Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

1.741.500 ευρώ στον Δήμο Πολυγύρου για αντιπυρική προστασία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1.741.500 ευρώ στον Δήμο Πολυγύρου
για αντιπυρική προστασία


Με 1,7 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» το έργο «Αντιπυρική Προστασία των Κοινοτικών και Προστατευτικών Δασών του Δήμου Πολυγύρου» μετά την ένταξή  του στο Μέτρο 226 Δράση 1 «Βελτίωση των συνθηκών πρόληψης για την αντιπυρική προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων και αποκατάσταση δασών και δασικών εκτάσεων που έχουν υποστεί καταστροφές κυρίως από τις πυρκαγιές».

Ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος μετά τη χρηματοδότηση του έργου τόνισε:


«Ο Δήμος Πολυγύρου και η Δημοτική αρχή συνεχίζει να αξιοποιεί συστηματικά τα διαθέσιμα προγράμματα, προκειμένου να υλοποιήσουμε έργα ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Είναι υποχρέωσή μας να προστατεύουμε την πολύτιμη και μοναδική φυσική μας κληρονομιά, τα πανέμορφα δάση του Δήμου μας.

Η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών αποτελεί βασική προτεραιότητα του Δήμου Πολυγύρου. Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα λαμβάνοντας μέτρα ετοιμότητας και αναλαμβάνοντας δράσεις με στόχο την πρόληψη και την ελαχιστοποίηση των συνεπειών που προκαλούν οι δασικές πυρκαγιές. Στο πλαίσιο αυτό  επιδιώκουμε την οργάνωση και λειτουργία ενός ακόμη πιο ισχυρού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ικανού ν’ ανταποκριθεί στη διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Η ένταξη της πράξης «Αντιπυρική Προστασία των Κοινοτικών και Προστατευτικών Δασών του Δήμου Πολυγύρου», μετά τη σχετική αίτηση χρηματοδότησης, που υπέβαλε ο Δήμος μας, στο  πρόγραμμα “Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013” θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιπυρική θωράκιση της περιοχής και θα ενισχύσει την προσπάθειά μας για την προστασία του περιβάλλοντος, μια προσπάθεια διαρκή, αδιάκοπη και πολυδάπανη.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο πριν από λίγες μέρες καταφέραμε και εντάξαμε στο ΕΣΠΑ με 4,87 εκατομμύρια ευρώ την αναβάθμιση των βιολογικών Γαλάτιστας και Ορμύλιας ενώ προηγήθηκαν οι βιολογικοί Πολυγύρου-Καλυβών και Ολύνθου και οι αναβαθμίσεις-επεκτάσεις αποχετευτικών δικτύων και δικτύων ύδρευσης στο Δήμο μας ενώ παράλληλα ολοκληρώνεται και η μελέτη για τον βιολογικό και τα αποχετευτικά δίκτυα της Μεταμόρφωσης με πρόβλεψη ένταξής τους επίσης στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Όλα αυτά τα έργα απαιτούν προγραμματισμό και σκληρή προσπάθεια και για τη Δημοτική μας Αρχή η πορεία αυτή είναι μονόδρομος».

Ειδικότερα ανά δάσος περιλαμβάνονται τα παρακάτω έργα και εργασίες:

Στο Προστατευτικό δάσος Πολυγύρου προβλέπεται η συντήρηση και ο καθαρισμός ψηλής αντιπυρικής ζώνης έκτασης 26 στεμμάτων περίπου, η κατασκευή δύο παρόδιων στεγασμένων ζωνών και η κατασκευή κατά μήκος της αντιπυρικής ζώνης συστήματος πυροπροστασίας. Το κόστος των παραπάνω εργασιών είναι 564.900 ευρώ.

Στο Δημοτικό δάσος Βάβδου προβλέπεται η βελτίωση του δασικού δρόμου «Όριο Οικισμού – Αλωνούδι» και η κατασκευή δύο υδατοδεξαμενών χωρητικότητας 100 κ.μ. η καθεμιά. Πρόκειται για παρεμβάσεις με προϋπολογισμό 493.000 ευρώ.

Για το Δημοτικό δάσος Δουμπιών προβλέπεται η βελτίωση δύο αντιπυρικών δασοδρόμων, «Ξένη Ράχη – Τσούκα» και «Παναγία – Χαλκιά Λάκος» και η κατασκευή υδατοδεξαμενής 100 κ.μ με προϋπολογισμός 198.000 ευρώ.

Στο προστατευτικό δάσος Παλαιόχωρας και Ριζών θα γίνει αποκλάδωση, αραίωση, καθαρισμός υπορόφου σε έκταση 550 στεμμάτων (207.200 ευρώ).

Τέλος στο Προστατευτικό δάσος Γαλάτιστας προβλέπονται οι εξής εργασίες: συντήρηση - καθαρισμός ψηλής αντιπυρικής ζώνης έκτασης 51 στρεμμάτων, κατασκευή υδατοδεξαμενής 300 κ.μ. στη θέση «Πηγαδάκι», κατασκευή αγωγού υδροδότησης και τροφοδοσίας της δεξαμενής, υδρομάστευση – καλλιέργεια πηγής στη θέση «Πηγαδάκι», καλλιέργεια υποφόρου με κλάδευση ιστάμενων δέντρων σε έκταση 254,44 στεμμάτων. Το κόστος υλοποίησης των έργων στο Προστατευτικό δάσος Γαλάτιστας είναι 278.400 ευρώ.

Το σύνολο των έργων πρέπει να υλοποιηθεί έως τις 31/12/2014.

Από το Γραφείο Τύπου
του Δήμου Πολυγύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: