Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Έκθεση τροφίμων Νικήτη 2009 στη Χαλκιδική


Για πρώτη φορά φέτος πρόκειται να πραγματοποιηθεί η έκθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων (τρόφιμα και τεχνήματα) «Νικήτη 2009» από 15 έως 19 Ιουλίου, η οποία θα λειτουργήσει στα πλαίσια του 39ου Διεθνούς Κολυμβητικού Διάπλου Τορωναίου Κόλπου στην παραλία Νικήτης, στη Χαλκιδική.

Την έκθεση διοργανώνουν η Ε.Ε.Ν.Ν. «ο Σίθων» και ο Σύλλογος Παραδοσιακού Οικισμού Παλιάς Νικήτης, με την τεχνική στήριξη του περιοδικού «Αγρόραμα».

Η Νικήτη 2009 γίνεται για τους παραγωγούς και μεταποιητές παραδοσιακών τροφίμων και τεχνημάτων αξιοποιώντας την ευκαιρία του Διεθνούς Κολυμβητικού Διάπλου Τορωναίου Κόλπου για να επικοινωνήσουν οι τοπικοί παραγωγοί φημισμένων αγροτικών προϊόντων με την τουριστική αγορά και τους καλοκαιρινούς επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής της Νικήτης, προωθώντας έτσι τις προϋποθέσεις για πολύπλευρη ανάπτυξη της ευρύτερη περιοχής.

Η έκθεση υποστηρίζεται από πολλούς τοπικούς φορείς και επαγγελματίες της περιοχής και χορηγούς, μεταξύ άλλων, την Νομαρχία Χαλκιδικής, τον δήμο Σιθωνίας, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Νικήτης «Μέλι Σίθων» και την ΕΑΣ Πολυγύρου. Στόχος της είναι να δείξει τον δυναμισμό των πολύ μικρών και μικρών παραγωγών τοπικών αγροτικών προϊόντων και συνεταιρισμών, οι οποίοι τυποποιούν, μεταποιούν και συσκευάζουν την παραγωγή τους, ώστε να είναι έτοιμη να διατεθεί στον τελικό καταναλωτή.

Οι πενθήμερες εκδηλώσεις περιλάμβάνουν: έκθεση παραδοσιακών προϊόντων (τροφίμων και τεχνημάτων) και υπηρεσιών, γευσιγνωσίες, συναυλίες, διαδραστικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους και ημερίδα «Ο ρόλος του ελαιόλαδου στην ελληνική γαστρονομία», την Πέμπτη, 16 Ιουλίου, 19:00 στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο, στον παραδοσιακό οικισμό της Νικήτης.

Την ημερίδα θα τιμήσει με ομιλία, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Κιλτίδης. Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία ελιάς και γλυκίσματος με ελαιόλαδο και μέλι. Το ίδιο βράδυ στην πλατεία του παλιού οικισμού Νικήτης θα πραγματοποιηθεί το παραδοσιακό «νυχτέρι».

Η ημερίδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την υποστήριξη του Γυμνάσιου και ΕΠΑ.Λ. Νικήτης και την χορηγία του Συλλόγου Γυναικών Νικήτης και την Typoma Μαδημένος Ο.Ε. καθώς και όλων των συντελεστών της Έκθεσης Παραδοσιακών Προϊόντων.

Παρόμοιες εκδηλώσεις γίνονται φέτος εκτός από την Νικήτη Χαλκιδικής (15 -19 Ιουλίου) και στην Κρύα Βρύση Πέλλας 26 – 30 Αυγούστου) και στα Μέγαρα Αττικής (11 - 12 Σεπτεμβρίου).

Πηγή: Agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια: