Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Ο νέος ανδριάντας Καραμανλή στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Ο νέος ανδριάντας Καραμανλή στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Με απόφαση του δήμου θα ανεγερθεί άγαλμα υπερφυσικών διαστάσεων στην Αριστοτέλους

Tου Δημητρη Ρηγοπουλου

Αυτή η πόλη δεν πλήττει ποτέ. Αν δεν είναι η διαμόρφωση της πλατείας Αριστοτέλους θα είναι ο Λευκός Πύργος κι αν δεν είναι ο Λευκός Πύργος θα είναι το νέο Δημαρχείο. Κι αν δεν είναι το νέο Δημαρχείο θα είναι ο... Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ενας νέος γύρος αντιπαραθέσεων έχει ανοίξει τους τελευταίους μήνες στη Θεσσαλονίκη με αφορμή, αυτή τη φορά, την πρόθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης να χωροθετήσει στον άξονα της οδού Αριστοτέλους (ανάμεσα στις οδούς Τσιμισκή και Μητροπόλεως) ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ύψους πέντε και πλέον μέτρων, μαζί με το βάθρο.

H τοπική αρχιτεκτονική κοινότητα αντέδρασε στη χωροθέτησή του. Θεωρούν ότι η τοποθέτηση μιας κατασκευής αυτής της κλίμακας θίγει τον άξονα της Αριστοτέλους, τον πιο αξιόλογο δημόσιο χώρο της πόλης. Ετσι ήρθε φυσιολογικά η αρνητική εισήγηση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας που αντιπρότεινε εναλλακτικές λύσεις (στη Νέα Παραλία, έργο, άλλωστε, του ίδιου του Κωνσταντίνου Καραμανλή) ή στον περίβολο του υπό ανέγερση νέου Δημαρχείου. Η εισήγηση, ωστόσο, μειοψήφησε στο τοπικό αρχαιολογικό συμβούλιο, το οποίο και ενέκρινε τα σχέδια του Δήμου Θεσσαλονίκης με την πρόβλεψη να «χαμηλώσει» το συνολικό ύψος κάτω από τα 5,50 μέτρα.

Για τη φιλοτέχνηση της σύνθεσης προκηρύχθηκε πανελλήνιος καλλιτεχνικός διαγωνισμός τον οποίο κέρδισε ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος. Οπως περιγράφεται στην πρότασή του, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παρουσιάζεται «ευθυτενής, αγέρωχος, κλασικός και κομψός, σε στάση σχεδόν κούρου, η οποία και τον χαρακτήριζε». Με το αριστερό του χέρι εμφανίζεται να ακουμπά στο έδρανο του Κοινοβουλίου, πάνω στο οποίο υπάρχει μία εικονογραφημένη παράσταση από τον αρχαίο ελληνικό μύθο με την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία. Στο δεξί χέρι κρατά τη συνθήκη της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα δύο κείμενα που φιλοξενούμε, γραμμένα από γνωστές προσωπικότητες της πόλης, δείχνουν ότι η διαμάχη συνεχίζεται χωρίς ίχνη εκτόνωσης.

Link Κειμένου 1: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100002_23/05/2009_315724

Link Κειμένου 2: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100003_23/05/2009_315723

Πηγή: Καθημερινή


Θέλουν να στήσουν άγαλμα φαραωνικό 6 μέτρων μαζί με τη βάση στην καρδιά της Θεσσαλονίκης! Δεν μπορούσαν να το στήσουν σε ανθρώπινες διαστάσεις;

Ο Καραμανλής κολοσός της Ρόδου στην Αριστοτέλους!

Ε όχι... μας ρώτησαν; Γι' αυτό πληρώνουν δημοτικά τέλη όλοι οι Θεσσαλονικείς;

Πόσο θα κοστίσει το τέρας που στήνουν;

Να το πληρώσει από την τσέπη του ο φαιδρός Παπαγεωργόπουλος και να το στήσει στη βίλα του στο Πανόραμα ή στο χωριό του.

Όχι στο φαραωνικό άγαλμα στο κέντρο της πόλης.

Ο Καραμανλής δεν είναι αποδεκτός από ολόκληρο τον Ελληνικό λαό για να στήσουν τέτοιο άγαλμα. Άμα θέλουν γιγαντιαίο άγαλμα να το πληρώσουν από την τσέπη τους, να μην το πληρώσουν οι δημότες της Θεσσαλονίκης.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο παπαγεωργόπουλος να το βάλει στον κώλο του το άγαλμα που γέμισε όλη τη Θεσσαλονίκη με αηδίες και μας κοροιδεύουν όλοι οι τουρίστες. ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!!!!!

Τα Ανήλια είπε...

Αγαπητοί φίλοι να είστε πιο ήπιοι στους χαρακτηρισμούς για να μην αναγκαστούμε να σβήσουμε σχόλια. Μπορείτε να εκφράζεστε πιο ήπια.