Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Η πρωτοβουλία Νίμιτς σκοντάφτει στο... «μακεδονικό κοστούμι»



Η αντίστροφη μέτρηση για την εκδήλωση νέας πρωτοβουλίας στο Σκοπιανό ξεκινά σήμερα με τις συνομιλίες που θα έχει στη Γενεύη ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος θα έχει απέναντι τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Το διάστημα 6-8 Ιουλίου ο κ. Μ. Νίμιτς θα επισκεφθεί τα Σκόπια και την Αθήνα προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις κυβερνήσεις για τις προθέσεις τους. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ο σχεδιασμός των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει κορύφωση των διεργασιών το Σεπτέμβριο, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Κατά τις ίδιες πηγές, είναι ανησυχητική η προσπάθεια της ΠΓΔΜ να κεφαλαιοποιήσει την άδεια που εξασφάλισε από την Αθήνα για την άφιξη του ΥΠΕΞ κ. Α. Μιλόσοσκι στην Κέρκυρα, για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ το επόμενο Σαββατοκύριακο, με αεροσκάφος που θα φέρει το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις ο κ. Μιλόσοσκι έκανε επίδειξη ειρωνείας, λέγοντας ότι θα φοράει κοστούμι στη φόδρα του οποίου θα αναγράφεται επίσης το συνταγματικό όνομα της χώρας του, γιατί είναι εγχώριας προέλευσης, και αναρωτήθηκε αν αυτό επιτρέπεται από την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, διπλωμάτες που υπηρετούν στο εξωτερικό δέχονται συγχαρητήρια από ξένους συναδέλφους τους που, λόγω της απόφασης για το «μακεδονικό» αεροσκάφος, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι επίκειται άμεσα συμβιβασμός.

Απορία

Εμπειροι πρέσβεις θέτουν το ερώτημα πώς την επόμενη φορά η ελληνική διπλωματία θα διαμαρτυρηθεί αν σε κάποια διεθνή συνάντηση το ταμπελάκι γράφει «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αντί για FYROM, όταν η ίδια η Αθήνα δείχνει ανοχή στη χρήση αυτού του ονόματος. Ανησυχία υπάρχει στο υπουργείο Εξωτερικών και για τον κίνδυνο «σκοπιανοποίησης» της Συνόδου του ΟΑΣΕ, δηλαδή μονοπώλησης του ενδιαφέροντος των ξένων ΜΜΕ από το αεροσκάφος που θα μεταφέρει τον κ. Μιλόσοσκι, ο οποίος έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με την ομόλογό του κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: