Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Απάτη-μαμούθ με πιστωτικές κάρτες



* 14 συλλήψεις σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

* Τα μέλη του κυκλώματος, τα πλοκάμια του οποίου απλώνονται σε όλο τον κόσμο, φέρονται ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έκαναν αγορές και αναλήψεις, η αξία των οποίων ξεπερνά, μέχρι στιγμής, το μισό εκατομμύριο ευρώ.

* Οι κάρτες-κλώνοι που κατασκεύαζε το κύκλωμα αντιστοιχούν σε κατόχους από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

* Οι έρευνες συνεχίζονται στη Θεσσαλονίκη για το ενδεχόμενο εμπλοκής ελλήνων καταστηματαρχών, οι οποίοι έκαναν μαζικές πωλήσεις στα μέλη του κυκλώματος και πληρώθηκαν με τις πλαστές πιστωτικές.


Του Κώστα Καντούρη

Πρωτοφανής σε μέγεθος απάτη με πιστωτικές κάρτες-κλώνους αποκαλύφτηκε χθες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, όπου αστυνομικοί του τμήματος δίωξης οικονομικών εγκλημάτων της Ασφάλειας έκαναν 14 συλλήψεις Σκοπιανών, Βουλγάρων και ενός Έλληνα. Τα πλοκάμια του κυκλώματος απλώνονται σε όλον τον κόσμο, καθώς θεωρείται το μεγαλύτερο που έχει δράσει σε όλη την Ευρώπη.

Με εκατοντάδες πλαστές πιστωτικές κάρτες, οι οποίες κατασχέθηκαν, τα μέλη του κυκλώματος φέρονται ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έκαναν αγορές και αναλήψεις στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, η αξία των οποίων ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς που έγιναν. “Τίναξαν την αγορά στον αέρα”, έλεγαν χαρακτηριστικά εισαγγελικές πηγές που συμμετείχαν στο χειρισμό της υπόθεσης, αφού τις κατ’ οίκον έρευνες συντόνιζαν τρεις εισαγγελείς από τη Θεσσαλονίκη και ένας από τη Χαλκιδική. Ενδεικτικό είναι πως μόνο από μία τράπεζα επιβεβαιώθηκαν συναλλαγές που φτάνουν τα 200.000 ευρώ, ενώ σε άλλη εκκρεμούσαν συναλλαγές ύψους 250.000 ευρώ και οι έρευνες για το οικονομικό μέγεθος της απάτης άρχισαν μόλις χθες.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χθες τα ξημερώματα από αστυνομικούς του τμήματος δίωξης οικονομικών εγκλημάτων σε δύο σπίτια στη Θεσσαλονίκη, σε ένα στα Νέα Μουδανιά και σε ένα στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής, όπου εντοπίστηκε το εργαστήριο κατασκευής πιστωτικών καρτών-κλώνων. Εκεί συνελήφθη 53χρονος Σκοπιανός, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος του κυκλώματος. Ακολούθησαν οι συλλήψεις των υπολοίπων 13 μελών του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων και τέσσερις γυναίκες. Οι συλληφθέντες έχει προγραμματιστεί να προσαχθούν σήμερα στον εισαγγελέα, αρμόδιο για υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων, Λάμπρο Τσόγκα, ο οποίος άλλωστε εποπτεύει το σχηματισμό της δικογραφίας.

Όπως αποκαλύφτηκε το κύκλωμα έχει συνεργούς σε όλον τον κόσμο, από τους οποίους ο 53χρονος κατηγορείται πως αγόραζε δεδομένα τραπεζικών καρτών που υποκλέπτονταν από τους πραγματικούς κατόχους είτε με τη μέθοδο του skimming, μέσω συσκευών που τοποθετούνται σε ΑΤΜ τραπεζών, είτε σε συνεργασία με καταστηματάρχες του εξωτερικού, που παρέδιδαν τους αριθμούς των καρτών. Αυτό επιβεβαιώθηκε τόσο από τον ίδιο, ο οποίος παραδέχτηκε τις πράξεις του στην προανακριτική του απολογία, όσο και από τα αποκόμματα επιταγών που έστελναν σε όλον τον κόσμο, για να αποπληρωθούν τα δεδομένα που αγόρασαν.

Οι έρευνες συνεχίζονται στη Θεσσαλονίκη για το ενδεχόμενο εμπλοκής ελλήνων καταστηματαρχών, οι οποίοι έκαναν μαζικές πωλήσεις στα μέλη του κυκλώματος και πληρώθηκαν με τις πιστωτικές κάρτες-κλώνους. Όπως προέκυψε, αγορές έγιναν μέχρι και από μεγάλα σουπερμάρκετ και άλλα καταστήματα και αφορούσαν κυρίως ηλεκτρικά είδη, τα οποία στη συνέχεια οι δράστες μεταπωλούσαν αποκομίζοντας τα κέρδη. Προτιμούσαν μάλιστα να χρησιμοποιούν την κάθε πλαστή κάρτα έως δύο φορές, για να μη γίνουν αντιληπτοί.

ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Με τα συγκεκριμένα δεδομένα κατασκεύαζαν εξολοκλήρου πλαστές πιστωτικές κάρτες. Στην κάρτα-κλώνο αποτυπωνόταν μέχρι και το λογότυπο της ξένης τράπεζας, όπως και ο διάγραμμα που φέρει. Το ειδικό μηχάνημα που χρησιμοποιούσαν, το οποίο κατασχέθηκε, κοστίζει 200.000 ευρώ! Σύμφωνα με όσα στοιχεία βρέθηκαν από τους αστυνομικούς στα τέσσερα σπίτια, τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν πλαστές ταυτότητες, τις οποίες προμηθεύονταν από βούλγαρους πλαστογράφους. Τα ονόματα των ταυτοτήτων αυτών, που είναι ελληνικές, βουλγαρικές, σκοπιανές, βελγικές και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αποτυπώνονταν στην πλαστή κάρτα, προκειμένου σε οποιονδήποτε έλεγχο καταστηματαρχών να μην κινήσουν υποψίες.

Η έρευνα επεκτείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, με δεδομένο πως τα πραγματικά θύματα της απάτης είναι κάτοχοι πιστωτικών καρτών σχεδόν απ’ όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έγιναν γνωστά στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης, οι κάρτες ανταποκρίνονται σε κατόχους από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και σχεδόν απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. “Το μέγεθος της απάτης είναι νωρίς να υπολογιστεί, αλλά έχουμε να κάνουμε με το μεγαλύτερο κύκλωμα σε όλη την Ευρώπη, ενώ μπορεί ακόμη μετά το σχηματισμό της δικογραφίας να προκύψουν και νέα στοιχεία από την αστυνομική έρευνα”, τόνισε στη “Μ” εισαγγελικός λειτουργός.


Θεσσαλονίκη: Πρώτη σε συλλήψεις

Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη σε όλη την Ευρώπη, όπου έχουν γίνει οι περισσότερες συλλήψεις πλαστογράφων καρτών, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν κυρίως της μέθοδο του skimming, υποκλέπτοντας αρχικά τα κρυφά στοιχεία των καρτών και κατασκευάζοντας κλώνους για να κάνουν αναλήψεις χρημάτων και αγορές προϊόντων.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν γίνονται πολλές συλλήψεις, παρότι υπάρχουν πολλές εικόνες δραστών, όπως αποτυπώνονται από τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης των τραπεζών την ώρα που τοποθετούν τους μηχανισμούς υποκλοπής στα ΑΤΜ. Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη από το 2007 έχουν γίνει 44 συλλήψεις από τις υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν.

Συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη

Υποθέσεις / Δράστες / Κάρτες / Ποσά

2007 / 3 / 10 / 304 / 115.000 ευρώ

2008 / 8 / 16 / 313 / 95.000 ευρώ

2009 / 3 / 18 / >500 / >500.000 ευρώ

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: