Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Αδιέξοδο στις συνομιλίες Αθηνών-Σκοπίων για το όνομα

Δεν διαβλέπει σύντομη λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Δ. Κατσούδας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ειδήσεων “Ρόιτερ” ο κ. Κατσούδας ο οποίος βρίσκεται στο Μπλέντ της Σλοβενίας σε περιφερειακή σύνοδο για την ασφάλεια, ανέφερε ότι οι προκλήσεις της ηγετικής πολιτικής ομάδας των Σκοπίων συνεχίζονται, με πρόσφατο παράδειγμα την μετονομασία μιας κεντρικής οδού σε οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου και ένα στάδιο σε στάδιο “Φίλιππος Β”.

Από τη πλευρά του του ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Α. Μιλολόσκι, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει σκληρύνει τη στάση της στις διαπραγματεύσεις και πιο συγκεκριμένα ότι “ η μόνη αλλαγή ήταν προς το χειρότερο σε ότι αφορά τη στάση της ελληνικής πλευράς. Έχουν σκληρύνει τη θέση τους. Ανησυχούμε για ένα δεύτερο ελληνικό μπλοκάρισμα σε σχέση με την έναρξη των ενταξιακών μας διαπραγματεύσεων με την ΕΕ”.

Παρόλα αυτά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μ.Νίμιτς, θα παρουσιάσει σύντομα μια νέα πρόταση συμβιβασμού και τόνισε πως “εμείς, στη Μακεδονία, είμαστε έτοιμοι να διανύσουμε την απόσταση που μας αναλογεί προκειμένου να καταλήξουμε σε λύση”.

Πηγή: Foreign Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: