Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Τα σπίτια τού αύριο θα είναι «έξυπνα»



Σε δέκα χρόνια έρχονται τα «έξυπνα» σπίτια.

Θα είναι ενεργειακώς ανεξάρτητα, οικονομικά, ακόμη και με φωτισμό που θα προσαρμόζεται στη διάθεση των κατοίκων τους. Οι εφαρμογές αυτές και πολλές ακόμη νέες τεχνολογικές λύσεις παρουσιάζονται στο 2ο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει στη Χαλκιδική το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Χάρη στις εφαρμογές των εύκαμπτων ηλεκτρονικών σε φωτοβολταϊκά, ηλεκτροχρωμικές οθόνες φωτισμού και επικοινωνιακά συστήματα, σε περίπου μια δεκαετία θα κατοικούμε σε «έξυπνα» σπίτια. Λεπτές μεμβράνες από εύκαμπτα οργανικά ηλεκτρονικά υλικά, θα συλλέγουν την ηλεκτρική ενέργεια και θα τη μετατρέπουν σε ηλεκτρισμό, για τις ανάγκες του σπιτιού.

Τα εύκαμπτα οργανικά ηλεκτρονικά υλικά έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται ήδη στις οθόνες των κινητών, σύντομα θα βρουν εφαρμογή στους φορητούς υπολογιστές και σε περίπου δύο χρόνια στις οθόνες τηλεοράσεων, «που θα μπορούν ακόμη και να τυλίγονται σε ρολό», αναφέρουν επιστήμονες της νανοτεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής Στέργιο Λογοθετίδη, στο πλαίσιο του προγράμματος OLAtronics που στοχεύει στην ανάπτυξη και ενσωμάτωση της τεχνολογίας παραγωγής εύκαμπτων ηλεκτρονικών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχει δημιουργηθεί φωτοβολταϊκή μεμβράνη, η οποία στο τέλος του χρόνου θα έχει εφαρμογή σε μικρές επιφάνειες και ηλεκτροχρωμικές οθόνες φωτισμού. Αυτές μελλοντικά θα αντικαταστήσουν τον κλασικό φωτισμό, καθώς θα εξοικονομούν ενέργεια σε ποσοστό 100%.

Αλλη εφαρμογή των εύκαμπτων οργανικών ηλεκτρονικών είναι το ηλεκτρονικό χαρτί, που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαβάζουμε την εφημερίδα. Ο αναγνώστης θα μπορεί να διαβάζει την εφημερίδα του, ξετυλίγοντας έναν λεπτό ηλεκτρονικό «πάπυρο» χαρτιού, με τρισδιάστατες πληροφορίες και εικόνες από το Διαδίκτυο.

Επίσης, θα έχουμε εύκαμπτες μπαταρίες και «έξυπνα» ρούχα, που θα ζεσταίνουν αυτόν που θα τα φορά, συλλέγοντας ηλιακή ενέργεια.

Ν.ΦΩΤ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: