Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

26 Ιουνίου ημέρα κατά των Ναρκωτικών



Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στον αγώνα που δίνουν οι χρήστες, οι οικογένειές τους και οι εργαζόμενοι στους τομείς πρόληψης και θεραπείας ενάντια στην μάστιγα των ναρκωτικών ουσιών. Τα μηνύματα από την παγκόσμια κοινότητα είναι ανησυχητικά: ποσότητες ναρκωτικών και το πλήθος χρηστών αυξάνονται.

Στη χώρα μας, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η λίστα αναμονής των χρηστών που περιμένουν να ενταχθούν στα προγράμματα απεξάρτησης. Αυτή η λίστα σήμερα περιλαμβάνει 5000 χρήστες, οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση να μπουν σε θεραπεία, που όμως ακόμα δεν έχει ανταποκριθεί η πολιτεία.

Μέσα στον τελευταίο χρόνο δημιουργήθηκαν έξι νέες μονάδες θεραπείας σε όλη τη χώρα, η μία εξ αυτών στην Αττική, περί τους 800 χρήστες εντάχθηκαν σε προγράμματα θεραπείας, όμως, οι νέες αιτήσεις καταφθάνουν καθημερινά

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Γ. Φωτεινόπουλος, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια υπολογίζουμε ότι θα απορροφήσουμε πλήρως τη λίστα αυτή.

Οι μετανάστες που κάνουν χρήση ναρκωτικών δεν μπορούν να κάνουν αίτηση για τη λίστα. Γι αυτούς η πολιτεία έχει εκδώσει ενημερωτικό υλικό σε τέσσερεις γλώσσες και ο ΟΚΑΝΑ τους παρέχει πρώτες βοήθειες στην ιατρική μονάδα της Γ' Σεπτεμβρίου. Επίσης, υπάρχει η γραμμή 1031 η οποία παρέχει υποστήριξη και πληροφορίες για αλλοδαπούς χρήστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: