Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Τα «χρυσόβουλα» του Νικηφόρου Φωκά



Αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναρωτιόταν με αγανάκτηση τη δεκαετία του ’60, «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;» και είχε στο μυαλό του το παρακράτος, κάθε σώφρων και νομοταγής πολίτης, σήμερα, μπορεί να ρωτήσει το ίδιο και να υπονοεί τους «αγίους» των μονών!

Δεν έφθανε το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου με τα «ακίνητα» της λίμνης Βιστωνίδας και τα Ολυμπιακά συνώνυμα. Λίγο πριν τη συνταξιοδότησή του, ο ανώτατος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Σανιδάς, διέταξε τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για τις συνθήκες υπό τις οποίες τα δικαστήρια αναγνώρισαν την κυριότητα 37.000 στρεμμάτων στη μονή Μεγίστης Λαύρας στη Σκύρο!

Το ερώτημα είναι αν διαπράχθηκε το κακούργημα της απάτης εις βάρος του δημοσίου, από πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, που μετά την «αναγνώριση», προχώρησαν στην εξαγορά τους, στην εξωφρενική τιμή των 4.200 δρχ. ανά τ.μ. τη στιγμή που η εμπορική τους αξία δεν υπερέβαινε τις 600 - 700 δρχ. το τ.μ.

Τα ερωτήματα που γεννά η ανακίνηση, τώρα, του θέματος, δεν είναι βεβαίως τα 7,5 δισ. δρχ. που κατέβαλε το ελληνικό δημόσιο, πριν από 14 ολόκληρα χρόνια. Δεδομένου ότι οι όποιες πολιτικές ευθύνες έχουν παραγραφεί, αναρωτιέται κανείς αν την εποχή αυτή υπήρχε αρμόδιος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και γιατί δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση! Ερώτημα, που βάζει σε κρίση την πολυδιαφημιζόμενη ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης.

Ερωτήματα δημιουργεί η ανακίνηση (τώρα) του θέματος από τον κύριο Σανιδά: Είναι η τελευταία υπηρεσία που προσφέρει στο κυβερνών κόμμα που τον επέλεξε γι’ αυτή τη θέση; Διότι δεν έχει πείσει με τη συμπεριφορά του για τις … αγνές περί δικαίου προθέσεις του. («Παραπλανηθέντες υπουργοί», «μόνον ο θεός γνωρίζει αν έχω κάνει λάθη» (!) κλπ.).

Αυτό, πάντως, που μένει στη συνείδηση των πολιτών είναι η έντονη αίσθηση ότι τον τόπο κυβερνούν … ο Νικηφόρος Φωκάς, με τα «χρυσόβουλά» του και οι «γενειοφόροι επίγονοί του». Και, ακόμη, ως πρακτική της δημόσιας ζωής, οι διάφοροι «βυζαντινισμοί» της πολιτικής εξουσίας, που δημιουργούν ένα κλίμα ασφυκτικής μπόχας και οδηγούν στην ήδη καταγεγραμμένη αποστροφή των πολιτών από την πολιτική και τους πολιτικούς.

Ποιος θα βγει τώρα να μιλήσει για «το κύρος των θεσμών»;

Ι.Κ.

Πηγή: Η Έρευνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: