Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Τζαμί στην Αθήνα θέλει η Τουρκία για να ξαναλειτουργήσει η Χάλκη

Ανταλλάγματα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ζήτησε ο  υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, μιλώντας στις Βρυξέλλες. Σε μια ομιλία που μάλλον παραπέμπει σε πολιτικό εκβιασμό, ο Μπαγίς ζήτησε από την Ελλάδα τζαμί στην Αθήνα, μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Αττική, ελεύθερη χρήση του όρου «τουρκικός» στη Θράκη και αναγνώριση των «εκλεγμένων» μουφτήδων. Ο Τούρκος υπουργός μάλιστα δήλωσε ότι θα θέσει όλα τα θέματα κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα στις 7 και 8 Οκτωβρίου.

Όπως τόνισε ο Μπαγίς, η Τουρκία χρειάζεται μία «ενθάρρυνση» για την επαναλειτουργία της Σχολής. Κάλεσε μάλιστα την Ελλάδα να «τηρήσει τις υποσχέσεις της και να κάνει τις αναγκαίες ρυθμίσεις». Όπως υποστήριξε, αυτό που ζητά από την Ελλάδα δεν είναι «αμοιβαιότητα, αλλά δείγμα καλής θέλησης».
Η επαναλειτουργία της Σχολής δεν συμπεριλήφθηκε στο πρόσφατο «πακέτο εκδημοκρατισμού» της τουρκικής κυβέρνησης, γεγονός που προκάλεσε έντονες επικρίσεις σε μια χώρα που ήδη κατηγορείται για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

hurriyetdailynews

Πηγή: Antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: