Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Στα έγκατα της γης για λίγο νεράκι



Στα έγκατα της γης, σε βάθος 450 μέτρων, αναζητούν νερό για να πιουν οι κάτοικοι και οι τουρίστες, αλλά και για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους οι παραγωγοί, σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής.

Στον τρίτο, από πλευράς λειψυδρίας, νομό της χώρας (μετά τα νησιά) τα υδάτινα αποθέματα υποχωρούν κατά 2,5 μέτρα ετησίως, λόγω της τεράστιας και διαρκώς αυξανόμενης κατανάλωσης νερού για άρδευση των καλλιεργειών και ύδρευση των χιλιάδων κατοικιών.

Ενδεικτικό της δραματικής μείωσης των υδάτινων αποθεμάτων είναι το ότι σε πολλές από τις 4.000 και πλέον νόμιμες γεωτρήσεις που υπάρχουν στο νομό, ενώ πριν από 15 - 20 χρόνια το βάθος τους δεν ξεπερνούσε τα 100 - 120 μέτρα, σήμερα (σε παραθαλάσσιες κυρίως περιοχές, όπως η Καλλικράτεια) φτάνει ακόμη και τα 450 μέτρα.

Πάνω από 40 εκ. κυβικά μέτρα νερού καταναλώνονται ετησίως στη Χαλκιδική μόνο για την ύδρευση των κατοίκων και των θερινών επισκεπτών, ενώ για τις αρδεύσεις των καλλιεργειών απαιτούνται περισσότερα από 100 εκ. κ.μ. νερού.

Οπως ισχύει και στις περισσότερες περιοχές της χώρας, στη Χαλκιδική η μεγαλύτερη ποσότητα νερού δε χρησιμοποείται για το 1.000.000 του πληθυσμού τους θερινούς μήνες, καθώς το 86% της ποσότητας χρησιμοποιείται για αρδευτικούς σκοπούς και μόνο το 14% για οικιακή χρήση (ύδρευση, πότισμα κήπων, πλύσιμο, πισίνες κ.ά.)

«Ο υδροφόρος ορίζοντας στη Χαλκιδική υποχωρεί, κατά μέσο όρο, κατά 2,5 μέτρα το χρόνο, ενώ στις παραλιακές περιοχές το νερό γίνεται υφάλμυρο. Από τις καταναλώσεις το 86% - 87% πηγαίνει στην άρδευση καλλιεργειών και το 13% - 14% για ύδρευση και άλλες χρήσεις από τους πολίτες. Εχουμε προχωρήσει σε συστάσεις προς τους παραγωγούς για μείωση της σπατάλης, το πότισμα με σταγόνες ή υπόγεια δίκτυα που απαιτεί το 25% των ποσοτήτων νερού και την αλλαγή των υδατοβόρων καλλιεργειών. Για την ύδρευση υπεύθυνοι είναι οι δήμοι, που πρέπει να προνοούν ώστε να έχουν το καλοκαίρι το νερό που χρειάζονται. Τα προβλήματα πιστεύουμε ότι θα λυθούν με τα τρία φράγματα - ταμιευτήρες νερού (Χαβρία, Ολύνθου, Γοματίου), για τα οποία έχουν προχωρήσει οι μελέτες και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Πάντως, πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δε θα έχουμε προβλήματα έλλειψης νερού», τόνισε ο αρμόδιος αντινομάρχης Χαλκιδικής, Δημήτριος Τζηρίτης.

Η μεγαλύτερη κατανάλωση νερού

Σύμφωνα με τις καταγραφές και τις εκτιμήσεις των δήμων, μόνο για τις ανάγκες ύδρευσης των κατοίκων και των τουριστών, η μεγαλύτερη ποσότητα νερού καταναλώνεται ετησίως στη Ν. Καλλικράτεια, με 17.500.000 κυβικά μέτρα. Ακολουθούν οι δήμοι Ν. Μουδανιών με 6.450.000 κ.μ., Πολυγύρου με 3.450.000 κ.μ., Παλλήνης με 1.400.000 κ.μ., Σιθωνίας με 1.300.000 κ.μ. (ο δήμος Κασσάνδρας δεν έδωσε στοιχεία, όμως εκτιμάται περίπου στα 1,5 - 1,8 εκ. κ.μ.), Σταγείρων - Ακάνθου με 1.000.000 κ.μ., Ορμύλιας με 820.000 κ.μ., Τορώνης με 420.00 κ.μ. κ.ά.

Στις νόμιμες γεωτρήσεις, για άρδευση των καλλιεργειών πρώτος είναι ο δήμος Πολυγύρου με περίπου 1.000 γεωτρήσεις, ενώ ανάλογος αριθμός γεωτρήσεων (άνω των 1.000) υπάρχει και στο δήμο Ορμύλιας, όπου μέχρι πρόσφατα δεν απαιτούνταν άδεια, λόγω της επάρκειας υδάτων στην περιοχή. Ακολουθούν οι δήμοι Ν. Μουδανιών με 655 γεωτρήσεις, Τρίγλιας με 320, Σταγείρων - Ακάνθου με 200, ενώ οι υπόλοιποι δήμοι έχουν μικρότερο αριθμό γεωτρήσεων (π.χ. ο δήμος Παλλήνης έχει 153 κ.λπ.).

Οι γεωτρήσεις φτάνουν σε πολύ μεγάλο βάθος σε περιοχές όπως η Πορταριά, το Λάκκωμα και η Καλλικράτεια, όπου επίσης το νερό είναι υφάλμυρο. Τα προβλήματα έλλειψης νερού παρουσιάζονται περισσότερο έντονα σε όλη τη δυτική πλευρά του νομού (Καλλικράτεια, Μουδανιά, Κασσάνδρα, Παλλήνη).

Απαγόρευση γεωτρήσεων

Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης νερού, η νομαρχία Χαλκιδικής εφιστά την προσοχή των παραγωγών για την εφαρμογή της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης (η οποία ισχύει για όλη τη χώρα) με την οποία επιβάλλεται η περιορισμένη χρήση των αρδευτικών συστημάτων, τις θερμές ώρες της ημέρας, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Οπως έχει διαπιστωθεί, με την άρδευση κατά τη διάρκεια της ημέρας το 40% του νερού εξατμίζεται πριν πέσει στο έδαφος, ενώ το 20% που πέφτει εξατμίζεται πριν απορροφηθεί από αυτό, με συνέπεια να προκύπτουν απώλειες ύδατος άνω του 50%. Το μέτρο ισχύει από τις 23 Ιουνίου μέχρι και τις 8 Αυγούστου.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: