Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Σκοπιανό Βγαίνει από την "κατάψυξη"

Βαλίτσες για νέο ταξίδι στην Ευρώπη ετοιμάζει ο Μάθιου Νίμιτς, ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τη μεθεπόμενη Δευτέρα θα βρίσκεται στη Γενεύη, προκειμένου να συναντηθεί με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, ενώ το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Σκόπια και Αθήνα.

Της Μαρούλας Πλήκα

Στο “ξεπάγωμα” της διαδικασίας των συνομιλιών για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπό τον ΟΗΕ βοήθησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο διαμήνυσε διακριτικά στον κ. Νίμιτς ότι θα ήταν καλό να συνεχίσει τις προσπάθειές του για την εξεύρεση λύσης. Αλλά δεν ήταν αυτή η μόνη παρότρυνση που δέχτηκε ο ειδικός διαμεσολαβητής. Και ευρωπαίοι ηγέτες ενόψει του κρίσιμου Δεκέμβρη, όπου οι 27 θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα αποδοθεί στα Σκόπια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επιθυμούν μέχρι τότε να έχει εξουδετερωθεί το “αγκάθι” της ονομασίας, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Μία μάλιστα από τις χώρες που πιέζουν για την προώθηση της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ είναι η Σουηδία, η οποία το επόμενο κρίσιμο διάστημα θα ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. και επί των ημερών της θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής που θα αξιολογήσει την πρόοδο των Σκοπίων, αλλά και τη συνέχεια της ενταξιακής προσπάθειας της Τουρκίας. Δύο θέματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας και άπτονται των εθνικών θεμάτων.

ΝΕΑ Ή ΙΔΙΑ ΔΕΣΜΗ ΙΔΕΩΝ;

Από διπλωματικούς κύκλους των Σκοπίων διαρρέει η πληροφορία ότι ο Μάθιου Νίμιτς θα μεταφέρει στις αποσκευές του νέα δέσμη ιδεών, κάτι το οποίο εκτιμούν ως “απίθανο” κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ. Θεωρούν πιο λογικό ο ειδικός διαμεσολαβητής να επαναλάβει τις προσπάθειές του από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν πριν από περίπου έξι μήνες, δηλαδή από την τελευταία του πρόταση, η οποία ως γνωστόν επικεντρωνόταν στο όνομα "Βόρεια Μακεδονία". Αφού ακούσει τις απόψεις των δύο διαπραγματευτών στη Γενεύη, θα ταξιδέψει το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου σε Σκόπια και Αθήνα, για να συζητήσει με τους ΥΠΕΞ και τις κυβερνήσεις των δύο κρατών.

Στο ενδιάμεσο διάστημα ενδέχεται να προκύψει και κάποια άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο περιθώριο των συνόδων του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ στην Κέρκυρα, οπότε θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα για τις διαθέσεις των δύο μερών και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις συνομιλίες. Βέβαιο θεωρείται ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να χαλαρώσει στο ελάχιστο τις “κόκκινες γραμμές” που έχει θέσει αναφορικά με τη συμβιβαστική λύση που προκρίνει, ενώ η εθνικιστική κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι, όπως έγραψε η “Μ”, έσπευσε τις προηγούμενες ημέρες να επαναδιατυπώσει τις ανιστόρητες και προκλητικές θέσεις της περί κατοχύρωσης της δήθεν "μακεδονικής" εθνότητας.

Πηγή: Μακεδονία

Είχαμε ασχοληθεί με το θέμα, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: