος Η υπόψη μελέτη με χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ προκηρύχθηκε, υποβλήθηκαν οι προσφορές έγινε η αξιολόγηση και ανατέθηκε με την αριθμ. ΔΜΕΟ/οικ./6085/10-8-07 Απόφαση. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί σε 12 μήνες και έπεται η προκήρυξη της κατασκευής του έργου το οποίο έχει ήδη ενταχθεί με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ στο Δ΄ΚΠΣ.4.

Οδικό τμήμα Αγίου Προδρόμου - Ουρανούπολης. Μετά την ολοκλήρωση του φακέλου του έργου και την έγκριση της επιπλέον χρηματοδότησης ύψους 3 εκατ. ευρώ προκηρύσσεται η μελέτη. Το εκτιμώμενο κόστος του έργου είναι 100 εκατ. ευρώ και έχει ήδη ενταχθεί στο Δ΄ΚΠΣ" .

Για την ιστορία θυμίζουμε εδώ πως ΝΟΔΕ Ν.Δ. Χαλκιδικής και ΝΕ ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής είχαν πλακωθεί τότε για το παραπάνω κείμενο που δεν ήταν τίποτ΄άλλο παρά η περίληψη ενημερωτικού εγγράφου του ΥΠΕΧΩΔΕ προς τοπικούς παράγοντες του Νομού μας σχετικά με τον σχεδιασμό της εποχής για τα μεγάλα οδικά έργα και τα φράγματα (άλλο θέμα αυτό), στη Χαλκιδική.

Ενδιαφέρον θα έχει τώρα να μάθουμε τι πρόοδοι σημειώθηκαν στην εκπόνηση και ολοκλήρωση των προαναφερόμενων μελετών.

Πηγή: Χολομώντας

Δεν υπάρχουν σχόλια: