Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Ιστορικά Στοιχεία του Α.Ο.Π.

Γενικά

Ο Αθλητικός Όμιλος Πολυγύρου ιδρύθηκε το 1969 με αρχική ονομασία “Αθλητικός Όμιλος Χαλκιδικής”. Πρώτο τμήμα ήταν αυτό του στίβου και σήμα του ο ακοντιστής. Ιδρυτής του Ομίλου ήταν ο γυμναστής του Γυμνασίου Πολυγύρου Ντέμος Ναπολέων. Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή ήταν επίσης οι γυμναστές Δόμβρου Ανδρομάχη από τα Μουδανιά, Γιάτσης Σωτήρης από την Αρναία, Βασιλειάδης Γεώργιος από την Κασσάνδρα και Αυγίδης Θεόδωρος από τον Πολύγυρο. Επίτιμοι Πρόεδροι του Ομίλου είναι ο Δημήτρης Σισμανης και ο Μόμτσιας Ιωάννης των οποίων η συνεισφορά στον όμιλο για πολλά χρόνια ήταν καταλυτική για την μετέπειτα πορεία του.

Το 1977 ιδρύθηκε το δεύτερο τμήμα του Α.Ο. Χαλκιδικής, αυτό του Βόλλευ, από τον Καραφουλίδη Γιάννη. Ακολούθησε το 1979 το τμήμα Ping pong, από τον Οικονόμου Νικόλαο (μετέπειτα προπονητή της Εθνικής Ομάδας ping-pong). Το 1980 ιδρύθηκε το τμήμα Μπάσκετ από τους Μόμτσια Ιωάννη και Προεστόπουλο Κομνηνό. Από το 2008, και μετά τη συνένωση με τον Όμιλο Αντισφαίρισης Πολυγύρου, λειτουργεί τμήμα Tέννις.

Το 1990 άλλαξε η ονομασία της ομάδας σε “Αθλητικός Όμιλος Πολυγύρου” επί προεδρίας Μόμτσια, ενώ το 2008 – στα πλαίσια του εορτασμού για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Ομίλου – εκσυγχρονίστηκε το σήμα της ομάδας με τη βοήθεια του Τάσου Λέκκα (web designer). Τέλος, μεγάλη στιγμή για τον Α.Ο.Π αποτελεί η κατασκευή της ιστοσελίδας του Ομίλου από την εταιρία Gnomon Design των Σαλτέα – Καλογερά Παναγιώτη και Μαστοροστέργιου Βασίλειου το καλοκαίρι του 2009.

Αυτή τη στιγμή ο Αθλητικός Όμιλος Πολυγύρου αριθμεί στο δυναμικό του περίπου 220 εν ενεργεία αθλητές.

Στίβος


Την δεκαετία του 1970 ο Α.Ο Χαλκιδικής με το τμήμα στίβου σημείωσε μεγάλες επιτυχίες τόσο σε πανελλήνια όσο και σε διασυλλογικά πρωταθλήματα. Μάλιστα 5 αθλητές του φόρεσαν τα χρώματα της Εθνικής Ομάδας Στίβου. Αυτοί είναι: Ψαθάς Δημήτριος στα 5.000 μ και 10.000 μ, Υψηλάντης Παναγιώτης στα 5.000 μ και 10.000 μ, Μόμτσιας Ιωάννης 800 μ και 1500 μ, Καραγιάννη Χριστίνα στο πένταθλο, Καραπιλάφη Στέλλα στα 1500 μ.

Επίσης, πολλοί άλλοι αθλητές του Ομίλου πρωταγωνίστησαν σε πανελλήνια και διασυλλογικά πρωταθλήματα (Φαρδογιάννης Αυγ, Μαρίνου Τρ, Κοσμαρίκος Ιωάννης, Μπουλάκη Βάσω, Παυλίδου Άννα, Λιόντας Γεώργιος, Πυλούδης Νικόλαος, Φαρδογιάννης Βασίλειος, Βασιλάκης Ιωάννης, Καπετάνος Δημήτριος κ.ά.)

Τα τελευταία χρόνια συχνές είναι οι συμμετοχές της ομάδας Στίβου σε διεθνείς αγώνες του εξωτερικού όπως ο Διεθνής Μαραθώνιος Λωζάνης και ο Διεθνής Ημιμαραθώνιος Βερολίνου.

Ping Pong


Το 1979 ιδρύθηκε το τμήμα Ping pong από τον Οικονόμου Νικόλαο (μετέπειτα προπονητής της Εθνικής Ομάδας).

Το τμήμα ping pong έχει πάρα πολλές διακρίσεις με κυριότερη την 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων τη σεζόν 1986-87, επιτυχία που επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά 1987-88.

Επίσης το τμήμα αναδείχτηκε πρωταθλητής Β’ Εθνικής Βορείου Ελλάδος τις σεζόν 1995-96 και 2007-08. Τις παραπάνω επιτυχίες συμπληρώνουν πολλές ακόμα ατομικές και συλλογικές διακρίσεις.

Μπάσκετ

Το 1980 ιδρύθηκε το τμήμα Μπάσκετ ανδρών από τους Μόμτσια Ιωάννη και Προεστόπουλο Κομνηνό. Χρειάστηκε να περιμένει 20 χρόνια για να κατακτήσει το πρωτάθλημα, κάτι που έκανε τη σεζόν 2000-01, πανηγυρίζοντας παράλληλα την άνοδό του στη Γ’ Εθνική Κατηγορία. Την ίδια χρονιά κατέκτησε και το Κύπελλο Χαλκιδικής. Το τελευταίο πρωτάθλημα για την ομάδα ανδρών ήρθε τη σεζόν 2005-06.

Το 1991 ιδρύεται και τμήμα μπάσκετ γυναικών από το Μόμτσια Ιωάννη.Το τμήμα αυτό κατέκτησε τα εξής πρωταθληματα: 1991-92, 1992-93 και 1996-97. Ενδιάμεσα, το 1995, ιδρύθηκε και το τμήμα μπάσκετ κορασίδων.

Το παιδικό τμήμα μπάσκετ του Α.Ο.Π. έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα Χαλκιδικής για πρώτη φορά τη σεζόν 1995-96, επιτυχία που επανέλαβε και την περίοδο 2008-09.

Βόλλευ

Το τμήμα Βόλλευ ανδρών ιδρύθηκε από τον Καραφουλίδη Γιάννη το 1977 και αποτελεί το δεύτερο τμήμα του Α.Ο.Π. μετά από αυτό του στίβου.

Η ομάδα αγωνίζεται στην Α’ κατηγορία Θεσσαλονίκης. Ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με συμμετοχή μεγάλων ομάδων όπως ο Μακεδονικός, η ΧΑΝΘ, ο Παναθλητικός, ο Βότσης. Τα παιδιά που αποτελούν την ομάδα είναι μαζί εδώ και πολλά χρονιά και η αγάπη τους για το άθλημα και την ομάδα τους βοηθά κάθε χρόνο να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες της κατηγορίας και να κάνουν αξιόλογη πορεία.
Το τμήμα κορασίδων ιδρύθηκε το 2006 και συμμετείχε για πρώτη φορά στο Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης την σαιζόν 2007-2008. Αντιμέτωπες με ομάδες όπως η ΧΑΝΘ, ο ΑΡΗΣ, η ΜΕΝΤ, ο Ε.Ο. Σταυρούπολης οι κορασίδες του Α.Ο.Π. είχαν μια αξιόλογη πορεία στα 2 χρόνια συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα.

Πηγή: Αθλητικός Όμιλος Πολυγύρου - ΑΟΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: