Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

«Τους ποτίζουν νερό δηλητήριο»


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Δυόμισι χιλιάδες σπίτια στη Χαλκιδική υδροδοτούνται από παράνομες ιδιωτικές γεωτρήσεις, που στέλνουν στις βρύσες των καταναλωτών νερό με νιτρικά, αρσενικό και βαρέα μέταλλα, ανακοίνωσε χθες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι «νερουλάδες», μάλιστα, φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται τις γεωτρήσεις τους, πληρώνοντας φθηνό αγροτικό ρεύμα για άρδευση στη ΔΕΗ, αλλά πουλώντας το νερό για ύδρευση σε ολόκληρους οικισμούς!

«Η υπόθεση είναι παλιά», λέει στην «Ε» ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθηγητής Γ. Τσιότρας, που από τον περασμένο Οκτώβριο άνοιξε «μέτωπο» με τους ιδιοκτήτες των παράνομων γεωτρήσεων. Τότε, ύστερα από καταγγελία του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτή, κάλεσε τους εννιά μεγάλους «νερουλάδες» της Χαλκιδικής να εκδώσουν νόμιμες άδειες, ώστε να παρέχουν νερό μόνο για άρδευση και όχι για ύδρευση. Οπως διαπιστώθηκε ύστερα από έρευνα και επιτόπιους ελέγχους, μόνον επτά από τους εννέα είχαν κάποιες άδειες για την άρδευση μόλις 50 στρεμμάτων, και όχι για την υδροδότηση ολόκληρων οικισμών.

«Οταν αντιλήφθηκαν ότι θα πάψει η αυθαιρεσία, έφτιαξαν σωματείο για να οργανωθούν. Εχω απαγορεύσει τη χρήση του νερού αυτού για ύδρευση. Επειδή δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε οποιονδήποτε εκβιασμό και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, απειλές ότι από τις 10 Ιουλίου σταματά το έργο των υδρονομέων δεν μπορούν να έχουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Καμία ανάκληση απόφασης που προστατεύει την υγεία και τη ζωή του κοινωνικού συνόλου δεν πρόκειται να γίνει, εφόσον δεν διασφαλιστεί με τον πλέον απόλυτο τρόπο ότι το νερό που χορηγείται στους πολίτες είναι ασφαλές, έστω για συγκεκριμένες χρήσεις», ξεκαθαρίζει ο κ. Τσιότρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας, για εννιά συγκεκριμένες γεωτρήσεις, αναφέρεται ότι εντοπίστηκαν υψηλές ποσότητες αρσενικού, βορίου και νιτρικών στα ύδατα ή άλλα ήταν υφάλμυρα. Επίσης κάποιες στερούνταν άδειας ή το ιδοκτησιακό καθεστώς ήταν ασαφές. *

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: