Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Πλημμύρες και καταστροφές από τα μπουρίνια



Εικόνες βιβλικής καταστροφής αφήνουν πίσω τους οι σφοδρές καλοκαιρινές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις που συνεχίζονται αδιάκοπα τις τελευταίες μέρες στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι στις πόλεις και τα χωριά της Β. Ελλάδας. Η φωτογραφία από την πλημμύρα στα Βρασνά Ασποβάλτας

Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έχουν ισοπεδωθεί σε Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Ροδόπη, Κοζάνη, Γρεβενά και Φλώρινα, ενώ στη Θεσσαλονίκη και σε άλλους νομούς πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, ολόκληροι οικισμοί μετατράπηκαν σε λίμνες, δρόμοι σε ορμητικά ποτάμια, και σε παραθαλάσσιες περιοχές θάλασσα και στεριά έγιναν ένα.

Για πολλοστή φορά τις τελευταίες μέρες «άνοιξαν οι ουρανοί» χθες το πρωί στη Θεσσαλονίκη, σε μια καταιγίδα που επέφερε χάος στη λειτουργία της πόλης, ενώ στην ύπαιθρο του νομού επέφερε μεγάλες καταστροφές.

Στην Ασπροβάλτα πλημμύρισαν δρόμοι, πλατείες και δεκάδες καταστήματα, ενώ στα Βρασνά ολόκληρη η παραλιακή περιοχή μετατράπηκε σε λιμνοθάλασσα. Κάτοικοι της περιοχής βρήκαν καταφύγιο σε πάρκο που έμεινε ως «νησίδα» στην πλημμύρα και απεγκλωβίστηκαν από την Πυροσβεστική.

Στον Νομό Σερρών η χθεσινή σφοδρή νεροποντή ήρθε να αποτελειώσει ό,τι άφησε όρθιο η προχθεσινή χαλαζόπτωση και ο πρώτος απολογισμός μετρά κατεστραμμένα χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι, ζαχαρότευτλα, καλαμπόκι, καπνά, πατάτες, φασολάκια, αμπέλια και ελαιόδεντρα.

Στον Δήμο Εμμανουήλ Παππά πλημμύρισε μεταξύ άλλων και το δημαρχιακό κατάστημα, ενώ κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε μέρος του επαρχιακού δικτύου. Αντίστοιχη εικόνα και στους Νομούς Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης, όπου καταστράφηκαν καπνά, ελιές, αμπέλια, αμυγδαλιές και σιτάρια.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες το φαινόμενο έπληξε τη Δυτική Μακεδονία, με ιδιαίτερη ένταση στον Νομό Φλώρινας, όπου καταστράφηκαν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής φασολιών στον Δήμο Πρεσπών.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: