Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013
Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος
Θα ήθελα να ξεκινήσω σήμερα και να αναφερθώ στην επικαιρότητα, ξεκινώντας κάπως «ανορθόδοξα»: Θυμίζοντάς σας κάποια αποσπάσματα από την ιδρυτική διακήρυξή της Παράταξής μας! Πριν 39 χρόνια, τέτοιες μέρες, δημοσιεύτηκε, στις 4 Οκτωβρίου του 1974 η ιδρυτική αυτή διακήρυξη. Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μέσα στη διπλή δίνη μιας εθνικής και μιας διεθνούς κρίσης, θεμελίωνε το Κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα. Για πρώτη φορά γινόταν αυτό τόσο στέρεα και ανθεκτικά, όπως αποδείχθηκε όλα τα επόμενα χρόνια…
Ανέφερε, λοιπόν, τότε η ιδρυτική μας διακήρυξη κατά λέξη:
«Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το Έθνος με τον Λαό. Την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της. Την Πολιτεία με τους Πολίτες της. Την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία. Την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό. Την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη».
Με λίγα λόγια, μεστά και περιεκτικά, αυτή ήταν η ιδεολογική μας ταυτότητα. Τότε και παραμένει και σήμερα.
Είναι ένα κήρυγμα ενότητας, μια που το Έθνος ταυτίζεται με το Λαό.
Είναι ένα κήρυγμα Πατριωτισμού, μια που η Πατρίδα ταυτίζεται με τους ανθρώπους της.
Κήρυγμα Εθνικής Αξιοπρέπειας και Δημοκρατίας, μια που η Εθνική Ανεξαρτησία ταυτίζεται με τη Λαϊκή Κυριαρχία.
Αλλά είναι και ένα ανεπανάληπτο μάθημα Δημοκρατίας, πάντα επίκαιρο, μια που η Πολιτική Ελευθερία ταυτίζεται με την Έννομη τάξη και με την Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Μια πρώτη παρατήρηση: 39 χρόνια αργότερα, αυτές οι διαπιστώσεις παραμένουν το ίδιο επίκαιρες όπως τότε!
Ίσως μάλιστα, σήμερα να είναι ακόμα περισσότερο επίκαιρες απ’ όσο τότε…
Ας επαναλάβω το τελευταίο: η παράταξή μας ταυτίζει «την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και με την Κοινωνική Δικαιοσύνη».
Προσέξτε: η Έννομη Τάξη, δηλαδή η τήρηση των νόμων και ο σεβασμός των θεσμών σε μια Δημοκρατία, μαζί με την Κοινωνική Δικαιοσύνη, ταυτίζονται με την Πολιτική Ελευθερία! Μ’ άλλα λόγια δεν μπορεί να υπάρξει Πολιτική Ελευθερία και Δημοκρατία χωρίς Νομιμότητα και Δικαιοσύνη!
Αυτές είναι οι ξεκάθαρες υποθήκες της Παράταξής μας. Αυτές είναι οι σαφέστατες υποθήκες κάθε Δημοκρατίας η οποία θέλει να λειτουργεί και να αντέχει. Αυτές οφείλουμε να συνεχίζουμε, να υπερασπιζόμαστε και να εμπλουτίζουμε.
Έλεγε, όμως, κι άλλα η ιδρυτική μας διακήρυξη τότε. Διαβάζω μόνο δύο ακόμα φράσεις:
Μιλώντας για τη Δημοκρατία - τρείς μόλις μήνες μετά την κατάρρευση της δικτατορίας – ανέφερε η διακήρυξη ρητά:
«…το θαυμάσιο και ευαίσθητο [αυτό] πολίτευμα είναι δύσκολο στην εφαρμογή του. Και προϋποθέτει ειδικές συνθήκες, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να ανθίσει και να καρποφορήσει…».
Και εξηγεί ποιες είναι αυτές οι «ειδικές συνθήκες»:
«…το ήπιο πολιτικό κλίμα, τα ήμερα πολιτικά ήθη και θεσμοί που να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες συνθήκες του τόπου μας».
Συμπέρασμα πρώτο: η Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς νομιμότητα και δικαιοσύνη. Και η Δημοκρατία δεν μπορεί να σταθεί χωρίς ήπιο πολιτικό κλίμα.
Συμπέρασμα δεύτερο: Όσοι παραβιάζουν την νομιμότητα, υπονομεύουν τη Δημοκρατία. Κι όσοι καλλιεργούν την ένταση και δυναμιτίζουν το ήπιο πολιτικό κλίμα, δυναμιτίζουν και τη Δημοκρατία.
Πάντα! Αλλά πολύ περισσότερο σε εποχές κρίσης και σε στιγμές όξυνσης…
Να το θυμόμαστε αυτό, γιατί είναι υποχρέωσή μας απέναντι στη Δημοκρατία.
Να το θυμόμαστε τέλος, γιατί αν παρουσιάστηκαν κάποια εκφυλιστικά φαινόμενα, είναι ακριβώς γιατί αυτές οι υποθήκες Καραμανλή έτειναν να ξεχαστούν: Η έννοια της νομιμότητας έγινε πολύ «ελαστική», για να το πω ευγενικά. Όπως και η εφαρμογή των νόμων, σε πολλές περιπτώσεις, «χαλάρωσε» ανεπίτρεπτα.
Και ειδικά στις μέρες μας, το ήπιο πολιτικό κλίμα δυναμιτίζεται από πολλές πλευρές. Κι αυτό δημιουργεί ένταση που οδηγεί σε περισσότερη ένταση. Και πυροδοτεί ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Που είναι υποχρέωσή μας να αποθαρρύνουμε και να ελέγξουμε. Και να το κάνουμε με δημοκρατικό τρόπο.
Γιατί αν ανεχθούμε την παρανομία, δηλαδή την υπονόμευση της έννομης Τάξης, τότε καταλύεται και η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία. Καμιά ανοχή λοιπόν στην παρανομία!
Πολύ περισσότερο καμιά ανοχή σε πράξεις βίας που όχι μόνο είναι παράνομες, αλλά πυροδοτούν και περισσότερη βία!
Και να μην ενθαρρύνουμε την ένταση, που οδηγεί κι αυτή σε κλιμάκωση της βίας.
Μ’ άλλα λόγια, πρέπει να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της έντασης που οδηγεί στη βία και το φαύλο κύκλο της βίας που οδηγεί σε κλιμάκωση της έντασης και σε περισσότερη βία.
Το φαινόμενο των νέο-ναζί στην Ελλάδα είναι παράδοξο, είναι ντροπή και είναι θανάσιμος κίνδυνος για τη Χώρα και τη Δημοκρατία μας.
Είναι παράδοξο γιατί η Χώρα αυτή υπέφερε τα πάνδεινα από τους Ναζί πριν εβδομήντα χρόνια. Υπήρξαν οι χειρότεροι τύραννοι που γνώρισε ποτέ αυτός ο τόπος. Κι είναι αληθινά εξοργιστικό να εμφανίζονται σήμερα θαυμαστές και οπαδοί τους στην Πατρίδα μας.
Είναι επικίνδυνο για τη Δημοκρατία μας, γιατί δεν την απειλούν μόνο στα λόγια. Την απειλούν και έμπρακτα. Δημιουργούν «τάγματα εφόδου». Τρομοκρατούν, βιαιοπραγούν και σκοτώνουν. Κι αυτό δεν το ανεχόμαστε!
Τους αντιμετωπίζουμε όπως τους αξίζει: ως εγκληματίες! Και η Δικαιοσύνη έχει τώρα το λόγο.
Είναι ακόμα και επικίνδυνοι για τη χώρα: Διότι τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, και η Ελλάδα αρχίζει να αναγνωρίζεται από όλους ως προπύργιο σταθερότητας σε αυτήν την ταραγμένη περιοχή μας, η παρουσία των Νεοναζί στο πολιτικό σκηνικό, εκθέτει διεθνώς τη χώρα.
Τώρα που θέλουμε - και τώρα που πια μπορούμε - να αναβαθμίσουμε τη θέση της Ελλάδας, η παρουσία τους και μόνο έχει μία τάση να μας απομονώνει ξανά!
Πρέπει να τελειώνουμε μαζί τους.
Ο καθένας βεβαίως γνωρίζει, ότι η μακροχρόνια ύφεση με την τεράστια ανεργία που έφερε, τα ανεξέλεγκτα κύματα λαθρομεταναστών και η βαθμιαία χαλάρωση της νομιμότητας, όλα αυτά συνδυάστηκαν μεταξύ τους και επέτρεψαν να εμφανιστεί αυτό το φαινόμενο.
Κι αν θέλουμε να το εξαλείψουμε πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα:
Να είμαστε αμείλικτοι με τους ίδιους τους νεοναζί σήμερα, να δείξουμε απόλυτη αυστηρότητα, δηλαδή μηδενική ανοχή, σε κάθε παρανομία τους.
Και ταυτόχρονα να εξαλείψουμε και τα αίτια που τους δημιούργησαν.
Κι αυτά ακριβώς κάνουμε: Μετά το έγκλημα στο Κερατσίνι, η Πολιτεία έδειξε ένα πρόσωπο πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι ως πρόσφατα. Κινήθηκε αμέσως, μέσα σε λίγες ώρες συνέλαβε το δράστη, του απήγγειλε κατηγορίες, έψαξε για συνεργούς του, απήγγειλε και σε εκείνους κατηγορίες! Κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει ποτέ ως τώρα σε τέτοιες πράξεις εγκληματικής βίας.
Επίσης κάναμε ό,τι δεν είχε γίνει ποτέ σε χώρα της Ευρώπης: Η Δικαιοσύνη συνέλαβε, απέδωσε κατηγορίες και προφυλάκισε βουλευτές που ενέχονται σε υποθέσεις βίας.
Κι όλα αυτά έγιναν με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο! Φάνηκε, δηλαδή, ότι υπάρχει ήδη επαρκές νομικό οπλοστάσιο από τη Δημοκρατία μας που επιτρέπει στην Πολιτεία να την προστατέψει τη Δημοκρατία και να προστατέψει και τη δημοκρατική νομιμότητα. Εκείνο που έλειπε ήταν η Πολιτική βούληση!
Και τώρα δείξαμε ότι υπάρχει πλέον και Πολιτική βούληση. Κι αυτό είναι σημαντικό βήμα προς τα μπρός.
Να θυμόμαστε κάτι ακόμα:
Η Δημοκρατία πολεμάει τους εχθρούς τους και θα τους νικήσει τους εχθρούς της. Αλλά δεν πρέπει ποτέ να γίνεται όμοια με τους εχθρούς της!
Η Δημοκρατία θα εξαντλήσει την αυστηρότητά της απέναντι σε όσους την υπονομεύουν, ό,τι κάνει θα το κάνει μέσα στα συνταγματικά πλαίσια, μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. Και όποιος διαφυλάσσει τη νομιμότητα οφείλει να τη σέβεται.
Άλλωστε, αυτό είναι και το ηθικό πλεονέκτημα της Δημοκρατίας. Διαφυλάσσει τα δικαιώματα ακόμα και των εχθρών της! Αλλά το ότι σεβόμαστε τα δικαιώματά τους, δεν σημαίνει ότι ανεχόμαστε τις παράνομες δραστηριότητές τους.
Αυτό λοιπόν είναι το στρατηγικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση, και για την οριστική, να θέλετε, και πλήρη εξάλειψη αυτού του φαινομένου του νεοναζιστικού.
Πρώτον, απόλυτη αυστηρότητα απέναντί τους. Μηδενική ανοχή! Αν αποδειχθεί το κατηγορητήριο και αν αποκαλυφθούν ως εγκληματική οργάνωση, θα υποστούν τις βαρύτατες συνέπειες. Και στο μεταξύ θα ανασταλεί η χρηματοδότησή τους. Όπως θα αποκαλυφθούν και όλοι οι αφανείς χρηματοδότες τους. Για να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός ποιοι από πίσω, ενώ ήξεραν, τους στήριζαν…
Άλλωστε, και ανεξάρτητα από τα γεγονότα της επικαιρότητας, πρόθεσή μας είναι, στα πλαίσια των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσουμε, να τεθεί σε νέες βάσεις διαφάνειας, το μεγάλο ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων, αυτό που λέμε το «πολιτικό χρήμα» .
Δεύτερον, πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση για την εφαρμογή των νόμων. Προς κάθε κατεύθυνση. Και όπου χρειαστεί, ενίσχυση του νομοθετικού μας οπλοστασίου.
Αλλά δεν θα συσσωρεύουμε ανεφάρμοστους νόμους για να ξεγελάμε την συνείδησή μας. Θα εφαρμόζουμε πλήρως τους νόμους που υπάρχουν κι όπου χρειαστεί θα προσθέτουμε και νέα νομικά όπλα. Η πολιτική βούληση ήταν για μένα το μεγάλο κενό το οποίο υπήρχε. Στο τελευταίο μου διάγγελμα είχα πει ότι η Δημοκρατία είναι πιο ισχυρή απ’ ό,τι πιστεύουν οι εχθροί της. Διαθέτει το νομικό οπλοστάσιο να τους αντιμετωπίσει. Και τώρα έχουμε αποδείξει ότι υπάρχει και πολιτική βούληση.
Τρίτον, παράλληλη εξάλειψη των αιτίων που έχουν βοηθήσει να γεννηθεί αυτό το φαινόμενο.
Η ύφεση ήδη ξεπερνιέται. Και πολύ σύντομα θα μετατραπεί σε ανάκαμψη.
Η ανεργία ήδη ανακόπτεται. Και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει να μειώνεται.
Αλλά στο μεταξύ υπάρχει πόνος, αγωνία. Δεν θα αφήσουμε αυτά τα συναισθήματα να γίνουν απελπισία που σπρώχνει μια, έστω και μικρή, μερίδα του κόσμου στον εξτρεμισμό.
Η λαθρομετανάστευση έχει ανακοπεί! Ήδη έχουν αρχίσει οι επαναπατρισμοί. Για πρώτη φορά τη χρονιά που πέρασε αυτοί που έφυγαν από την Ελλάδα, οι παράνομοι, είναι σημαντικά περισσότεροι από εκείνους που ήρθαν στην Ελλάδα...
Αλλά χρειαζόμαστε και τη βοήθεια των εταίρων μας και των συμμάχων μας για να πολλαπλασιαστούν οι επαναπατρισμοί. Μόνο τότε θα νιώσει πραγματική ανακούφιση η κοινωνία.
Και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή - πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους και να καυτηριάζουμε την Ευρώπη γι’ αυτό – δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενιαία Ευρωπαϊκή Πολιτική για τη λαθρομετανάστευση. Το αποτέλεσμα είναι οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου- Μάλτα, Κύπρος, Ισπανία, Ιταλία- να είναι οι χώρες που αντιμετωπίζουν τώρα τεράστια κοινωνική πίεση. Και πρώτη ανάμεσά τους είναι η Ελλάδα.
Και σημειώνονται και, όπως είδατε, ανθρωπιστικές τραγωδίες όπως πριν λίγα εικοσιτετράωρα με το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας, όπου χάθηκαν εκατοντάδες ζωές λαθρομεταναστών.
Μόνο αν υπάρξουν κίνητρα και διευκολύνσεις για μαζικούς επαναπατρισμούς, θα σταματήσουν αυτά τα «καραβάνια των απελπισμένων».
Οφείλουμε και μπορούμε ως Ευρώπη να θωρακίσουμε πλήρως τα σύνορά μας. Και οφείλουμε και μπορούμε ως Ευρώπη να δώσουμε προοπτικές και ελπίδα σε αυτούς τους λαούς να παραμείνουν στις χώρες τους. Και όλα αυτά αποτελούν στόχο της Ελληνικής Προεδρίας που αρχίζει το Γενάρη. Και θα αποτελέσουν – το έχω ήδη συμφωνήσει με τον Ιταλό Πρωθυπουργό κ. Letta - στόχο και της Ιταλικής Προεδρίας που ακολουθεί το επόμενο εξάμηνο του 2014. Δηλαδή, στόχο για ένα χρόνο, που θα το παλέψουμε το θέμα αυτό!
Η λαθρομετανάστευση δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Απλώς επιτρέπει - και πρέπει να το λέμε στα ίσια - να ανθεί το πιο αποτρόπαιο εμπόριο: το εμπόριο των ανθρώπων, που λέγεται δουλεμπόριο! Επιτρέπει οι δουλέμποροι να θησαυρίζουν. Και μεταφέρει τις ταραχές από τα πιο αποσταθεροποιημένα μέρη της γης, σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.
Η λαθρομετανάστευση, λοιπόν, έχει αρχίσει κι αυτή να αντιμετωπίζεται. Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας κι άλλων πόλεων έχει ήδη αρχίσει να βελτιώνεται. Κι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο…
Και τέλος, θα έλεγα ότι και η χαλάρωση των νόμων έχει αναστραφεί. Η αστυνόμευση είναι πλέον πολύ πιο αποτελεσματική. Ορμητήρια εγκληματιών και κουκουλοφόρων εντοπίζονται και εξουδετερώνονται.
Κάποιοι ενοχλούνται, κάποιοι γκρινιάζουν. Ας ενοχλούνται και ας γκρινιάζουν. Εμείς προχωρούμε!
Κι όσο ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι το αίσθημα ασφαλείας, που πρέπει να έχει ένας πολίτης για να είναι ελεύθερος στον τόπο του, επιστρέφει και ότι η νομιμότητα αποκαθίσταται, τόσο- κατά την άποψη μου- και οι νεοναζί θα απομονώνονται.
Φίλες και φίλοι,
Αυτή είναι η στρατηγική μας ως προς το ζήτημα αυτό.
Δεν αφορά όσα ΘΑ κάνουμε. Αφορά εκείνα που κάνουμε ήδη!
Δεν είναι μόνο λόγια. Είναι έργα που ελάχιστοι θεωρούσαν πιθανά μέχρι και προ ολίγων εβδομάδων ακόμα.
Να θυμάστε:
Η Δημοκρατία δεν διώκει το φρόνημα. Διώκει τις πράξεις.
Η Δημοκρατία εγγυάται την Ελευθερία όλων, αλλά δεν ανέχεται κανενός την παρανομία!
Η Δημοκρατία δεν εξυπηρετείται από νόμους ανεφάρμοστους. Αλλά από την πολιτική βούληση να εφαρμόζονται οι νόμοι που υπάρχουν όταν παραβιάζεται η νομιμότητα.
Και τέλος η Δημοκρατία απαιτεί ήπιο πολιτικό κλίμα, όχι ένταση που πυροδοτεί νέα κύματα βίας.
Κι εδώ δεν αναφέρομαι σε καμία «θεωρία δύο άκρων».
Κι εγώ, προσωπικά, κάνω πολιτική, δεν ασχολούμαι με «θεωρίες».
Αναφέρομαι, όμως, σε μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα:
Παραβιάσεις της νομιμότητας δεν έγιναν μόνο από τη Χρυσή Αυγή.
Έγιναν κι από άλλους.
Εγκληματική βία δεν ασκήθηκε μόνο στο Πέραμα.
Ασκήθηκε, για παράδειγμα και στον εμπρησμό της Marfin.
Και εδώ η ευθύνη όλων είναι να καταγγέλλουν κάθε μορφή βίας.
Κανένας δεν πρέπει να την καλύπτει. Κανένας δεν πρέπει να τη νομιμοποιεί. Και έχουν και ευθύνη για κάτι άλλο.
Ευθύνη έχουν όλοι να αποδοκιμάζουν κάθε εγκληματική πράξη.
Όχι να τρέχουν ομαδικά ως μάρτυρες υπεράσπισης σε δίκες δολοφόνων.
Και σε μία πραγματική Δημοκρατία, ευθύνη έχουν ακόμα όλοι να συγκρατούν και τη φραστική βία που καμιά φορά κλιμακώνεται σε συγκρούσεις. Όχι να πυροδοτούν τις εντάσεις μετά από το οποιοδήποτε γεγονός.
Μη ξεχνάμε ότι η Αθήνα κάηκε μια φορά μετά από μια τραγική δολοφονία.
Και τότε δεν υπήρχε αυτή η κρίση αυτή η ανεργία…
Ξέρετε τι θα συνέβαινε αν αφήναμε να καεί ξανά η Αθήνα;
Μπορεί να το φανταστεί ο καθένας μόνος του.
Για αυτό οφείλουμε όλοι να πάρουμε τις ευθύνες μας.
Όπως αναφέρει και η ιδρυτική μας διακήρυξη, η Δημοκρατία υπονομεύεται χωρίς ήπιο κλίμα.
Και κάτι ακόμα: Κοιτάξτε, αυτό που είναι αληθινά απαράδεκτο και επικίνδυνο, είναι η θεωρία ότι τάχα υπάρχει η «καλή και κακή βία»! Ότι οι παραβιάσεις της νομιμότητας και οι εγκληματικές πράξεις στις Σκουριές, για παράδειγμα, είναι τάχα «καλές», επαινετές και ηθικές, γιατί πρόκειται, τάχα, για «λαϊκούς αγώνες»! Αυτά δεν λέγονται πουθενά, σε καμιά σύγχρονη δημοκρατική χώρα, σε οποιοδήποτε μέρος της γης.
Και ρωτάει ο καθένας: δεν πρέπει άραγε να τιμωρηθούν και οι υπαίτιοι της Marfin; Δεν πρέπει οι υπαίτιοι να λογοδοτήσουν για τα έκτροπα στις Σκουριές;
Δεν θα αποφανθείτε ούτε εσείς, ούτε εγώ. Υπάρχει η Δικαιοσύνη. Αλλά σίγουρα δεν υπάρχει κανένας που να τα θεωρεί όλα αυτά «δικαιολογημένα».
Αν θέλει κάποιος να είναι κόμμα δημοκρατικής ευθύνης, δεν μπορεί να επικαλείται την «καλή και την κακή βία».
Τι θα πει «κόμμα δημοκρατικής ευθύνης»; Θα πει πως όσες διαφωνίες και να έχουν αυτά τα «κόμματα δημοκρατικής ευθύνης» μεταξύ τους για τη διακυβέρνηση της Χώρας, όλοι θα πρέπει να συμφωνούν στην τήρηση της νομιμότητας και στην προστασία των θεσμών.
Εύχομαι όλα τα κόμματα να δείχνουν πάντα αυτή τη δημοκρατική ευθύνη. Και καλώ όλα τα κόμματα από κοινού να στηρίξουμε τη νομιμότητα και τους θεσμούς. Να στηρίξουμε τη Δημοκρατία. Χωρίς υποσημειώσεις. Χωρίς διγλωσσία. Χωρίς «ναι μεν αλλά»…
Και μια τελική παρατήρηση:
Η Ελλάδα σταθερά, βήμα-βήμα, την κρίση την ξεπερνάει. Το αναγνωρίζουν αυτό όλοι. Εντός κι εκτός Ευρώπης. Το αναγνωρίζει ο διεθνής Τύπος, την αναγνωρίζουν όλοι οι ξένοι Οργανισμοί, διεθνείς οίκοι, διεθνείς τράπεζες.
Μέχρι πριν λίγο, κάποιοι αμφισβητούσαν ότι την επόμενη χρονιά θα αρχίσει η ανάκαμψη. Τώρα αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Και αν θέλετε στατιστικά, οικονομοτεχνικά, να πάρετε το τέλος του πρώτου τετραμήνου με το τέλος του δεύτερου τετραμήνου θα δείτε ότι μεταξύ των δύο τελευταίων στατιστικών ορίων, υπάρχει για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια μια ελάχιστη άνοδος του ΑΕΠ.
Μέχρι πριν λίγο, αμφισβητείτο από πολλούς ότι η ανεργία θα φρενάρει και θα αρχίσει να μειώνεται. Τώρα ελάχιστοι το αμφισβητούν.
Και μέχρι προ ολίγου, κάποιοι αμφισβητούσαν ότι θα βγάλουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Και τώρα δεν το αμφισβητεί κανείς.
Μέχρι πριν λίγο, κάποιοι έκαναν ότι δεν καταλαβαίνουν κιόλας τι θα πει «πρωτογενές πλεόνασμα». Τώρα όλοι ξέρουν τι θα πει: Θα πει να στεκόμαστε στα πόδια μας, να μην έχουμε ανάγκη κάθε τόσο από δανεικά, και να αρχίσουμε να ανακτάμε τον έλεγχο.
Αλλάζουμε, λοιπόν, την πορεία της Χώρας. Αυτό ήδη φάνηκε προς τα έξω. Πολύ σύντομα θα φανεί και προς τα μέσα.
Ήδη δηλαδή φάνηκε στους αριθμούς. Σε λίγο θα φανεί και στην πραγματική οικονομία για να το νιώσει και ο τελευταίος.
Τη στιγμή αυτή – επειδή ακριβώς είναι κρίσιμη στιγμή – ακούγονται και κάποια «φάλτσα». Για λόγους διαπραγματευτικού ελιγμού ή για λόγους διαφωνιών ανάμεσα σε άλλους - διαφωνιών που δεν θα επιτρέψουμε να εμπλέξουν την Ελλάδα - αυτή η εικόνα κάποιες στιγμές γίνεται «θολή»...
Δεκάδες δημοσιεύματα που καταδεικνύουν την αδιαμφισβήτητη πρόοδο της χώρας περνάνε απαρατήρητα. Και αρκεί ένα μόνο δημοσίευμα που δημιουργεί αμφιβολίες, για να προκαλέσει «θόρυβο» μέσα στην Ελλάδα.
Για να σας πω ένα παράδειγμα: Το χρέος το ελέγξαμε! Το κουρέψαμε όσο δεν έχει κουρευτεί ποτέ χρέος στα παγκόσμια χρονικά. Κόψαμε πάνω από 125 δισεκατομμύρια άμεσα και άλλα 20 περίπου έμμεσα, δηλαδή από μειώσεις τόκων ως το 2020!
Τώρα υπάρχει μια συζήτηση για τη «βιωσιμότητα του χρέους» μας που αφορά γύρω στα 11 δισεκατομμύρια ως το 2020! Αυτή είναι η συζήτηση που γίνεται...
Έχουμε κόψει κοντά στα 150 δισ. και τώρα γίνεται ο μεγάλος «θόρυβος» για τα 11. Για τα οποία, όμως, έχουν υποσχεθεί οι εταίροι μας ότι θα μας διευκολύνουν με κάθε τρόπο, έτσι κι αλλιώς. Εφ’ όσον, δηλαδή, πιάσουμε τα πλεονάσματα, που ήδη πιάνουμε.
Έχουμε νικήσει τον Ωκεανό και ορισμένοι κοντεύουν να πνιγούν στη σκάφη!
Χθες πάλι διαδόθηκε η φήμη – για πολλοστή φορά – ότι μας ζητούν «νέα μέτρα». Το έχουμε πει τόσες φορές: Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα! Τώρα βγήκε και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ και είπε ότι δεν προβλέπονται για την Ελλάδα, ούτε θα ζητηθούν από την Ελλάδα νέα οριζόντια μέτρα, δηλαδή περικοπές μισθών, συντάξεων κλπ. Ταυτόχρονα η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι.
Γιατί; Μα γιατί απλούστατα πιάνουμε τους στόχους του δημοσιονομικού πλεονάσματος. Βέβαια, σε κάποιους αυτό δεν αρέσει.
Φαίνεται πως κάποιοι δεν θέλουν να επιτύχει η Ελλάδα!
Φαίνεται πως κάποιοι αμφισβητούν την επιτυχία της Ελλάδας, τώρα που την αναγνωρίζουν ακόμα και οι πιο σκληροί επικριτές της μέχρι και πριν από ένα χρόνο…
Κάποιοι ακούν τη λέξη «επιτυχία» , να το πω όπως το αισθάνομαι, και αφρίζουν!
Και κάνουν ό,τι μπορούν να την αποδομήσουν…
Προσέξτε: Όπως η θεωρία της «καλής και της κακής βίας» τελικά πυροδοτεί τη βία και τον εξτρεμισμό, έτσι και το να αμφισβητείς κάθε επιτυχία της χώρας σου, είναι σαν να καλλιεργείς την απελπισία και να σπρώχνεις τον κόσμο στον εξτρεμισμό.
Δεν αμφισβητούν μόνο την επιτυχία της Χώρας. Τη φοβούνται κιόλας! Διότι πολιτική δεν έχουν, προτάσεις δεν έχουν, υπευθυνότητα δεν έχουν, το μόνο που τους έχει απομείνει είναι να εύχονται να αποτύχει η χώρα και να πάνε χαμένες οι θυσίες του Ελληνικού λαού. Εμείς το χατίρι αυτό δε θα τους το κάνουμε.
Η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα – και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και οικονομικά και πολιτικά – η πρόοδος αυτή αναγνωρίζεται απ’ όλο και περισσότερους και σε λίγο θα φανεί, σας το είπα και πριν και μέσα στη χώρα. Και για τα πολύ πρόσφατα, θα μας κάνει μια σύντομη ενημέρωση αμέσως μετά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Τώρα είμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο:
Κάποιοι, για μιαν ακόμα φορά προανήγγειλαν «εξέγερση» τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη. Μας έλεγαν δημόσια ότι η κυβέρνηση θα πέσει από το λαό που θα βγει στους δρόμους να τη ρίξει! Κι επειδή ο λαός δεν έδειχνε τη σημασία που έπρεπε κατά αυτούς, δεν τους έδινε δηλαδή σημασία, προσπάθησαν να ανακηρύξουν την εξέγερσή τους στα σχολεία! Και μάλιστα την πρώτη μέρα του αγιασμού στα σχολεία.
Βέβαια, «εξέγερση» δεν έγινε, ούτε αυτή τη φορά! Όπως δεν έγινε ούτε τον περασμένο Ιούνιο, ούτε την άνοιξη, όπου πάλι την είχαν προαναγγείλει και πάλι…
Κυκλοφόρησε και η φήμη ότι δήθεν ετοιμάζουμε «εκλογικό αιφνιδιασμό». Το έλεγαν και παλαιότερα και διαψεύστηκαν!
Μόνο που τότε το έλεγαν επειδή πίστευαν, ίσως, ότι η κυβέρνησή μας θα κατέρρεε…
Τώρα λένε το αντίθετο: ότι η κυβέρνησή μας έχει το «πειρασμό» να πάει σε εκλογές γιατί έχει το πλεονέκτημα σε σχέση με το λαό.
Εμείς όμως, θα τους διαψεύσουμε και πάλι! Ορίζοντας της πολιτικής αυτής της Κυβέρνησης είναι η τετραετία και σκοπεύουμε να την εξαντλήσουμε. Διότι όντως τα πράγματα πάνε καλύτερα, και στο μέλλον θα πάνε πολύ καλύτερα.
Αυτά όλα τα πληρώσαμε στο παρελθόν πολύ ακριβά και δεν θα αφήσουμε κανέναν να ανακόψει αυτή την πορεία σταθερότητας της χώρας. Ο λαός θα μας κρίνει όχι τώρα που τα πράγματα αρχίζουν κάπως να φτιάχνουν, αλλά όταν θα έχουμε βγει και από την κρίση και από τα Μνημόνια οριστικά.
Ήδη η θέση της Ελλάδας διεθνώς αναβαθμίζεται. Μετά από δύο επισκέψεις που έκανα στις ΗΠΑ τους τελευταίους δύο μήνες και μια επίσκεψη στο Ισραήλ, μπορώ να σας πω ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται πια πηγή αστάθειας όπως συνέβαινε πέρσι τέτοιον καιρό. Τώρα πλέον η Ελλάδα θεωρείται προπύργιο περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας σε όλη την περιοχή της.
Αυτό το ρόλο αναδεικνύουμε προς κάθε κατεύθυνση. Σε αυτό το ρόλο της χώρας μας αποφασίζουν όλο και περισσότεροι να επενδύσουν κορυφαίοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, αλλά και Έλληνες. Αυτό μας βοηθά να ξεπεράσουμε την κρίση ακόμα γρηγορότερα. Και να πετύχουμε μια διεθνή παρουσία πολύ πιο αναβαθμισμένη απ’ ό,τι είχαμε εδώ και πολλά χρόνια.
Αλλά για να γίνεις πραγματικά «προπύργιο σταθερότητας και ασφάλειας» πρέπει και η ίδια η Ελλάδα να είναι σταθερή ως χώρα και ασφαλής ως κοινωνία!
Δεν μπορεί εδώ μέσα να παραλύουμε κάθε μέρα την πόλη ή να μπλοκάρουμε νόμιμες επενδύσεις κι ύστερα να τρέχουμε στο διεθνή περίγυρο να αναζητούμε ρόλους. Δεν μπορεί εδώ μέσα να συζητάμε αυτονόητα θέματα, γιατί είναι αυτονόητο το ζήτημα της δημοκρατικής νομιμότητας, της ανταγωνιστικότητας.
Αυτονόητο! Γίνεται διαγωνισμός ποιος συμπεριφέρεται πιο ανταγωνιστικά ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Πρώην κομμουνιστικές, νυν κομμουνιστικές, καθόλου κομμουνιστικές, όπως και να το δείτε. Γίνεται διαγωνισμός ανταγωνιστικότητας. Αυτονόητο! Και εμείς το έχουμε αναγάγει σε μέγα θέμα. Και αυτό συζητάμε. Συζητάμε για την εξωστρέφεια. Συζητάμε για το αν πρέπει ή όχι να υπάρχει ανάπτυξη, όταν όλα αυτά έχουν λυθεί από άλλες δημοκρατίες, σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορείς μετά να περιμένεις να διαδραματίσεις σημαντικό ρόλο στην περιοχή σου αν έχεις τέτοιες απόψεις.
Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί συμμαχητές,
Το κόμμα μας, θέλω να πω, ότι προχωρά, επίσης, σε κάτι πολύ σημαντικό. Στην ανανέωση και στον εκσυγχρονισμό του.
Θα κάνουμε τολμηρά και αποφασιστικά βήματα.
Αλλάζουμε τη φιλοσοφία με την οποία λειτουργούσε ως κόμμα η ΝΔ. Μεταρρυθμίζουμε το Κόμμα μας σε ένα σύγχρονο πολιτικό οργανισμό στα πρότυπα των μεγάλων κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης.
Ευέλικτο, ικανό να παράγει πολιτικές στοχευμένες και κυρίως σε άμεση σύνδεση με την κοινωνία.
Σπάμε τα στεγανά και φέρνουμε στις Νομαρχιακές Οργανώσεις ανθρώπους απευθείας από την κοινωνία και την αγορά.
Στόχος είναι να εξειδικεύσουμε τις πολιτικές μας και να αποκτήσουμε ισχυρότερη πρόσβαση και παρέμβαση στις τοπικές κοινωνίες.
Δημιουργούμε τομείς θεματικούς, ώστε να δώσουμε κίνητρα σε καταξιωμένους επαγγελματικά και κοινωνικά ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους.
Συγχωνεύουμε οργανώσεις που δεν λειτουργούν και ενισχύουμε όσες πραγματικά έχουν κόσμο, δράση και παρέμβαση.
Δίνουμε βάρος στο συντονισμό σε επίπεδο Περιφέρειας προκειμένου όμοροι νομοί να προχωρούν μεταξύ τους σε συνέργειες, όταν αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα.
Ανοιγόμαστε και καλλιεργούμε σχέσεις με κοινωνικά δίκτυα και γενικότερα κάνουμε την κοινωνία συμμέτοχο των πολιτικών των δικών μας.
Νοικοκυρεύουμε, δηλαδή, το σπίτι μας. Είναι ώρα αλλαγών, μεταρρυθμίσεων παντού. Στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα και βεβαίως και στον πολιτικό μας οργανισμό.
Θα σας μιλήσει λίγο αργότερα γι’ αυτά αναλυτικά ο Ανδρέας.
Το κόμμα μας ετοιμάζεται ακόμα και για μεγάλες θεσμικές αλλαγές μέσα από τη Βουλή. Με την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και πέρα απ’ αυτήν. Όπως η διαφάνεια, η ψήφος των μεταναστών (ομογενών), που πρέπει και αυτό να έρθει. Αλλάζουμε τα πάντα αλλά κάνουμε βήμα-βήμα τις κινήσεις αυτές, σταθεροποιώντας παράλληλα τη χώρα μετά από μια κρίση πρωτοφανή. Και δίνουμε ταυτόχρονα τη μάχη για τη στερέωση της Δημοκρατίας και για την εξουδετέρωση των εχθρών της.
Και σας θέλω αυτή τη δύσκολη στιγμή όλους ενωμένους!
Ο λαός περιμένει από μας να τον βγάλουμε από την κρίση. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν έχουμε τα μέτωπά μας ανοιχτά προς αυτούς που κάνουν ό,τι μπορούν για να ξανακυλήσουμε στην κρίση.
Η παράταξή μας είναι ο στυλοβάτης της Δημοκρατίας. Αυτή θεμελίωσε τη Δημοκρατία το 1974. Και αυτή η παράταξη την περιφρουρεί σήμερα. Αυτή έδειξε αποφασιστικότητα να τα βάλει με τους εχθρούς της και τότε και τώρα. Αυτή η παράταξη θα κάνει το καθήκον της ως το τέλος.
Πάνε οι εποχές που μας καλούσαν να απολογηθούμε για όλα.
Εμείς χτίζουμε τη νέα Ελλάδα, διαφυλάσσουμε τη Δημοκρατία, τους θέλουμε όλους δίπλα μας.
Και δεν έχουμε λόγο να απολογηθούμε σε κανέναν!
Σας θέλω, λοιπόν, όλους ενωμένους, όλους υπερήφανους για την παράταξή μας, για την κληρονομιά της και - κυρίως - για το έργο το οποίο επιτελεί σήμερα.
Και ο λαός μας, μας θέλει ενωμένους, να περιφρουρούμε τη Δημοκρατία και τη Νομιμότητα και τη Δικαιοσύνη. Και γι’ αυτά θα μας κρίνει.
Ο λαός μας δεν θα μας κρίνει με τα μέτρα και τα κριτήρια των αντιπάλων μας.
Θα μας κρίνει με τα μέτρα και τα κριτήρια τα δικά μας.
Και ο λαός γνωρίζει ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι μονοπώλιο της Αριστεράς.
Όπως και η Ασφάλεια δεν είναι μονοπώλιο της Δεξιάς.
Και τα δύο τι είναι; Είναι υποχρεώσεις της Δημοκρατίας προς κάθε Έλληνα πολίτη.
Και ο λαός δεν περιμένει από μας να γίνουμε κάτι διαφορετικό από εκείνο που λέει η ιδρυτική μας διακήρυξη. Μας ελέγχει και μας επικρίνει, που ίσως αφήσαμε να ξεφύγει η Χώρα απ’ αυτά. Και μας ζητά να επανέλθουμε σε αυτά.
Χωρίς μισόλογα. Χωρίς ενοχές. Χωρίς συμπλέγματα.
Γιατί ο λαός περιμένει από μια Δημοκρατία
«Που ταυτίζει το Έθνος με τον Λαό.
Την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της.
Την Πολιτεία με τους Πολίτες της.
Την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία.
Την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη».
Και σήμερα, κυρίως, την Ανάπτυξη με την κοινωνική μέριμνα.
Όταν η έννομη τάξη διασαλεύεται, περιμένει ο λαός να απαντάμε! Και να αντιδρούμε.
Όταν κάποιοι προσπαθούν να ανακόψουν την έξοδό μας από την κρίση και το Μνημόνιο, περιμένει να απαντούμε. Να αντιδρούμε.
Όταν κάποιοι υπερασπίζονται ή ωραιοποιούν κάποιες μορφές παρανομίας, περιμένει να απαντούμε...
Το ξαναλέω: Ο λαός δεν θα μας κρίνει με τα κριτήρια των αντιπάλων μας. Θα μας κρίνει με τα δικά μας κριτήρια.
Με τα κριτήρια που εμείς οι ίδιοι έχουμε βάλει στην ιδρυτική μας διακήρυξη. Αρκεί να φανούμε αντάξιοι.
Και θα φανούμε αντάξιοι.
Αυτή είναι σήμερα η υπόσχεσή μας προς τον Ελληνικό Λαό.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος
Θα ήθελα να ξεκινήσω σήμερα και να αναφερθώ στην επικαιρότητα, ξεκινώντας κάπως «ανορθόδοξα»: Θυμίζοντάς σας κάποια αποσπάσματα από την ιδρυτική διακήρυξή της Παράταξής μας! Πριν 39 χρόνια, τέτοιες μέρες, δημοσιεύτηκε, στις 4 Οκτωβρίου του 1974 η ιδρυτική αυτή διακήρυξη. Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μέσα στη διπλή δίνη μιας εθνικής και μιας διεθνούς κρίσης, θεμελίωνε το Κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα. Για πρώτη φορά γινόταν αυτό τόσο στέρεα και ανθεκτικά, όπως αποδείχθηκε όλα τα επόμενα χρόνια…
Ανέφερε, λοιπόν, τότε η ιδρυτική μας διακήρυξη κατά λέξη:
«Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το Έθνος με τον Λαό. Την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της. Την Πολιτεία με τους Πολίτες της. Την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία. Την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό. Την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη».
Με λίγα λόγια, μεστά και περιεκτικά, αυτή ήταν η ιδεολογική μας ταυτότητα. Τότε και παραμένει και σήμερα.
Είναι ένα κήρυγμα ενότητας, μια που το Έθνος ταυτίζεται με το Λαό.
Είναι ένα κήρυγμα Πατριωτισμού, μια που η Πατρίδα ταυτίζεται με τους ανθρώπους της.
Κήρυγμα Εθνικής Αξιοπρέπειας και Δημοκρατίας, μια που η Εθνική Ανεξαρτησία ταυτίζεται με τη Λαϊκή Κυριαρχία.
Αλλά είναι και ένα ανεπανάληπτο μάθημα Δημοκρατίας, πάντα επίκαιρο, μια που η Πολιτική Ελευθερία ταυτίζεται με την Έννομη τάξη και με την Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Μια πρώτη παρατήρηση: 39 χρόνια αργότερα, αυτές οι διαπιστώσεις παραμένουν το ίδιο επίκαιρες όπως τότε!
Ίσως μάλιστα, σήμερα να είναι ακόμα περισσότερο επίκαιρες απ’ όσο τότε…
Ας επαναλάβω το τελευταίο: η παράταξή μας ταυτίζει «την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και με την Κοινωνική Δικαιοσύνη».
Προσέξτε: η Έννομη Τάξη, δηλαδή η τήρηση των νόμων και ο σεβασμός των θεσμών σε μια Δημοκρατία, μαζί με την Κοινωνική Δικαιοσύνη, ταυτίζονται με την Πολιτική Ελευθερία! Μ’ άλλα λόγια δεν μπορεί να υπάρξει Πολιτική Ελευθερία και Δημοκρατία χωρίς Νομιμότητα και Δικαιοσύνη!
Αυτές είναι οι ξεκάθαρες υποθήκες της Παράταξής μας. Αυτές είναι οι σαφέστατες υποθήκες κάθε Δημοκρατίας η οποία θέλει να λειτουργεί και να αντέχει. Αυτές οφείλουμε να συνεχίζουμε, να υπερασπιζόμαστε και να εμπλουτίζουμε.
Έλεγε, όμως, κι άλλα η ιδρυτική μας διακήρυξη τότε. Διαβάζω μόνο δύο ακόμα φράσεις:
Μιλώντας για τη Δημοκρατία - τρείς μόλις μήνες μετά την κατάρρευση της δικτατορίας – ανέφερε η διακήρυξη ρητά:
«…το θαυμάσιο και ευαίσθητο [αυτό] πολίτευμα είναι δύσκολο στην εφαρμογή του. Και προϋποθέτει ειδικές συνθήκες, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να ανθίσει και να καρποφορήσει…».
Και εξηγεί ποιες είναι αυτές οι «ειδικές συνθήκες»:
«…το ήπιο πολιτικό κλίμα, τα ήμερα πολιτικά ήθη και θεσμοί που να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες συνθήκες του τόπου μας».
Συμπέρασμα πρώτο: η Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς νομιμότητα και δικαιοσύνη. Και η Δημοκρατία δεν μπορεί να σταθεί χωρίς ήπιο πολιτικό κλίμα.
Συμπέρασμα δεύτερο: Όσοι παραβιάζουν την νομιμότητα, υπονομεύουν τη Δημοκρατία. Κι όσοι καλλιεργούν την ένταση και δυναμιτίζουν το ήπιο πολιτικό κλίμα, δυναμιτίζουν και τη Δημοκρατία.
Πάντα! Αλλά πολύ περισσότερο σε εποχές κρίσης και σε στιγμές όξυνσης…
Να το θυμόμαστε αυτό, γιατί είναι υποχρέωσή μας απέναντι στη Δημοκρατία.
Να το θυμόμαστε τέλος, γιατί αν παρουσιάστηκαν κάποια εκφυλιστικά φαινόμενα, είναι ακριβώς γιατί αυτές οι υποθήκες Καραμανλή έτειναν να ξεχαστούν: Η έννοια της νομιμότητας έγινε πολύ «ελαστική», για να το πω ευγενικά. Όπως και η εφαρμογή των νόμων, σε πολλές περιπτώσεις, «χαλάρωσε» ανεπίτρεπτα.
Και ειδικά στις μέρες μας, το ήπιο πολιτικό κλίμα δυναμιτίζεται από πολλές πλευρές. Κι αυτό δημιουργεί ένταση που οδηγεί σε περισσότερη ένταση. Και πυροδοτεί ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Που είναι υποχρέωσή μας να αποθαρρύνουμε και να ελέγξουμε. Και να το κάνουμε με δημοκρατικό τρόπο.
Γιατί αν ανεχθούμε την παρανομία, δηλαδή την υπονόμευση της έννομης Τάξης, τότε καταλύεται και η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία. Καμιά ανοχή λοιπόν στην παρανομία!
Πολύ περισσότερο καμιά ανοχή σε πράξεις βίας που όχι μόνο είναι παράνομες, αλλά πυροδοτούν και περισσότερη βία!
Και να μην ενθαρρύνουμε την ένταση, που οδηγεί κι αυτή σε κλιμάκωση της βίας.
Μ’ άλλα λόγια, πρέπει να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της έντασης που οδηγεί στη βία και το φαύλο κύκλο της βίας που οδηγεί σε κλιμάκωση της έντασης και σε περισσότερη βία.
Το φαινόμενο των νέο-ναζί στην Ελλάδα είναι παράδοξο, είναι ντροπή και είναι θανάσιμος κίνδυνος για τη Χώρα και τη Δημοκρατία μας.
Είναι παράδοξο γιατί η Χώρα αυτή υπέφερε τα πάνδεινα από τους Ναζί πριν εβδομήντα χρόνια. Υπήρξαν οι χειρότεροι τύραννοι που γνώρισε ποτέ αυτός ο τόπος. Κι είναι αληθινά εξοργιστικό να εμφανίζονται σήμερα θαυμαστές και οπαδοί τους στην Πατρίδα μας.
Είναι επικίνδυνο για τη Δημοκρατία μας, γιατί δεν την απειλούν μόνο στα λόγια. Την απειλούν και έμπρακτα. Δημιουργούν «τάγματα εφόδου». Τρομοκρατούν, βιαιοπραγούν και σκοτώνουν. Κι αυτό δεν το ανεχόμαστε!
Τους αντιμετωπίζουμε όπως τους αξίζει: ως εγκληματίες! Και η Δικαιοσύνη έχει τώρα το λόγο.
Είναι ακόμα και επικίνδυνοι για τη χώρα: Διότι τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, και η Ελλάδα αρχίζει να αναγνωρίζεται από όλους ως προπύργιο σταθερότητας σε αυτήν την ταραγμένη περιοχή μας, η παρουσία των Νεοναζί στο πολιτικό σκηνικό, εκθέτει διεθνώς τη χώρα.
Τώρα που θέλουμε - και τώρα που πια μπορούμε - να αναβαθμίσουμε τη θέση της Ελλάδας, η παρουσία τους και μόνο έχει μία τάση να μας απομονώνει ξανά!
Πρέπει να τελειώνουμε μαζί τους.
Ο καθένας βεβαίως γνωρίζει, ότι η μακροχρόνια ύφεση με την τεράστια ανεργία που έφερε, τα ανεξέλεγκτα κύματα λαθρομεταναστών και η βαθμιαία χαλάρωση της νομιμότητας, όλα αυτά συνδυάστηκαν μεταξύ τους και επέτρεψαν να εμφανιστεί αυτό το φαινόμενο.
Κι αν θέλουμε να το εξαλείψουμε πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα:
Να είμαστε αμείλικτοι με τους ίδιους τους νεοναζί σήμερα, να δείξουμε απόλυτη αυστηρότητα, δηλαδή μηδενική ανοχή, σε κάθε παρανομία τους.
Και ταυτόχρονα να εξαλείψουμε και τα αίτια που τους δημιούργησαν.
Κι αυτά ακριβώς κάνουμε: Μετά το έγκλημα στο Κερατσίνι, η Πολιτεία έδειξε ένα πρόσωπο πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι ως πρόσφατα. Κινήθηκε αμέσως, μέσα σε λίγες ώρες συνέλαβε το δράστη, του απήγγειλε κατηγορίες, έψαξε για συνεργούς του, απήγγειλε και σε εκείνους κατηγορίες! Κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει ποτέ ως τώρα σε τέτοιες πράξεις εγκληματικής βίας.
Επίσης κάναμε ό,τι δεν είχε γίνει ποτέ σε χώρα της Ευρώπης: Η Δικαιοσύνη συνέλαβε, απέδωσε κατηγορίες και προφυλάκισε βουλευτές που ενέχονται σε υποθέσεις βίας.
Κι όλα αυτά έγιναν με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο! Φάνηκε, δηλαδή, ότι υπάρχει ήδη επαρκές νομικό οπλοστάσιο από τη Δημοκρατία μας που επιτρέπει στην Πολιτεία να την προστατέψει τη Δημοκρατία και να προστατέψει και τη δημοκρατική νομιμότητα. Εκείνο που έλειπε ήταν η Πολιτική βούληση!
Και τώρα δείξαμε ότι υπάρχει πλέον και Πολιτική βούληση. Κι αυτό είναι σημαντικό βήμα προς τα μπρός.
Να θυμόμαστε κάτι ακόμα:
Η Δημοκρατία πολεμάει τους εχθρούς τους και θα τους νικήσει τους εχθρούς της. Αλλά δεν πρέπει ποτέ να γίνεται όμοια με τους εχθρούς της!
Η Δημοκρατία θα εξαντλήσει την αυστηρότητά της απέναντι σε όσους την υπονομεύουν, ό,τι κάνει θα το κάνει μέσα στα συνταγματικά πλαίσια, μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. Και όποιος διαφυλάσσει τη νομιμότητα οφείλει να τη σέβεται.
Άλλωστε, αυτό είναι και το ηθικό πλεονέκτημα της Δημοκρατίας. Διαφυλάσσει τα δικαιώματα ακόμα και των εχθρών της! Αλλά το ότι σεβόμαστε τα δικαιώματά τους, δεν σημαίνει ότι ανεχόμαστε τις παράνομες δραστηριότητές τους.
Αυτό λοιπόν είναι το στρατηγικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση, και για την οριστική, να θέλετε, και πλήρη εξάλειψη αυτού του φαινομένου του νεοναζιστικού.
Πρώτον, απόλυτη αυστηρότητα απέναντί τους. Μηδενική ανοχή! Αν αποδειχθεί το κατηγορητήριο και αν αποκαλυφθούν ως εγκληματική οργάνωση, θα υποστούν τις βαρύτατες συνέπειες. Και στο μεταξύ θα ανασταλεί η χρηματοδότησή τους. Όπως θα αποκαλυφθούν και όλοι οι αφανείς χρηματοδότες τους. Για να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός ποιοι από πίσω, ενώ ήξεραν, τους στήριζαν…
Άλλωστε, και ανεξάρτητα από τα γεγονότα της επικαιρότητας, πρόθεσή μας είναι, στα πλαίσια των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσουμε, να τεθεί σε νέες βάσεις διαφάνειας, το μεγάλο ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων, αυτό που λέμε το «πολιτικό χρήμα» .
Δεύτερον, πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση για την εφαρμογή των νόμων. Προς κάθε κατεύθυνση. Και όπου χρειαστεί, ενίσχυση του νομοθετικού μας οπλοστασίου.
Αλλά δεν θα συσσωρεύουμε ανεφάρμοστους νόμους για να ξεγελάμε την συνείδησή μας. Θα εφαρμόζουμε πλήρως τους νόμους που υπάρχουν κι όπου χρειαστεί θα προσθέτουμε και νέα νομικά όπλα. Η πολιτική βούληση ήταν για μένα το μεγάλο κενό το οποίο υπήρχε. Στο τελευταίο μου διάγγελμα είχα πει ότι η Δημοκρατία είναι πιο ισχυρή απ’ ό,τι πιστεύουν οι εχθροί της. Διαθέτει το νομικό οπλοστάσιο να τους αντιμετωπίσει. Και τώρα έχουμε αποδείξει ότι υπάρχει και πολιτική βούληση.
Τρίτον, παράλληλη εξάλειψη των αιτίων που έχουν βοηθήσει να γεννηθεί αυτό το φαινόμενο.
Η ύφεση ήδη ξεπερνιέται. Και πολύ σύντομα θα μετατραπεί σε ανάκαμψη.
Η ανεργία ήδη ανακόπτεται. Και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει να μειώνεται.
Αλλά στο μεταξύ υπάρχει πόνος, αγωνία. Δεν θα αφήσουμε αυτά τα συναισθήματα να γίνουν απελπισία που σπρώχνει μια, έστω και μικρή, μερίδα του κόσμου στον εξτρεμισμό.
Η λαθρομετανάστευση έχει ανακοπεί! Ήδη έχουν αρχίσει οι επαναπατρισμοί. Για πρώτη φορά τη χρονιά που πέρασε αυτοί που έφυγαν από την Ελλάδα, οι παράνομοι, είναι σημαντικά περισσότεροι από εκείνους που ήρθαν στην Ελλάδα...
Αλλά χρειαζόμαστε και τη βοήθεια των εταίρων μας και των συμμάχων μας για να πολλαπλασιαστούν οι επαναπατρισμοί. Μόνο τότε θα νιώσει πραγματική ανακούφιση η κοινωνία.
Και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή - πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους και να καυτηριάζουμε την Ευρώπη γι’ αυτό – δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενιαία Ευρωπαϊκή Πολιτική για τη λαθρομετανάστευση. Το αποτέλεσμα είναι οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου- Μάλτα, Κύπρος, Ισπανία, Ιταλία- να είναι οι χώρες που αντιμετωπίζουν τώρα τεράστια κοινωνική πίεση. Και πρώτη ανάμεσά τους είναι η Ελλάδα.
Και σημειώνονται και, όπως είδατε, ανθρωπιστικές τραγωδίες όπως πριν λίγα εικοσιτετράωρα με το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας, όπου χάθηκαν εκατοντάδες ζωές λαθρομεταναστών.
Μόνο αν υπάρξουν κίνητρα και διευκολύνσεις για μαζικούς επαναπατρισμούς, θα σταματήσουν αυτά τα «καραβάνια των απελπισμένων».
Οφείλουμε και μπορούμε ως Ευρώπη να θωρακίσουμε πλήρως τα σύνορά μας. Και οφείλουμε και μπορούμε ως Ευρώπη να δώσουμε προοπτικές και ελπίδα σε αυτούς τους λαούς να παραμείνουν στις χώρες τους. Και όλα αυτά αποτελούν στόχο της Ελληνικής Προεδρίας που αρχίζει το Γενάρη. Και θα αποτελέσουν – το έχω ήδη συμφωνήσει με τον Ιταλό Πρωθυπουργό κ. Letta - στόχο και της Ιταλικής Προεδρίας που ακολουθεί το επόμενο εξάμηνο του 2014. Δηλαδή, στόχο για ένα χρόνο, που θα το παλέψουμε το θέμα αυτό!
Η λαθρομετανάστευση δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Απλώς επιτρέπει - και πρέπει να το λέμε στα ίσια - να ανθεί το πιο αποτρόπαιο εμπόριο: το εμπόριο των ανθρώπων, που λέγεται δουλεμπόριο! Επιτρέπει οι δουλέμποροι να θησαυρίζουν. Και μεταφέρει τις ταραχές από τα πιο αποσταθεροποιημένα μέρη της γης, σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.
Η λαθρομετανάστευση, λοιπόν, έχει αρχίσει κι αυτή να αντιμετωπίζεται. Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας κι άλλων πόλεων έχει ήδη αρχίσει να βελτιώνεται. Κι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο…
Και τέλος, θα έλεγα ότι και η χαλάρωση των νόμων έχει αναστραφεί. Η αστυνόμευση είναι πλέον πολύ πιο αποτελεσματική. Ορμητήρια εγκληματιών και κουκουλοφόρων εντοπίζονται και εξουδετερώνονται.
Κάποιοι ενοχλούνται, κάποιοι γκρινιάζουν. Ας ενοχλούνται και ας γκρινιάζουν. Εμείς προχωρούμε!
Κι όσο ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι το αίσθημα ασφαλείας, που πρέπει να έχει ένας πολίτης για να είναι ελεύθερος στον τόπο του, επιστρέφει και ότι η νομιμότητα αποκαθίσταται, τόσο- κατά την άποψη μου- και οι νεοναζί θα απομονώνονται.
Φίλες και φίλοι,
Αυτή είναι η στρατηγική μας ως προς το ζήτημα αυτό.
Δεν αφορά όσα ΘΑ κάνουμε. Αφορά εκείνα που κάνουμε ήδη!
Δεν είναι μόνο λόγια. Είναι έργα που ελάχιστοι θεωρούσαν πιθανά μέχρι και προ ολίγων εβδομάδων ακόμα.
Να θυμάστε:
Η Δημοκρατία δεν διώκει το φρόνημα. Διώκει τις πράξεις.
Η Δημοκρατία εγγυάται την Ελευθερία όλων, αλλά δεν ανέχεται κανενός την παρανομία!
Η Δημοκρατία δεν εξυπηρετείται από νόμους ανεφάρμοστους. Αλλά από την πολιτική βούληση να εφαρμόζονται οι νόμοι που υπάρχουν όταν παραβιάζεται η νομιμότητα.
Και τέλος η Δημοκρατία απαιτεί ήπιο πολιτικό κλίμα, όχι ένταση που πυροδοτεί νέα κύματα βίας.
Κι εδώ δεν αναφέρομαι σε καμία «θεωρία δύο άκρων».
Κι εγώ, προσωπικά, κάνω πολιτική, δεν ασχολούμαι με «θεωρίες».
Αναφέρομαι, όμως, σε μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα:
Παραβιάσεις της νομιμότητας δεν έγιναν μόνο από τη Χρυσή Αυγή.
Έγιναν κι από άλλους.
Εγκληματική βία δεν ασκήθηκε μόνο στο Πέραμα.
Ασκήθηκε, για παράδειγμα και στον εμπρησμό της Marfin.
Και εδώ η ευθύνη όλων είναι να καταγγέλλουν κάθε μορφή βίας.
Κανένας δεν πρέπει να την καλύπτει. Κανένας δεν πρέπει να τη νομιμοποιεί. Και έχουν και ευθύνη για κάτι άλλο.
Ευθύνη έχουν όλοι να αποδοκιμάζουν κάθε εγκληματική πράξη.
Όχι να τρέχουν ομαδικά ως μάρτυρες υπεράσπισης σε δίκες δολοφόνων.
Και σε μία πραγματική Δημοκρατία, ευθύνη έχουν ακόμα όλοι να συγκρατούν και τη φραστική βία που καμιά φορά κλιμακώνεται σε συγκρούσεις. Όχι να πυροδοτούν τις εντάσεις μετά από το οποιοδήποτε γεγονός.
Μη ξεχνάμε ότι η Αθήνα κάηκε μια φορά μετά από μια τραγική δολοφονία.
Και τότε δεν υπήρχε αυτή η κρίση αυτή η ανεργία…
Ξέρετε τι θα συνέβαινε αν αφήναμε να καεί ξανά η Αθήνα;
Μπορεί να το φανταστεί ο καθένας μόνος του.
Για αυτό οφείλουμε όλοι να πάρουμε τις ευθύνες μας.
Όπως αναφέρει και η ιδρυτική μας διακήρυξη, η Δημοκρατία υπονομεύεται χωρίς ήπιο κλίμα.
Και κάτι ακόμα: Κοιτάξτε, αυτό που είναι αληθινά απαράδεκτο και επικίνδυνο, είναι η θεωρία ότι τάχα υπάρχει η «καλή και κακή βία»! Ότι οι παραβιάσεις της νομιμότητας και οι εγκληματικές πράξεις στις Σκουριές, για παράδειγμα, είναι τάχα «καλές», επαινετές και ηθικές, γιατί πρόκειται, τάχα, για «λαϊκούς αγώνες»! Αυτά δεν λέγονται πουθενά, σε καμιά σύγχρονη δημοκρατική χώρα, σε οποιοδήποτε μέρος της γης.
Και ρωτάει ο καθένας: δεν πρέπει άραγε να τιμωρηθούν και οι υπαίτιοι της Marfin; Δεν πρέπει οι υπαίτιοι να λογοδοτήσουν για τα έκτροπα στις Σκουριές;
Δεν θα αποφανθείτε ούτε εσείς, ούτε εγώ. Υπάρχει η Δικαιοσύνη. Αλλά σίγουρα δεν υπάρχει κανένας που να τα θεωρεί όλα αυτά «δικαιολογημένα».
Αν θέλει κάποιος να είναι κόμμα δημοκρατικής ευθύνης, δεν μπορεί να επικαλείται την «καλή και την κακή βία».
Τι θα πει «κόμμα δημοκρατικής ευθύνης»; Θα πει πως όσες διαφωνίες και να έχουν αυτά τα «κόμματα δημοκρατικής ευθύνης» μεταξύ τους για τη διακυβέρνηση της Χώρας, όλοι θα πρέπει να συμφωνούν στην τήρηση της νομιμότητας και στην προστασία των θεσμών.
Εύχομαι όλα τα κόμματα να δείχνουν πάντα αυτή τη δημοκρατική ευθύνη. Και καλώ όλα τα κόμματα από κοινού να στηρίξουμε τη νομιμότητα και τους θεσμούς. Να στηρίξουμε τη Δημοκρατία. Χωρίς υποσημειώσεις. Χωρίς διγλωσσία. Χωρίς «ναι μεν αλλά»…
Και μια τελική παρατήρηση:
Η Ελλάδα σταθερά, βήμα-βήμα, την κρίση την ξεπερνάει. Το αναγνωρίζουν αυτό όλοι. Εντός κι εκτός Ευρώπης. Το αναγνωρίζει ο διεθνής Τύπος, την αναγνωρίζουν όλοι οι ξένοι Οργανισμοί, διεθνείς οίκοι, διεθνείς τράπεζες.
Μέχρι πριν λίγο, κάποιοι αμφισβητούσαν ότι την επόμενη χρονιά θα αρχίσει η ανάκαμψη. Τώρα αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Και αν θέλετε στατιστικά, οικονομοτεχνικά, να πάρετε το τέλος του πρώτου τετραμήνου με το τέλος του δεύτερου τετραμήνου θα δείτε ότι μεταξύ των δύο τελευταίων στατιστικών ορίων, υπάρχει για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια μια ελάχιστη άνοδος του ΑΕΠ.
Μέχρι πριν λίγο, αμφισβητείτο από πολλούς ότι η ανεργία θα φρενάρει και θα αρχίσει να μειώνεται. Τώρα ελάχιστοι το αμφισβητούν.
Και μέχρι προ ολίγου, κάποιοι αμφισβητούσαν ότι θα βγάλουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Και τώρα δεν το αμφισβητεί κανείς.
Μέχρι πριν λίγο, κάποιοι έκαναν ότι δεν καταλαβαίνουν κιόλας τι θα πει «πρωτογενές πλεόνασμα». Τώρα όλοι ξέρουν τι θα πει: Θα πει να στεκόμαστε στα πόδια μας, να μην έχουμε ανάγκη κάθε τόσο από δανεικά, και να αρχίσουμε να ανακτάμε τον έλεγχο.
Αλλάζουμε, λοιπόν, την πορεία της Χώρας. Αυτό ήδη φάνηκε προς τα έξω. Πολύ σύντομα θα φανεί και προς τα μέσα.
Ήδη δηλαδή φάνηκε στους αριθμούς. Σε λίγο θα φανεί και στην πραγματική οικονομία για να το νιώσει και ο τελευταίος.
Τη στιγμή αυτή – επειδή ακριβώς είναι κρίσιμη στιγμή – ακούγονται και κάποια «φάλτσα». Για λόγους διαπραγματευτικού ελιγμού ή για λόγους διαφωνιών ανάμεσα σε άλλους - διαφωνιών που δεν θα επιτρέψουμε να εμπλέξουν την Ελλάδα - αυτή η εικόνα κάποιες στιγμές γίνεται «θολή»...
Δεκάδες δημοσιεύματα που καταδεικνύουν την αδιαμφισβήτητη πρόοδο της χώρας περνάνε απαρατήρητα. Και αρκεί ένα μόνο δημοσίευμα που δημιουργεί αμφιβολίες, για να προκαλέσει «θόρυβο» μέσα στην Ελλάδα.
Για να σας πω ένα παράδειγμα: Το χρέος το ελέγξαμε! Το κουρέψαμε όσο δεν έχει κουρευτεί ποτέ χρέος στα παγκόσμια χρονικά. Κόψαμε πάνω από 125 δισεκατομμύρια άμεσα και άλλα 20 περίπου έμμεσα, δηλαδή από μειώσεις τόκων ως το 2020!
Τώρα υπάρχει μια συζήτηση για τη «βιωσιμότητα του χρέους» μας που αφορά γύρω στα 11 δισεκατομμύρια ως το 2020! Αυτή είναι η συζήτηση που γίνεται...
Έχουμε κόψει κοντά στα 150 δισ. και τώρα γίνεται ο μεγάλος «θόρυβος» για τα 11. Για τα οποία, όμως, έχουν υποσχεθεί οι εταίροι μας ότι θα μας διευκολύνουν με κάθε τρόπο, έτσι κι αλλιώς. Εφ’ όσον, δηλαδή, πιάσουμε τα πλεονάσματα, που ήδη πιάνουμε.
Έχουμε νικήσει τον Ωκεανό και ορισμένοι κοντεύουν να πνιγούν στη σκάφη!
Χθες πάλι διαδόθηκε η φήμη – για πολλοστή φορά – ότι μας ζητούν «νέα μέτρα». Το έχουμε πει τόσες φορές: Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα! Τώρα βγήκε και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ και είπε ότι δεν προβλέπονται για την Ελλάδα, ούτε θα ζητηθούν από την Ελλάδα νέα οριζόντια μέτρα, δηλαδή περικοπές μισθών, συντάξεων κλπ. Ταυτόχρονα η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι.
Γιατί; Μα γιατί απλούστατα πιάνουμε τους στόχους του δημοσιονομικού πλεονάσματος. Βέβαια, σε κάποιους αυτό δεν αρέσει.
Φαίνεται πως κάποιοι δεν θέλουν να επιτύχει η Ελλάδα!
Φαίνεται πως κάποιοι αμφισβητούν την επιτυχία της Ελλάδας, τώρα που την αναγνωρίζουν ακόμα και οι πιο σκληροί επικριτές της μέχρι και πριν από ένα χρόνο…
Κάποιοι ακούν τη λέξη «επιτυχία» , να το πω όπως το αισθάνομαι, και αφρίζουν!
Και κάνουν ό,τι μπορούν να την αποδομήσουν…
Προσέξτε: Όπως η θεωρία της «καλής και της κακής βίας» τελικά πυροδοτεί τη βία και τον εξτρεμισμό, έτσι και το να αμφισβητείς κάθε επιτυχία της χώρας σου, είναι σαν να καλλιεργείς την απελπισία και να σπρώχνεις τον κόσμο στον εξτρεμισμό.
Δεν αμφισβητούν μόνο την επιτυχία της Χώρας. Τη φοβούνται κιόλας! Διότι πολιτική δεν έχουν, προτάσεις δεν έχουν, υπευθυνότητα δεν έχουν, το μόνο που τους έχει απομείνει είναι να εύχονται να αποτύχει η χώρα και να πάνε χαμένες οι θυσίες του Ελληνικού λαού. Εμείς το χατίρι αυτό δε θα τους το κάνουμε.
Η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα – και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και οικονομικά και πολιτικά – η πρόοδος αυτή αναγνωρίζεται απ’ όλο και περισσότερους και σε λίγο θα φανεί, σας το είπα και πριν και μέσα στη χώρα. Και για τα πολύ πρόσφατα, θα μας κάνει μια σύντομη ενημέρωση αμέσως μετά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Τώρα είμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο:
Κάποιοι, για μιαν ακόμα φορά προανήγγειλαν «εξέγερση» τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη. Μας έλεγαν δημόσια ότι η κυβέρνηση θα πέσει από το λαό που θα βγει στους δρόμους να τη ρίξει! Κι επειδή ο λαός δεν έδειχνε τη σημασία που έπρεπε κατά αυτούς, δεν τους έδινε δηλαδή σημασία, προσπάθησαν να ανακηρύξουν την εξέγερσή τους στα σχολεία! Και μάλιστα την πρώτη μέρα του αγιασμού στα σχολεία.
Βέβαια, «εξέγερση» δεν έγινε, ούτε αυτή τη φορά! Όπως δεν έγινε ούτε τον περασμένο Ιούνιο, ούτε την άνοιξη, όπου πάλι την είχαν προαναγγείλει και πάλι…
Κυκλοφόρησε και η φήμη ότι δήθεν ετοιμάζουμε «εκλογικό αιφνιδιασμό». Το έλεγαν και παλαιότερα και διαψεύστηκαν!
Μόνο που τότε το έλεγαν επειδή πίστευαν, ίσως, ότι η κυβέρνησή μας θα κατέρρεε…
Τώρα λένε το αντίθετο: ότι η κυβέρνησή μας έχει το «πειρασμό» να πάει σε εκλογές γιατί έχει το πλεονέκτημα σε σχέση με το λαό.
Εμείς όμως, θα τους διαψεύσουμε και πάλι! Ορίζοντας της πολιτικής αυτής της Κυβέρνησης είναι η τετραετία και σκοπεύουμε να την εξαντλήσουμε. Διότι όντως τα πράγματα πάνε καλύτερα, και στο μέλλον θα πάνε πολύ καλύτερα.
Αυτά όλα τα πληρώσαμε στο παρελθόν πολύ ακριβά και δεν θα αφήσουμε κανέναν να ανακόψει αυτή την πορεία σταθερότητας της χώρας. Ο λαός θα μας κρίνει όχι τώρα που τα πράγματα αρχίζουν κάπως να φτιάχνουν, αλλά όταν θα έχουμε βγει και από την κρίση και από τα Μνημόνια οριστικά.
Ήδη η θέση της Ελλάδας διεθνώς αναβαθμίζεται. Μετά από δύο επισκέψεις που έκανα στις ΗΠΑ τους τελευταίους δύο μήνες και μια επίσκεψη στο Ισραήλ, μπορώ να σας πω ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται πια πηγή αστάθειας όπως συνέβαινε πέρσι τέτοιον καιρό. Τώρα πλέον η Ελλάδα θεωρείται προπύργιο περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας σε όλη την περιοχή της.
Αυτό το ρόλο αναδεικνύουμε προς κάθε κατεύθυνση. Σε αυτό το ρόλο της χώρας μας αποφασίζουν όλο και περισσότεροι να επενδύσουν κορυφαίοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, αλλά και Έλληνες. Αυτό μας βοηθά να ξεπεράσουμε την κρίση ακόμα γρηγορότερα. Και να πετύχουμε μια διεθνή παρουσία πολύ πιο αναβαθμισμένη απ’ ό,τι είχαμε εδώ και πολλά χρόνια.
Αλλά για να γίνεις πραγματικά «προπύργιο σταθερότητας και ασφάλειας» πρέπει και η ίδια η Ελλάδα να είναι σταθερή ως χώρα και ασφαλής ως κοινωνία!
Δεν μπορεί εδώ μέσα να παραλύουμε κάθε μέρα την πόλη ή να μπλοκάρουμε νόμιμες επενδύσεις κι ύστερα να τρέχουμε στο διεθνή περίγυρο να αναζητούμε ρόλους. Δεν μπορεί εδώ μέσα να συζητάμε αυτονόητα θέματα, γιατί είναι αυτονόητο το ζήτημα της δημοκρατικής νομιμότητας, της ανταγωνιστικότητας.
Αυτονόητο! Γίνεται διαγωνισμός ποιος συμπεριφέρεται πιο ανταγωνιστικά ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Πρώην κομμουνιστικές, νυν κομμουνιστικές, καθόλου κομμουνιστικές, όπως και να το δείτε. Γίνεται διαγωνισμός ανταγωνιστικότητας. Αυτονόητο! Και εμείς το έχουμε αναγάγει σε μέγα θέμα. Και αυτό συζητάμε. Συζητάμε για την εξωστρέφεια. Συζητάμε για το αν πρέπει ή όχι να υπάρχει ανάπτυξη, όταν όλα αυτά έχουν λυθεί από άλλες δημοκρατίες, σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορείς μετά να περιμένεις να διαδραματίσεις σημαντικό ρόλο στην περιοχή σου αν έχεις τέτοιες απόψεις.
Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί συμμαχητές,
Το κόμμα μας, θέλω να πω, ότι προχωρά, επίσης, σε κάτι πολύ σημαντικό. Στην ανανέωση και στον εκσυγχρονισμό του.
Θα κάνουμε τολμηρά και αποφασιστικά βήματα.
Αλλάζουμε τη φιλοσοφία με την οποία λειτουργούσε ως κόμμα η ΝΔ. Μεταρρυθμίζουμε το Κόμμα μας σε ένα σύγχρονο πολιτικό οργανισμό στα πρότυπα των μεγάλων κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης.
Ευέλικτο, ικανό να παράγει πολιτικές στοχευμένες και κυρίως σε άμεση σύνδεση με την κοινωνία.
Σπάμε τα στεγανά και φέρνουμε στις Νομαρχιακές Οργανώσεις ανθρώπους απευθείας από την κοινωνία και την αγορά.
Στόχος είναι να εξειδικεύσουμε τις πολιτικές μας και να αποκτήσουμε ισχυρότερη πρόσβαση και παρέμβαση στις τοπικές κοινωνίες.
Δημιουργούμε τομείς θεματικούς, ώστε να δώσουμε κίνητρα σε καταξιωμένους επαγγελματικά και κοινωνικά ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους.
Συγχωνεύουμε οργανώσεις που δεν λειτουργούν και ενισχύουμε όσες πραγματικά έχουν κόσμο, δράση και παρέμβαση.
Δίνουμε βάρος στο συντονισμό σε επίπεδο Περιφέρειας προκειμένου όμοροι νομοί να προχωρούν μεταξύ τους σε συνέργειες, όταν αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα.
Ανοιγόμαστε και καλλιεργούμε σχέσεις με κοινωνικά δίκτυα και γενικότερα κάνουμε την κοινωνία συμμέτοχο των πολιτικών των δικών μας.
Νοικοκυρεύουμε, δηλαδή, το σπίτι μας. Είναι ώρα αλλαγών, μεταρρυθμίσεων παντού. Στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα και βεβαίως και στον πολιτικό μας οργανισμό.
Θα σας μιλήσει λίγο αργότερα γι’ αυτά αναλυτικά ο Ανδρέας.
Το κόμμα μας ετοιμάζεται ακόμα και για μεγάλες θεσμικές αλλαγές μέσα από τη Βουλή. Με την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και πέρα απ’ αυτήν. Όπως η διαφάνεια, η ψήφος των μεταναστών (ομογενών), που πρέπει και αυτό να έρθει. Αλλάζουμε τα πάντα αλλά κάνουμε βήμα-βήμα τις κινήσεις αυτές, σταθεροποιώντας παράλληλα τη χώρα μετά από μια κρίση πρωτοφανή. Και δίνουμε ταυτόχρονα τη μάχη για τη στερέωση της Δημοκρατίας και για την εξουδετέρωση των εχθρών της.
Και σας θέλω αυτή τη δύσκολη στιγμή όλους ενωμένους!
Ο λαός περιμένει από μας να τον βγάλουμε από την κρίση. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν έχουμε τα μέτωπά μας ανοιχτά προς αυτούς που κάνουν ό,τι μπορούν για να ξανακυλήσουμε στην κρίση.
Η παράταξή μας είναι ο στυλοβάτης της Δημοκρατίας. Αυτή θεμελίωσε τη Δημοκρατία το 1974. Και αυτή η παράταξη την περιφρουρεί σήμερα. Αυτή έδειξε αποφασιστικότητα να τα βάλει με τους εχθρούς της και τότε και τώρα. Αυτή η παράταξη θα κάνει το καθήκον της ως το τέλος.
Πάνε οι εποχές που μας καλούσαν να απολογηθούμε για όλα.
Εμείς χτίζουμε τη νέα Ελλάδα, διαφυλάσσουμε τη Δημοκρατία, τους θέλουμε όλους δίπλα μας.
Και δεν έχουμε λόγο να απολογηθούμε σε κανέναν!
Σας θέλω, λοιπόν, όλους ενωμένους, όλους υπερήφανους για την παράταξή μας, για την κληρονομιά της και - κυρίως - για το έργο το οποίο επιτελεί σήμερα.
Και ο λαός μας, μας θέλει ενωμένους, να περιφρουρούμε τη Δημοκρατία και τη Νομιμότητα και τη Δικαιοσύνη. Και γι’ αυτά θα μας κρίνει.
Ο λαός μας δεν θα μας κρίνει με τα μέτρα και τα κριτήρια των αντιπάλων μας.
Θα μας κρίνει με τα μέτρα και τα κριτήρια τα δικά μας.
Και ο λαός γνωρίζει ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι μονοπώλιο της Αριστεράς.
Όπως και η Ασφάλεια δεν είναι μονοπώλιο της Δεξιάς.
Και τα δύο τι είναι; Είναι υποχρεώσεις της Δημοκρατίας προς κάθε Έλληνα πολίτη.
Και ο λαός δεν περιμένει από μας να γίνουμε κάτι διαφορετικό από εκείνο που λέει η ιδρυτική μας διακήρυξη. Μας ελέγχει και μας επικρίνει, που ίσως αφήσαμε να ξεφύγει η Χώρα απ’ αυτά. Και μας ζητά να επανέλθουμε σε αυτά.
Χωρίς μισόλογα. Χωρίς ενοχές. Χωρίς συμπλέγματα.
Γιατί ο λαός περιμένει από μια Δημοκρατία
«Που ταυτίζει το Έθνος με τον Λαό.
Την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της.
Την Πολιτεία με τους Πολίτες της.
Την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία.
Την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη».
Και σήμερα, κυρίως, την Ανάπτυξη με την κοινωνική μέριμνα.
Όταν η έννομη τάξη διασαλεύεται, περιμένει ο λαός να απαντάμε! Και να αντιδρούμε.
Όταν κάποιοι προσπαθούν να ανακόψουν την έξοδό μας από την κρίση και το Μνημόνιο, περιμένει να απαντούμε. Να αντιδρούμε.
Όταν κάποιοι υπερασπίζονται ή ωραιοποιούν κάποιες μορφές παρανομίας, περιμένει να απαντούμε...
Το ξαναλέω: Ο λαός δεν θα μας κρίνει με τα κριτήρια των αντιπάλων μας. Θα μας κρίνει με τα δικά μας κριτήρια.
Με τα κριτήρια που εμείς οι ίδιοι έχουμε βάλει στην ιδρυτική μας διακήρυξη. Αρκεί να φανούμε αντάξιοι.
Και θα φανούμε αντάξιοι.
Αυτή είναι σήμερα η υπόσχεσή μας προς τον Ελληνικό Λαό.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου