ΡΕΠΟΡΤΑΖ Α. ΡΑΒΑΝΟΣ
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκης με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Δ. Γράψα σε παλαιότερη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ)
Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και κρίσιμη χρονικά περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και εν μέσω της αύξησης των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, η κυβέρνηση εντελώς απροσδόκητα αποφάσισε να προχωρήσει σήμερα σε έκτακτες αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Λίγες ώρες μετά την επιχείρηση «τεχνητής κρίσης» στη νήσο Ρω από τούρκους δημοσιογράφους, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε το παράγγελμα για τη σημερινή (11 π.μ.) αιφνιδιαστική σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ). Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή - που θα συναντηθεί νωρίτερα κατ΄ ιδίαν με την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη - θα επικυρωθεί ο αντικαταστάτης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του στρατηγού κ. Δ. Γράψα, όπως και του αρχηγού Στρατού κ. Δ.Βούλγαρη, μια κίνηση που θα επιφέρει και άλλες ανακατατάξεις στις Ενοπλες Δυνάμεις.
Με τη συμπλήρωση περίπου τριών μηνών από την τοποθέτηση τούρκου διοικητή στο αεροπορικό νατοϊκό στρατηγείο της Λάρισας, η κυβέρνηση, που διατηρεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την «ψυχραιμία» της για την προκλητική συμπεριφορά των Τούρκων στο Αιγαίο, αποφασίζει εν μέσω θέρους και λίγο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο να αντικαταστήσει τον κ. Γράψα, έναν ιδιαίτερα έμπειρο αλλά ταυτόχρονα «σκληροπυρηνικό» αξιωματικό. Και αυτή η κίνηση γίνεται σε χρονικό σημείο όπου στην Τουρκία υπήρξαν, επίσης προχθές, έντονες διεργασίες στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις με την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του Ναυτικού και της Αεροπορίας, αλλά και στη διοίκηση της 1ης Στρατιάς με έδρα την Κωνσταντινούπολη και περιοχή ευθύνης την Ανατολική Θράκη ως τα σύνορα με την Ελλάδα, προκαλώντας συνειρμούς για «συντονισμένες» κινήσεις από τις δύο χώρες.
Η πληροφορία περί αλλαγών που κυκλοφόρησε νωρίς χθες το μεσημέρι προκάλεσε αίσθηση σε πολιτικο-στρατιωτικούς κύκλους. Η απόφαση για την αντικατάσταση προκάλεσε πολλαπλά ερωτήματα καθώς ο κ. Γράψας (που ανέλαβε καθήκοντα Α/ΓΕΕΘΑ μετά την παραίτηση του ναυάρχου κ. Π. Χηνοφώτη για να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ τον Αύγουστο του 2007) μόλις στις αρχές του περασμένου Μαρτίου είχε κριθεί από το ΚΥΣΕΑ μαζί με άλλους τρεις αρχηγούς, τους κκ. Δ. Βούλγαρη (ΓΕΣ), Γ. Καραμαλίκη (ΓΕΝ) και Ι. Γιάγκο (ΓΕΑ), διατηρητέος.
Ως εκ τούτου ηγέρθησαν ενστάσεις και δημιουργήθηκαν απορίες αναφορικά με τη χρονική στιγμή που επέλεξε η κυβέρνηση για την εσπευσμένη αντικατάσταση. Και αυτό διότι η αλλαγή φρουράς θα μπορούσε να γίνει τον Δεκέμβριο, οπότε κατά την κείμενη νομοθεσία το ΚΥΣΕΑ θα είχε τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τον Α/ΓΕΕΘΑ και να προχωρήσει στη συνέχεια σε κρίση και των υπολοίπων αρχηγών.
Α πό το Πεντάγωνο προσπάθησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και δεν θέλησαν να ακολουθήσουν τις θεωρίες «συνωμοσίας» που αναπτύχθηκαν από το απόγευμα, περί «καρατόμησης» του κ. Γράψα λόγω της «εθνικοπατριωτικής» αντίληψης που έχει επί των εθνικών θεμάτων. Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επεσήμαιναν με έμφαση ότι ο υπουργός κ. Ευ. Μεϊμαράκης - που εισηγήθηκε και πέτυχε τον Φεβρουάριο του 2006, λίγες ημέρες μετά την υπουργοποίησή του, την τοποθέτηση στη θέση του αρχηγού ΓΕΣ του κ. Γράψα με την περίφημη φράση «ήθελα να σφίξει το στράτευμα» - αναφέρεται με θετικά λόγια στον Α/ΓΕΕΘΑ και τον θεωρεί «εξαιρετικό άνθρωπο», και τόνιζαν πως «δεν είχε κανένα πρόβλημα μαζί του». Ωστόσο ποιοι ήταν οι λόγοι που επέβαλαν μια τέτοια εξέλιξη, αφού ο κ. Γράψας έχαιρε της εκτίμησης της πολιτικής ηγεσίας; Αρκετά κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ που έχουν «εθνικοπατριωτικές» ανησυχίες θεωρούν «παράξενη» την περίοδο που γίνεται η αλλαγή φρουράς. Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διαψεύδουν ότι ο κ. Γράψας υπέβαλε παραίτηση και επιμένουν ότι «δεν υπάρχει κάτι το περίεργο».
Οπως εξηγούν, απλώς ήθελαν να δώσουν χρόνο στον νέο Α/ΓΕΕΘΑ. «Ο Αύγουστος είναι μια πολύ καλή περίοδος για μια “ομαλή μετάβαση” στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων» ήταν η χαρακτηριστική φράση, παραμερίζοντας προφανώς τους φόβους για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.
Σενάρια και θεωρίες για την αντικατάσταση
Στο παρασκήνιο κυκλοφορούσαν πολλά σενάρια για το τι ακριβώς έγινε. Κάποιοι μιλούσαν για κακές σχέσεις του Α/ΓΕΕΘΑ με το υπουργείο Εξωτερικών μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση πληροφορίας- διαψεύστηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο επισήμως- περί αποστολής 1.000 κομάντος των Ειδικών Δυνάμεων σε βραχονησίδες του Αιγαίου, ειδικά στα μικρονήσια της Δωδεκανήσου.
Το συγκεκριμένο σενάριο περί «ψυχρών σχέσεων» διαψεύστηκε με οργή από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, αλλά είναι δεδομένο ότι στη γειτονική χώρα η «πληροφορία» περί 1.000 κομάντος «αξιοποιήθηκε» για τη δημιουργία κλίματος έντασης. Πειστικές απαντήσεις περί των αλλαγών δεν είχαν δοθεί ως αργά χθες το βράδυ, ενώ κυκλοφορούσε έντονα ότι η απόφαση της κυβέρνησης συνδυάζεται ευθέως με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Και αυτό διότι, όπως σχολίαζαν στελέχη του κυβερνητικού στρατοπέδου, η νέα ηγεσία θα δεσμεύσει μια μελλοντική κυβέρνηση ΠαΣοΚ και δεν θα μπορέσει άμεσα να αλλάξει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που τοποθετήθηκε επί κυβέρνησης ΝΔ.
Ποιος είναι ο επικρατέστερος νέος αρχηγός
Σύμφωνα με όσα άφηναν να διαρρεύσουν ως αργά χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές, στη θέση του κ. Δ. Γράψα (ο οποίος έχει διαφωνήσει με τη μείωση της θητείας, ενώ ήταν από τους εισηγητές της προμήθειας από τη Ρωσία των 450 τεθωρακισμών ΒΜΡ-3 που είναι αναγκαία για τα νησιά και τον Εβρο, καθώς με το μεγάλου διαμετρήματος πυροβόλο που διαθέτουν μετατρέπονται σε «μικρά άρματα»)
θα είναι όπως προαναφέρθηκε ο έως σήμερα αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας κ. Ι. Γιάγκος (φωτογραφία). Στο παρασκήνιο υπήρξε έντονη φημολογία και για τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο κ. Γ. Καραμαλίκη , για τον οποίο όμως λέγεται ότι επιθυμεί μετά την αποστρατεία του να πολιτευθεί στην Αχαΐα με το κυβερνών κόμμα.
Ο κ. Γιάγκος, πιο νέος από τον κ. Γράψα, θεωρείται χαμηλών τόνων και μετριοπαθής, και χαρακτηρίζεται από όσους γνωρίζουν «ευέλικτος» στρατιωτικός ως προς τους χειρισμούς. Παράλληλα ο κ. Γιάγκος, για τον οποίο λένε ότι «ήταν η σειρά του για την ηγεσία», επελέγη εν όψει και της νέας δομής του ΝΑΤΟ, για την οποία εργάζεται ως μέλος της 12μελούς ομάδας ειδικών υπό την πρώην υπουργό των ΗΠΑ Μάντλιν Ολμπραϊτ, ο επί επτά έτη μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Συμμαχία, ο πρέσβης κ. Ι. Ζέππος.
Οι άλλες αλλαγές που θα επικυρωθούν- εκτός απροόπτου- είναι οι εξής: Νέος αρχηγός στην Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να οριστεί ο έως σήμερα αρχηγός του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), ο αντιπτέραρχος κ. Β. Κλόκοζας , ενώ τη θέση του θα καταλάβει ο έως σήμερα διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ), ο αντιπτέραρχος κ. Ι. Πατσαντάρας. Επίσης δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ νέος αρχηγός ΓΕΣ στη θέση του κ. Βούλγαρη αναμένεται να τοποθετηθεί ο αντιστράτηγος και έως σήμερα γενικός επιθεωρητής Στρατού, ο κ. Φρ. Φραγκούλης, ο οποίος λέγεται ότι έχει στενή σχέση με την Εκκλησία.
Πηγή: Το Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου