Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Θεσσαλονίκη

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε στις 08.15 τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 35 χιλιόμετρα βόρεια του Πολυγύρου.

Νωρίτερα, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο είχε εκτιμήσει το μέγεθος της δόνησης σε 4,5 Ρίχτερ και το εστιακό της βάθος σε 10 χιλιόμετρα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Κέντρο του ΑΠΘ, ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί μικρότερου μεγέθους, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή. Τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα αναμένονται μετά το πέρας του 48ωρου.

«Η δραστηριότητα εντάσσεται στη Μυγδονία λεκάνη. Η σερβομακεδονική ζώνη είναι η περισσότερο ενεργή ζώνη του βορειοελλαδικού χώρου και κατά διαστήματα εκδηλώνει ισχυρούς σεισμούς», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο σεισμολόγος Μανώλης Σκορδίλης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι η σεισμική δραστηριότητα παρακολουθείται και ότι πρόκειται για μια περιοχή γνωστή για τη μεγάλη σεισμικότητά της.

Η ευρύτερη περιοχή έχει δώσει αρκετούς μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν, με πιο πρόσφατο τον σεισμό του 1978, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η δόνηση εκείνη είχε αφήσει πίσω της νεκρούς και σοβαρές καταστροφές σε κτηρια.

Ανάλογου μεγέθους σεισμοί σημειώθηκαν το 1902 προς την Άσσηρο (6,6 Ρίχτερ) και το 1932 προς τον Σοχό (6,2 Ρίχτερ).

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: